Női kezdő gyakorlatsor otthonra

2014. 11. 28. | Gyakorlás

Szerző: Jógapont
 

Női jógát gyakorlóknak Kornhoffer Tünde nőijóga oktatótól

Áldott idő a sötét, hideg, befelé hívó lelassulás. Befelé, a belső fény felé ,mert a külső fény ragyogása és melegsége után ezt kívánja az egyensúly: most magadban keresd a világosságot, ne kívül.

Kaptam egy jácinthagymát üvegben, papírhengerrel. Megtöltöttem vízzel, rátettem a hagymára a papírhengert. Hamar erős gyökerei lettek. Ekkor gondoltam egy nagyot, és ledobtam a tetejéről a papírt, volt sötétben eleget-gondoltam, bár még 4 hét hiányzott a leírás szerint. Hamar szép nyurga zöldje lett. Fel, fel, egyre magasabbra. De virág az nem lett belőle.

Szenteljük meg a természetes pihenőidőnket
! Női ciklusunkban ez az ovuláció utáni, megtermékenyült, valamit a teljességben hordozó áldott idő.
Ezt a gyakorlatsor is ennek ajánljuk fel.

A gyakorlás oktatói célja:

Az áramlás növelése a medence szerveiben, a méh táplálása, a petevezetékek felszabadítása, petefészkek finom stimulációja és táplálása.

Gondolati háttere:      

A méh a nő belső világa, a legbensőbb én-tudata. Egészsége azon múlik, képes-e a nő arra, hogy anyagi, érzelmi biztonságot teremtsen, és az alkotó képességét teljes mértékben kibontakoztassa.

Megérkezés: kényelmes ülőhelyzetben – szukhászanában – szemléld a köldökközpontot (nábi dristi).
Miközben szemlélem, egyszerre tanújává válok, ahogyan sárga tiszta lángnyelvek emelkednek a homlokközpontig,a tápláló, tisztító jógikus tüzem ragyogó fénye és melege.

Tudom, hogy ez a tűz felemészt minden tisztátlanságot, negatív gondolatot vagy érzelmet. A jógikus tüzem táplál, tisztít, de nem éget. Miközben szemlélem, és a lélegzetemmel táplálom, tanúja lehetek növekvő fényének, ahogyan betölti testem templomát. És túlárad azon is, betölti aurámat. Fény vesz körül, jógikus védelem, energiapajzs, ami távol tart mindent, ami nekem árt, beenged mindent, ami a tanulásomat szolgálja, belőlem pedig kienged mindent, ami másnak jó. A tűz átalakít.

Hálával simítom kezeimet namaszkára tartásba, és a tudatosság meghívására engedem áramlani az Óm mantrát háromszor. Majd a medencém előtt a két kézzel adó, körkörös mozdulatokkal árasztom a mantrát újra és újra, hangos zengetéssel. Folytatom a szív előtt is, két kézzel nagy mozdulatokkal a kiárasztást. Majd megpihenve a Szívbarlangban, namaszkára tartásban, csak jelen vagyok a csendemben.

Jóga ászanák:

– Ülőhelyzetben maradva a farokcsigolyára irányítsd figyelmed, és pici köröket kezdj rajzolni vele  talajra, jóízű áramlásban maradva jobbra, majd balra is.
– Medence billentés előre-hátra, kezek lazán a térden.
– Dandászana.
– Dzsánu-sírsászana: jobb sarok szeméremcsonthoz, bal láb nyújtva, nagy köröket írj le a karral a bal lábfej felé, hátulról indítva az áramlást. Másik oldalra is.
Menstruáció esetén innentől ne folytasd a gyakorlatokat, helyettük baddha-kónászanában pihenj meg ha nem túl erős a vérzésed, savásanaban ha bő a vérzés, és áramoltasd magadban a Szó-Ham mantrát, aminek ilyenkor tízezerszeres a hatása!

A most következő gyakorlatok már nem az elengedő apána folyamatokat, hanem a prána áramlást fokozzák, felfelé, a magasabb csakrákhoz terelve az energiákat:
– Márdzsárászana, majd a csípőbillentésnél finom záróizom aktiválás, homorításnál ellazítva a záróizmokat.
– Márdzsárászanából a domború hátnál finoman oldódj bele az adhó-mukha-svanászanába, majd vissza márdzsárászana, jóleső áramlásban maradva.
– Bálászana, majd lassan állj fel
– Holdüdvözlet (Elengedés – a magunk elé gördített akadályok eltávolítására)

namaszkára üdvözlőtartás
kézujjak keresztcsonton, hüvelykujjal folyamatosan tartsd meg a keresztcsontot
mellkasnyitás,hátrahajlás majd előre döntés a combra, kezek a talajon
belégzéskor tenyér talp alá, kilégzésre térdnyújtás
belégzéskor kar keresztezés a térdhajlatban, kilégzés térdnyújtás
belégzéskor boka fogás keresztezett karral,kilégzés térdnyújtás
belégzéskor kézkulcs hát mögött,kilégzés térdnyújtás
belégzéskor kezek keresztcsonton, lassú emelkedés, hátra hajlás, vissza
belégzéskor medvepóz: kézujjak a talajon, kilégzés térdnyújtás
belégzéskor ellentétes karral lábfejfogás, kilégzés térdnyújtás
belégzéskor tenyér hátra talp mögé. kilégzés térdnyújtás
belégzéskor kéz keresztcsonton, felemelkedés mellkasnyitásba, majd namaszkára mudrában megérkezés.

– A viparíta-karani mudra összefogja a tápláló szómát, melyet a holdüdvözlet összegyűjtött, és finomítva a Hold csakrába emelt.
– Savászana.
 
Az ászanázás a nádi sódana légzéssel zárul.

Meditáció
Meditáció Hold csakrára a VAM bidzsa mantra recitálásával. Ajánlott kézmudra: bairava mudra.

“Azt a megértést, dédelgetést, bensőséges és meleg hangulatot, amit egy meghitt kapcsolatban elvárok, önmagamnak is meg tudom adni, illetve a társamnak (gyerekemnek stb.) is, mert természetes számomra. El tudok lazulni, mintha „otthon lennék” önmagamnál. Nem függésre és függőségre törekszem, nem valamilyen tulajdonnal, tulajdonsággal vagy kapcsolattal mérem magam. Nem tartom magam fokozott ellenőrzés alatt, nem akarok mindenáron fenntartani egy magamról alkotott képnek, nem vagyok az élettörténetem rabja. Igyekszem a belső világom és igényeim szerint élni, és azokat kifejezni.

A saját magammal fenntartott intim viszonyban lehetőségem van az elevenségre, a kreativitásra, a játékosságra, a természetességre és az önmagammal folytatott kommunikációra. A testtudatosságom az intimitással együtt mind jobban ki tud teljesedni.” (Pál Feri)

A gyakorlatsor végzése előtt amennyiben egészséged megrendült, konzultálj oktatóddal!

A gyakorlatsort összeállította, gyakorolja és tanítja: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta

Kép: A szerző szívességéből.