A Nemzetközi Jóga Napot 2015 óta ünnepeljük, amióta az ENSZ Közgyűlése kijelölte június 21-ét, az én leghosszabb napját erre az alkalomra. India miniszterelnöke, Narendra Modi 2014-ben vetette fel, hogy legyen a jógának is világnapja, mivel

„a jóga az ősi India felbecsülhetetlen ajándéka. Megtestesíti az elme és test, a gondolat és cselevés, az önmegtartóztatás és kiteljesedés egységét, az ember és természet közti harmóniát, és egy holisztikus megközelítést ad az egészséghez és jólléthez. Nem a testmozgásról szól, hanem hogy felfedezzük az egységet önmagunkkal, a világgal és a természettel. Ha megváltoztatjuk az életmódunkat, és tudatosabbá válunk, az segíthet a jóllét elérésében.”

Modi szavainak szellemében adunk néhány javaslatot, hogyan ünnepelheted meg a Nemzetközi Jóga Napot, akár egyedül, akár társaságban!

Vegyél részt egy Jóga Napi programon!

Az Indiai Kulturális Intézet által szervezett szabadtéri jógaórákhoz június 20-án és 21-én is ingyenesen csatlakozhatsz, többek között a BHF jógamesterével, a Magyar Jógaoktatók Szövetségének elnökével, Komjáti Zsuzsával is jógázhatsz.

Tarts közösségi média böjtöt!

Egy napra kapcsold le az értesítéseket, lépj ki a közösségi média oldalakról, és szánd arra a napot, hogy tudatosabban, figyelmed állandó megzavarása nélkül fókuszálj arra, amit éppen csinálsz. Lehet, hogy a kísérlet tanulsága túl fog mutatni ezen az egy napon.

Olvass jógairodalmat!

Ahogy Narendra Modi is fogalmazott: a jóga nem a testmozgásról szól. A jóga szó a szanszkrit „judzs” gyökből származik, egyik jelentése összekapcsolódás, érintkezés, összeillesztés. Ez az összekapcsolódás Istennel történik, minden létező forrásával, akit a jóga útján járók megértésük szerint személytelen energiaként (Brahman), a mindenki szívében jelenlévő Felsőlélekként (Paramátmá) vagy az Istenség Legfelsőbb Személyiségeként (Isvara-Bhagaván) fogadnak el. Erről az összekapcsolódásról részletesen ír a jóga Bibliájának is nevezett Bhagavad-gítá, ahol maga Isten osztja meg velünk ezt a tudást. A szó másodlagos jelentése rögzít, összpontosít, igába hajt vagy megzaboláz, mely jelentések arra utalnak, hogy a jóga folyamatát nem lehet elválasztani az érzékek szabályzásától. Patandzsali jóga szútrái útmutatást adnak, milyen úton kell járni egy valódi jóginak, és hogyan valósíthatja meg az érzékek szabályozását a jáma és nijáma elvek követésével. Ezeket a könyveket érdemes gyakran forgatni, és elidőzni egy-egy rész jelentésénél.

Tegyél egy fogadalmat!

Régóta tervezed, hogy rendszeresen eljársz órákra? Vagy hogy elkezdesz önállóan gyakorolni? Esetleg, hogy az ászanázás mellett a meditációt vagy a mantrazengetést is elkezded gyakorolni? A Jóga Nemzetközi Napja egy jó szimbolikus lehetőség lehet arra, hogy elköteleződj magad és a célod mellett.

Gyakorolj!

A legkézenfekvőbb megünneplése a világnapnak, ha leteríted a szőnyeged, és ráállsz. Nézd meg, merre visznek az érzeteid, lehet, hogy csak csöndben ülnél és befelé figyelnél néhány percig, vagy éppen egy teljes testet átmozgató gyakorlás esne legjobban.