A piñcha-mayūrāsana nem tartozik a könnyű āsanák közé, mégis érdemes gyakorolni.

A durvafizikai testre gyakorolt hatása

Durvafizikai szinten egyszerre erősíti és nyújtja a kar valamennyi izmát, a vállöv izmait és a felszínes hátizmoktól egészen a legmélyebb hátizom rétegeit. Edzésben tartja a core
izmokat [1], melyeknek kiemelkedő szerepe van testünk statikus működésében és a helyes testtartásunk fenntartásában. Az egyensúlyi helyzet létrehozása érdekében összhangot teremt testünk elülső és hátulsó felszíne között.

Edzi és rugalmasan tartja a csukló, könyök, váll és gerinc ízületeket. Rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük a szegment instabilitás következtében kialakuló degeneratív elváltozások létrejöttének esélyét. A fordított testhelyzetnek köszönhetően,
a gravitáció hatására a gerinc ágyéki és háti szakaszán a csigolyák eltávolodnak egymástól, ezáltal a porckorongok táplálékhoz jutnak, regenerálódnak.

Masszírozza, tonizálja, energetizálja és méregteleníti a szaporító és hasűri szerveket, a veséket és a mellékveséket. Méregtelenítő hatását azzal is fokozza, hogy tisztítja a vért. Serkenti a keringést a lábakban és a hasban, növeli az agy vérellátását, lelassítja az öregedést, kisimítja az arc ráncait. Kedvezően hat az idegi és mirigyi rendellenességekre, segít aranyér- és enyhébb visszérproblémák esetén. Támogatja az emésztést és az immunrendszer működését [2].

Az āyurveda szemszögéből tekintve a piñcha-mayūrāsanát a három doṣa közül a kapha [3] típusnak ajánlott, mert annak a működését csökkenti, míg a vāta [4]és pitta [5] doṣákat erősíti. A kapha-csökkentő terápia részeként javasolt az erősebb, aktívabb gyakorlatokat végezni, köztük kiemelten a fordított és a mellkast nyújtó testhelyzeteket [6].

Az energetikai rendszerre gyakorolt hatása

A piñcha-mayūrāsana energetikai szinten első sorban az ājñā [7] és a sahasrāra [8] csakrákra van hatással.

Az ājñā csakra homlokunk közepén helyezkedik el. Az energiatölcsérek testünk elülső és hátulsó felszíne felől veszik fel és adják le az életenergiát. A szimbóluma egy lila színű, kétszirmú lótuszvirág. Uralkodó eleme az intelligencia, az elme és a hamis ego. Mantramagja az oṁ transzcendentális hangvibráció. Belső elválasztású mirigye a hipofízis [9], hozzá tartozó hormonok az endokrin mirigyeket szabályozók. Finomfizikai szinten ehhez a csakrához tartozik az ösztön, az intuíció, az értelem, a bizalom és a tisztánlátás. Amennyiben ez az energiaközpontunk tisztán és megfelelően működik, képesek leszünk valódi önvalónk tisztánlátására.

Durvafizikai szinten a homlokcsakra felelős az arc, orr, homlok, fül, koponyaalap, kisagy, nyúltagy, központi idegrendszer és a szemek működéséért. Zavart működésére vezethető vissza, ha migrénnel vagy látászavarokkal küzdünk, de a nátha és a
melléküreg problémájáért is ez a csakra lehet felelős [10].
A sahasrāra-cakra a brahma-randhra [11] pontból nyílik felfelé. Szimbóluma a szivárványszínű, ezerszirmú lótusz. Anyagi mantramagot nem rendelünk hozzá, de ha mégis ily módon szeretnénk harmonizálni, Isten szent neveit, vagy a lelki világgal való kapcsolatot szimbolizáló klīṁ hangot zengethetjük. Belső elválasztású mirigye az epifízis [12], hormonja a melatonin.

Finomfizikai szinten a koronacsakra felel az önuralomért, az elmélyülésért, a transzcendencia megértéséért, a tudat és az önmegvalósítás funkcióiért. Míg a durvafizikai síkon a koponya, a nagyagy és az agykéreg működését befolyásolja. Ide
tartozik az Alzheimer-kór, a demencia, az epilepszia, a skizofrénia, a depresszió, az öngyilkosságra való késztetés és teljes alulműködés fennállása esetén a Parkinson-kór [13].

Összegezve a fentieket, ha a piñcha-mayūrāsanát rendszeresen gyakoroljuk, akkor azzal fejlesztjük értelmünket, intuíciós készségünket, bizalmunkat, önuralmunkat, és ami a legfontosabb, képessé válunk a transzcendencia megértésére és valódi önvalónk tisztánlátására. Ezen kívül egészségesen tartja a fejünkön elhelyezkedő szerveinket és kötőszöveteinket, kiemelten az agyunkat, mely által elkerülhetővé válik a jellemzően időskorban jelentkező agyat érintő betegségek kialakulása.

A tudatra gyakorolt hatása

Az āsana rendszeres gyakorlásával növelhetjük az egyensúlyérzékünket, a munkabíró képességünket, a koncentrációs és tanulási készségünket és a memóriánkat.
Segítségével magabiztosabbak és kitartóbbak lehetünk az életben. Fejleszti a problémamegoldó készségünket, a mozgáskoordinációnkat és növeli a testtudatosságot.
Javítja az idegi egyensúlyt is, mely által belső harmóniát teremt. Oldja a feszültséget, segít a stressz és a szorongás leküzdésében és csökkenti a félelemérzetet. Lassítja és mélyíti a légzést, mely által lecsendesíti az elmét is.

Írta: Rinyu Beáta vaisnava jógamester

[1] Elsődleges core izmok: Medencefenék izmai, hasizmok (haránt, ferde és egyenes hasizom), mély
hátizmok (hosszú hátizom és sokbahasadt izmok) és a rekeszizom.
[2] Gaura Kṛṣṇa – Raṅginī – Medvegy – Kapisinszky 2019: 431—432.; Képes – Medvegy – Ozorák 2016:
90.; T.Ozorák 2015: 17.
[3] Doṣa típus, szó szerinti jelentése: a dolgok összetartója.
[4] Doṣa típus, szó szerinti jelentése: mozgató, mozgásba hozó.
[5] Doṣa típus, szó szerinti jelentése: az emésztő.
[6] Frawley 2012: 90.
[7] Homlokcsakra.
[8] Koronacsakra.
[9] Agyalapi mirigy.
[10] Gaura Kṛṣṇa – Raṅginī – Medvegy – Kapisinszky 2019: 138.
[11] A fejtető legmagasabb pontján elhelyezkedő mélyedés.
[12] Tobozmirigy.
[13]Gaura Kṛṣṇa – Raṅginī – Medvegy – Kapisinszky 2019: 139.