Méregteleníteni vagy sem?

2021. 06. 23. | Ászana, Életmód, Pránajáma

Szerző: Csikós Judit
 

Jógaoktatóinkat kérdeztük arról, hogy vannak-e a méregtelenítési praktikáik, vagy más módon gondoskodnak szervezetük egyensúlyban tartásáról. Az étkezés, a jóga ászanák, légzőgyakorlatok és még a meditáció is szóba kerül!

Csabragi Marianna portre 

Csábrági Marianna, a BHF Blaha jógaoktatója, vegán szakács

Mivel alapból is elég tudatosan táplálkozok, ezért nincsenek különösebb méregtelenítő praktikáim. Amikor végre megérkeznek a friss idény zöldségek, gyümölcsök, akkor mindig könnyen elcsábulok, és automatikusan kevesebb pékárut, gabonafélét fogyasztok. Nagyon szívesen kiváltom az étkezéseket frissen készített smoothiekkal, amiket növényi tejjel, tejszínnel készítek, vagy esetleg tejsavóval édesítés nélkül. Ezeket nagyon tudom ajánlani meleg időben, mert egy marék dióval, mandulával teljes értékű étkezéssé válhat, üdítő friss hatása van, nem nehezíti el a testünket. Persze ilyenkor még jobban odafigyelek, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszak.

Ezeket az ászanákat mindig szívesen csinálom, de amikor a jó idő elkezdődik és többet kimegyek futni a szabadba, akkor különösen fontosnak tartom őket.

Marianna a nyári időszakban különösen szereti a fej a térdhez pózt végezni

Hatásaik közül nagyon fontos, hogy lecsendesítik a tudatot, elősegítik a befelé figyelést. Ha a megtartásuk már nem okoz különösebb gondot, akkor kiváló meditációs pózok, amelyben akár több percig is benne maradhatunk. 

A szervezetre is nagyon jó hatással van, hiszem a belső szerveket masszírozza, aktiválja, így segít megszabadulni a hasi zsírpárnáktól és nem utolsó sorban stimulálja a gerinc idegeit is.

Aktív futóként nekem nagyon fontosak ezek a pózok, hiszen ezekkel az ászanákkal  nyújtjuk a térdhajlító és a gerincmerevítő izmokat, és a láb hátsó-belső felületét teljes hosszában, valamint a test hátulsó részének izmait.

Modla-Angelika-portre

Kovács-Modla Angelika, vaisnava jógamester, a BHF gyakorlati jógatanára

Személy szerint még nem próbáltam ki drasztikus méregtelenítő diétát, böjtöt, nem alkalmaztam még semmi ilyesmit. Bár tudom, nagy szükség lenne, mert bár igyekszik az ember minél egészségesebben élni, a városi környezet folyamatosan mérgezi a testet.

Amíg meg nem találom a számomra megfelelő méregtelenítő technikát, addig csak azt tudom tenni, hogy igyekszem minél kevesebb nem kívánatos anyagot juttatni a testembe. Talán az első és a legfontosabb, amit ezzel kapcsolatban tenni tudok az az, hogy a testtípusomnak megfelelően étkezek.  Az interneten számtalan olyan megbízható teszt található, ami által kideríthető, hogy az árjurvéda szerint milyen testtípussal rendelkezünk. Ez a tudás gyakorlatilag képes 180°-al megváltoztatni az életmódhoz való hozzáállásunkat.

Angelika tapasztalata szerint az ájurvédikus testtípusunk szerinti étkezés rengeteget számít

Én kevert típusú vagyok, pitta-kapha. Árjuvédikus orvos által javasolt kapha diétát folytatok, ami többek között tartalmazza azt, hogy nem ehetek más tejterméket csak kecskesajtot, a gyümölcsök és a magvak terén is szigorú tiltások vannak, illetve csak 3 vagy több éves mézet használhatok édesítés gyanánt. Tapasztalom, ha engedek a csábításnak, főleg a tejtermékek terén, akkor előjönnek azok a nem kívánatos testi jelzések, amikről az előtt nem vettem tudomást, csak együtt éltem velük. Most már tudom, hogy ezek komoly riasztások a szervezet részéről, amit jobb nem a szőnyeg alá söpörni. Véleményem szerint ezzel a diétával tudok első sorban leginkább könnyíteni a szervezet munkáján. De vannak még apróbb trükkök, mint például a minimum langyos víz fogyasztása, az ekadasi tartása (gabona mentes böjt) és természetesen a jóga.

A jóga egy jolly joker. Minimum három szinten tud segíteni. Az ászanákkal átmasszírozza az egész testet, a belső szerveket. A pránajámával, főleg az erőteljesebb légzőgyakorlatokkal, mint pl a kapála-bhátí, bhasztriká vagy a zárak közül az uddíjána-bandha, koncentráltabban tudjuk megmasszírozni a hasüregi és a mellkasüregi szerveket. A harmadik szintről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ez is ugyanolyan, ha nem fontosabb: az elme méregtelenítése. Az ászanákkal és a pránajáma gyakorlatokkal már elkezdjük lecsendesíteni a gondolatokat, de az „i” re a pontot a meditáció teszi fel. Érzékszervek által az elmét rengeteg (fölösleges) inger éri, ami ugyanúgy hatással van az anyagi testre is. Így hát fontosnak tartom a gondolatok világával is foglalkozni, hogy teljessé váljon ez a mini, de igen hasznos méregtelenítés.  Hiszen ahogy mondják:

„Az egészséges lélek, az egészséges elmében, és az egészséges testben lakozik.”

(Borítókép: Anna Tarazevich, Pexels)