A kínai gyorsbüfék nem kifinomult vagy egészséges ételeikről híresek, de néha, mondjuk egy nehéz nap után jól esnek a régi ismerős ízek. Csábrági Marianna, a Jógapont vega séfjének csípős-savanyú leves, mézes-szezámos szejtán csíkok, pirított rizstészta és zöldséges rizs receptjével nosztalgiázhatsz, amikor hiányzik egy kis kínai. A méz helyettesítésével a receptek könnyen vegánosíthatóak.

Ennek a menüsornak az apropója az volt, hogy egy nagyon kedves barátunk érkezett hozzánk ebédre, aki vegetáriánus már 25 éve. Régen nagyon szerette a kínai gyorsbüféket. Azt azonban mindnyájan tudjuk, hogy sajnos a hagyományos kifőzdékben, ha nincs is hús az ételben, de a csont alaplé és állati zsiradék szinte elkerülhetetlen adalék, így negyed évszázada nem tért be ilyen kínai étkezdébe. Nagyon szerettem volna neki örömet okozni, és meglepni, így kikísérleteztem ezt a menüsort. Hallatlanul boldog volt, és így én is az voltam!

Remélem, sokaknak fog hasonló örömöt jelenteni, olyanoknak is, akik még csak ismerkednek a vegán konyhával, és a rutinosaknak is, akik még nem próbálták ezt az ízvilágot, ebben a formában!

Csípős-savanyú leves

  • 2db közepes vagy egy nagyobb sárgarépa
  • 1/4 zeller (10-15 dkg)
  • 1/2 doboz bambuszrügy
  • 1/2 doboz szója csíra
  • 1 kis darab gyömbér
  • 1 tk. asafoetida (a hagyma ízvilágát idéző indiai fűszer, más néven hing, helyette használhatunk fokhagymát is)
  • bors
  • 1 ek. nádcukor
  • 1 kk. piros paprika
  • chilliszósz vagy Erős Pista
  • rizsecet (de sima ecet is jó)
  • szójaszósz
  • ázsiai noodle (vékony rizstészta is jó)
  • tofu
  • kukorica v. burgonyakeményítő

Olajon megfuttatom az asafoetidát, borsot, nádcukrot, sót, majd rádobom a gyömbért és a chilli pasztát, pici piros paprikát. Folyamatosan kevergetni kell, nehogy megégjenek. Természetesen lehet használni fokhagymát a hing helyett, ízlés szerint. A legjobb, ha lereszelve tesszük bele, ahogyan a gyömbért is. Rádobom a gyufaszál vékonyra reszelt zöldségeket, a szója csírát és a bambuszrügyet, kicsit pirítom, majd felöntöm 1,5 liter vízzel vagy zöldség alaplével, ha van, hogy bőven ellepje.

A tofut közben csíkokra vágom és beáztatom egy kis szójaszószba.

Hagyom kicsit puhulni a zöldségeket, de nem kell teljesen puhára főzni, majd pár perc múlva beledobom a tofu csíkokat.

Egy kis edénybe teszek 3 kanál kukorica vagy burgonyakeményítőt, simára keverem 4 ek. szójaszósszal, 3 ek. rizs- vagy sima ecettel vagy erős citromlével, majd hozzákeverem ezt az elegyet a felfőtt leveshez.

Ekkor egy marék rizstésztát vagy ázsiai noodlet hozzáteszek, és hagyom kicsit összefőni pár percig. Kicsi víz még mehet hozzá, ha nagyon sűrű lenne, és kóstolás után még ízesíthető tetszés szerint sóval, borssal, ecettel.

Csípősségét növelhetjük, ha több gyömbért teszünk bele. Ebben az esetben nem kell félniük az ájurvédikus besorolás szerint pitta testtípusúaknak sem, akiknek a sok chilli nem ajánlott, hiszen a gyömbér nagyon egészséges, és inkább kiegyensúlyozza a dósáinkat.

Nagyon gyorsan elkészül ez a leves, és igazán laktató, frissítő hatású a harsanó zöldségekkel!

Mézes-szezámos szejtán csíkok

A szejtán elkészítéséhez szükséges:

  • 120gr búzasikér
  • 40 gr zabpehely
  • 40 gr fehér liszt
  • 2 dl víz
  • 1 ek szója szósz
  • asafoetida

Bundához:

  • csicseriborsó liszt
  • liszt

Mártáshoz:

  • ketchup
  • chiliszósz
  • szezámmag
  • méz

A szejtán hozzávalóit egy tálban összekeverem, majd kis gömböcöt gyúrok belőle, hagyom állni egy fél órát, majd forró vízbe helyezve főzöm körülbelül 40 percig. Amikor megfőtt, kiveszem, hagyom kihűlni egy szűrőben, majd deszkán darabokra vágom.  Ezután meglocsolom a csíkokat szója szósszal, kicsit hagyom, hogy magába szívja, majd csicseriborsós bundát készítek hozzá.

Pár evőkanál csicseriborsó lisztet összekeverek vízzel és kis sóval. Az állaga olyan legyen, mint egy sűrűbb palacsinta tészta. Ezt is hagyom kicsit állni, hogy besűrűsödjön.

Közben összekeverem a mártást, amibe sütés után beleforgatom majd a csíkokat. Egy tálba beleteszek 2 dl ketchupot, ízlés szerint chilli szószt, 2 ek. mézet, és 2 ek. szezámmagot.

A serpenyőből kivéve rögtön megfogatjuk a szejtánt a márátásban.

Majd a bunda tésztába mártogatom a szejtán darabokat és bő, forró zsiradékban jól átsütöm. Ahogy kiveszem a serpenyőből, rögtön belerakom a mártásba, jól megforgatom benne, majd kiteszem egy tányérra. Ha a végén marad még mártás, és a csicseri bundából is marad még, azt se dobjuk ki, hiszen ezt a tésztát belecsurgathatjuk az olajba, és utána beleforgathatjuk a maradék mártásba. Nagyon finom lesz!

Pirított diós-lilakáposztás rizstészta

  • 10 dkg rizstészta
  • 1 marék dió
  • egy közepes lilakáposzta fej fele
  • 1 tk. asafoetida
  • bors
  • 1 kk. fűszerkömény
  • 2 ek. méz
  • pici kókuszolaj

Egy serpenyőben odateszek egy kis kókuszolajat, amikor már felhevült, rádobom a marék összetört diót. Hagyom megpirulni, majd kiszedem és félre teszem, beleteszem a borsot, asafoetidát a fűszerköményt az olajba, ezeket is kicsit pirítom, de folyamatosan kavarom, hogy ne égjen meg!

Ezután rádobom a vékonyra szelt lilakáposztát. Amikor ez is megpirult, megsózom, beleteszem a két evőkanál mézet, és lefedem, hogy levet eresszen. 10-15 perc alatt puha lesz, ekkor beledobok még egy marék összetört rizstésztát, elkeverem benne, és újra lefedem. Amennyiben úgy tűnik, hogy nincs elegendő leve, akkor egy kis vizet hozzá lehet tenni, de ne sokat, hogy az íz intenzitás ne vesszen el, és ne legyen túl leveses sem. A végén, amikor a tészta is puha, akkor leveszem a fedőt, beledobom a diót és lepirítom, így a maradék lé is eltűnik!

Egyébként általában a káposzta enged annyi levet, ami pont elegendő a rizstésztához, hiszen annak nincs sok időre és vízre szüksége. Az egész csupa lila lesz, mert a rizstészta átveszi a káposzta színét, így a tálalásnál teljes lesz a színkompozíció is.

Tofus zöldséges rizs

  • 10 dkg basmati vagy jázmin rizs
  • 1 sárgarépa
  • zöldborsó
  • 5dkg tofu
  • 1kk. kurkuma
  • 0,5 kk. feketesó (tojásos ízt adó indiai fűszer, webshopokban, bioboltokban, delikáteszekben kapható)

Először lereszelem a sárgarépát, majd kis olajat teszek a lábasba, rádobom, kicsit megpirítom a lereszelt répát, majd a megmosott rizst beledobom, amikor kissé üveges, akkor dupla annyi forró vizet hozzáadok. Ekkor beledobom a borsót is, kis sót, és hagyom főni. Amikor már felforr, utána csak lassú tűzön hagyom lefedve, amíg a rizs megpuhul. A répa nem baj, ha nem teljesen puha, csak a rizshez igazodjunk. Közben a tofut villával összetöröm egy kis tálban, de csak durvábban. Beleteszek egy kis feketesót és kurkumát, úgy, hogy szép sárga legyen. A feketesó adja meg neki a tojásos ízt, de ne feledjük, ez is só, szóval a rizst ne sózzuk erősen a főzésnél, inkább majd utólag pótoljuk. Ha a rizs puha, akkor a tofut összekeverem a rizzsel, és készen is vagyunk vele!