Az áyurvéda három testtípusba csoportosítja az embereket felépítésük szerint: váta, pitta, és kafa. Ezúttal a váta van fókuszban.

Milyen is a váta testalkat?

A váta típusok általában vékony testfelépítéssel rendelkeznek, vékony csontok és testalkat. Uralkodó elemük a levegő és az éter. Bőrük általában barnább, kreolosabb színű. Hajuk sötét, göndör. Bőrük legtöbbször száraz a levegő elem miatt. Kéz- és lábfejük a gyenge keringés miatt hideg (mindig fáznak).

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A váta típusok a korral könnyen elmerevednek és megkeményednek. Mivel a váta a csontokat uralja, így hajlamos lehet az ízületi gyulladásokra, különösen 50 éves koruk után. Ezen alkatok idegesek és félénkek. Emiatt legtöbbször védekező testtartást vesznek fel emelt vállakkal és görbe háttal. Hajlamosak lehetnek a gerincferdülésre is, ezért a váta típusok számára szinte kötelező az ászanák gyakorlása. Fontos, hogy a gerincüket hajlékonyan tartsák. Figyelniük kell a gyakorlás óvatos kezdésére, mert sérülékenyek. A gyakorlatokat helyes mentális magatartással kell végrehajtani úgy, hogy a vátát csökkentsék. Nem szabad sietniük vagy kapkodniuk. Először nyugalomba kell helyezniük az elméjüket, érzelmeiket. A légzés elmélyítése után, azt fokozva és ízületeiket ellazítva lépcsőzetesen fel kell melegíteniük testüket. A gyakorlást csak a könnyű izzadásig érdemes csinálni. Fontos, hogy odafigyeljenek a megfelelő folyadékbevitelre. A finom tartások és a fokozatosan áramló mozdulatok a leghasznosabbak számukra. A gyakorlatok hangsúlyát a medence és a vastagbél területére helyezzék. Amikor a váta merevséghez vezet, akkor azon területeken a mozgás és a pránikus áramlás fokozásán kell dolgozni. Az ülő testtartások megfelelnek a vátának, mert nyugalmat fejlesztenek és növelik az alaposságot. A gerinc merevsége miatt minden gerinchajlítás és csavarás ideális számukra.

De melyek is ezek az ászanák?

Ilyen lehet például: kobra póz (bhudzsangászana), sáska póz (salabászana), fej-térd előrehajlás (dzsánusirsászana), teljes előrehajlás (pascsimottánászana), csónakpóz (návászana), halak királya póz (matszjéndrászana). A csavarások eltávolítják a vátát az idegrendszerből. A váta általában púposságot és a vállak elgörbülését okozza. Ezt a merevséget nem szabad agresszíven támadni, mert akkor fájdalmat és sérülést okozhatunk. Ezen emberek gyengéd eljárásokat igényelnek a gyakorlásban, melyek nem merítik ki őket. Csak mérsékelten erőltethetik meg magukat. A mozgásokat hosszabb idejű ülő testtartásoknak kell követniük. Ezekben a pózokban pránajámát és meditációt kell gyakorolniuk. Ezután pihenniük és lazítaniuk kell. A vátáknak meleg és nyugodt érzéssel, az alhasi tájékról a feszültség elengedésével kell kijönniük a gyakorlásból. Elméjük legyen békés, érzelmeik szilárdak és alaposak.

Milyen gyógynövények segítik a gyakorlást?

Elsősorban az elmét kell lecsendesíteni, ami sokszor nem egy könnyű dolog. Ha a váta típusú ember ideges, feszült, esetleg szorong, akkor nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog, és lehet, hogy alanyunk feladja a gyakorlást (legalábbis arra a napra). Ámde az ájurvédikus és a magyar gyógynövény repertoárban is találhatunk olyanokat, amik segítenek ebben. Ilyen például a golgotavirág, macskagyökér, szerecsendió és az asvagandha. Ezeket tejben elkeverve vagy forrázatként/teaként lehet fogyasztani, hogy segítsék a gyakorlást. Persze nem minden meditáció/gyakorlás előtt, csak amikor minden a feje tetején áll, és sehogy sem sikerül megnyugodni. A vátáknak segítség lehet még a hajlékonyság és a vérkeringést serkentő füvek. Persze ezeket sem kell túlzásba vinni. Ilyenek lehetnek például a mirha, kurkuma, sáfrány, gyömbér és fahéj. Meleg vízzel lehet őket fogyasztani, esetleg mézzel, ami segíti a hatás növelését. A legjobb, ha mindehhez egy olajos masszázs is társul szezámolajjal, vagy egy jó szaunázás.

Írta: Kiss Bernadett, a BHF vaisnava jógamester szakos hallgatója