Ha akarom, feszítek, ha akarom, lazítok

2020. 10. 29. | Életmód, Jóga gyakorlás

Szerző: Mezei Katalin
 

A cikksorozat első része itt, a második része itt olvasható.

A relaxált állapot egészségünk megőrzésében így nyer jelentőséget. Nem tárolódik tovább olyan feszültség, melyre éppen nincs szükség az életben maradáshoz. A feszült területekben az áramlás/életerő korlátozott. 

Az ellazulás az emberi elme és test természetes képessége, de van olyan túlfeszített állapota az izmoknak, az idegrendszernek és az elmének, amikor ez magától már nem következik be, a testnek újra meg kell tanulnia az ellazulás folyamatát.

Az izmok szempontjából az a tény jelent nehézséget, hogy egy összehúzódott izom magától nem képes széthúzni magát, csak egy antagonista izom vagy a gravitáció ereje képes az izmot újra megnyújtani.

Ezért kiemelten fontos a relaxációt előkészítő gyakorlás, az ízület- és mirigytisztító gyakorlatok, ászanák rendszeres végzése.

Kicsit hasonló, hogy amikor az elme a természetes ritmusokkal összhangban működik, aktivitás és feltöltődés szakaszai követik egymást, de ha elveszíti ezt a természetes ritmust, segítségre van szüksége a ritmus újbóli megtalálásához. Ha pedig ez nem történik meg, a test és az elme erőforrásai kimerülnek és egy rossz kör zárul, amelyben már a kimerülés az oka, hogy az ember nem tud pihenni.

A jóga eredeti nyolc lépése nem tartalmazta a relaxációt külön lépésként, ma viszont mind a fizikai gyakorlás lezárásaként, mind a jóga szellemi ágainak gyakorlásához előkészületként kitüntetett jelentőségű. Legmagasabb szintje a jóga nidrának nevezett gyakorlat, amely a mélyalvás ellazult állapotának megfelelő pihenés, ugyanakkor a tudatosság megtartásával.

A relaxáció a jógaterápiában is az egyik legfontosabb eszköz, érdemes pontosan megértenünk, hogyan működik és milyen típusai vannak.

A relaxációban használt eszköz az ellazulás érzékelésére a kinesztéziás vagy proprioceptív érzékelés, amely a testünkben zajló folyamatokról, feszültségi viszonyokról, áramlásokról tájékoztat. Az elme mozgását a prána mozgása is követi, ezért a prána átjárhatóvá teszi a testet a megfigyelt helyen, az izmok lazulnak, a keringés javul, a sejtek oxigénellátása és anyagcseréje fokozódik.

Tanulmányai alapján összeállította:

Kornhoffer Tünde jógaterapeuta, Anaya női jógaoktató képzésvezető, himalájai jógatanár

Kapcsolat:

Források:

  • Stephen Parker: Az út megtisztítása Ursus libris, 2019
  • Himalayan Yoga Teacher Training program, Dr. Stephen Parker előadásai, 2017
  • Dr. Indu Arora Jógaterapeuta-képzés Stressz előadása, 2014. szeptember, Budapest
  • Női jógaterapeuta-képzés, Mezősi Anna, Kornhoffer Tünde Dolgozó nő c. jegyzete, 2018
  • Kornhoffer Tünde Anaya női jógaoktató-képzés, Relaxáció, meditáció c. jegyzete, 2019 (megvásárolható, 130 oldalas relaxáció, imagináció, jóga nidra szöveg gyűjtemény, 3500 Ft)
  • Szvámi Ráma és Szvámi Véda könyveiben sokféle technika kerül bemutatásra