Hogyan segíthet a jóga és az ájurvéda a fogyásban?

2021. 08. 01. | Ájurvéda, Életmód, Jóga gyakorlás

Szerző: Csikós Judit
 

Ha fogyásról van szó, előbb jut eszünkbe a futás vagy az edzőterem, mint a jóga, pedig az utóbbi eszköztárából is bőven válogathatunk, ha megszabadulnánk néhány kilótól. Dévai Zsuzsanna, a BHF vaisnava jógamester szakon végzett hallgatójának szakdolgozatából kiderül, milyen módszereket érdemes kipróbálni.

Napüdvözlet

Az első gyakorlat, amit érdemes rendszeresen végezni, az a szúrjanamaszkár, azaz napüdvözlet. Ez egy 12 ászanából álló gyakorlatsor, amelyet először az egyik lábbal majd ugyanezt a gyakorlatsort a másik lábbal, légzésszinkronnal kell elvégezni. Ez egy teljes kör. Tradicionálisan tizenkét teljes kör alkotja a gyakorlatot. Először kis ismétlésszámmal érdemes elkezdeni a gyakorlást, majd fokozatosan növelni, amíg a 12 teljes kört elérjük.

A napüdvözlet relaxált állapotot idéz elő az izomrendszerben és az idegrendszerben is. Számos jótékony hatása van, megerősödik a test és rugalmassá válik. A túlsúly és az elhízás szövődményeként kialakuló betegségek szempontjából is hatásos, mert javítja a szív működését, élénkíti az emésztőrendszert, az endokrin rendszerre is közvetlenül hat, ezért az anyagcsere folyamatot is jótékonyan befolyásolja. A törzsön lévő zsírpárnák lerakódást megakadályozza, illetve csökkenti.

Gyakorlatsor a fogyás elősegítésére

B. K. S. Iyengar a Jóga: A holisztikus egészséghez vezető út című művében az elhízás kezelésére negyven ászanát és egy pránájámát, légzőgyakorlatot javasol. Ennek alapján állítottam össze egy gyakorlatsort. A helyesen kivitelezett ászanáknak sokféle jótékony hatása van. Én elsősorban az emésztésre, a túlsúlyra és az elhízás szövődményeként kialakuló problémákra gyakorolt hatásukat fejtem ki.

Az ászanák gyakorlását ráhangolódás, mantra meditáció és bemelegítés után lehet elkezdeni.

Tádászana (hegytartás, javítja testtartást), urdhva-haszta-tádászana (hegypóz felemelt kezekkel), trikónászana (háromszögállás) mindkét oldalra elvégezve (jó az emésztési problémákra), pársvakónászana (oldalsó szögtartás) mindkét oldalra elvégezve (erősíti a szívizmok működését, javítja az emésztést, csökkenti a zsírpárnákat a derékon és a csípőn), ardha csandrászana 2 (egylábas félholdállás), adho-mukha-svanászana (lefelé néző kutya; megnyugtatja az elmét, lassítja a szívritmust), uttánászana (állásból előrehajlás).

A csavaró pózok, mint a vakrászana csökkenhetik a törzsi és a hasi zsírlerakódást, valamint  masszírozzák és javítják a hasi szervek működését

A gerinccsavaró ászanákat a Vrindávana-Gangótri jógatradícióból választottam: vakrászana (ülő gerinccsavarás) és ardha-matszjéndrászana (fél halak királya póz; hatásukra csökkenhet a törzsi és a hasi zsírlerakódás;  masszírozzák és javítják a hasi szervek működését).

Dzsánu-sirsászana (fej a térdhez póz; hat a vérnyomásra, oldja a stresszt a szívben és mentálisan is), pascsimóttanászana (ülésből előrehajlás; a szívre van jó hatással), upavista-kónászana (terpeszülés), ustrászana (tevepóz; kedvezően hat az emésztőrendszerre), szarvangászana (gyertya), halászana (ekepóz; jó emésztési problémákra, hasi zsírpárnákra), viparita karani (fél gyertyaállás; csökkenti a vérnyomást), végül pihenés savászanában (hullapózban). A gyakorlást zárjuk savászanában végzett uddzsáji pránájámával, győzedelmes légzéssel.

Az ekepóz jó emésztési problémákra és a hasi zsírpárnák ellen is.

A túlsúly akadályozhatja a gyakorlót az ászanák helyes felvételében és a kitartása alatt. Ezért fontos a segédeszközök, mint például a tégla, a blokk, a heveder, a henger- párnák és akár szék használata is. A segédeszközök használatával felvett ászanák kivitellezését Iyengar Jóga könyvében képekkel illusztrálták. Túlsúly esetén a test határait különösen fontos tiszteletben tartani. A türelem és a kitartó gyakorlás hatására a test izmai erősödnek, az egyensúly is javul. Túlsúly esetén a legfontosabb szempont az ízületek védelme.

Emésztést javító légzőgyakorlatok

A szabályozott légzéssel mind testi, mind pszichikai szinten tartós eredményeket lehet elérni. Energetizáló, fűtő típusú légzések, amilyenek a kapálabháti és a bhasztriká pránájáma segítenek elégetni a méreganyagokat, javítják az emésztést, a rekeszizom mozgása masszírozza a hasi szerveket és még számos előnyös hatást fejtenek ki. A jobb orrnyíláson keresztül végrehajtott bhasztriká pránájáma felgyorsítja az anyagcserét. Azonban az elhízás szövődményeként kialakuló betegségek esetén, mint a magas vérnyomás és szívpanaszok, illetve sérv, gyomorfekély esetén nem szabad ezeket végezni.

A meditáció elsajátítása is segítség lehet a testsúly csökkentésében. A rövid távú hatása a nyugalom megtapasztalása, elcsendesedik az elme, megteremtődik a test és az elme összhangja. Hosszabb távú eredménye, amikor az egészség folyamatosan fenntarthatóvá válik, például rendeződik a vérnyomás, a koleszterinszint stb.

Ájurvédikus kúrák és gyógynövények

Az Ájurvéda tisztító kúrák (sódhana) a betegséget kiváltó kibillent dósák, az anyagi természetet felépítő energiák csökkentésének vagy az eltávolításának a módszerei. Ezek klinikai módszerek, amelyek csak tapasztalt ájurvédikus terapeuta vagy orvos kezeléseként, illetve felügyeletével végezhető el. Abban az esetben alkalmazzák, ha a túlsúlyban lévő, a betegséget kiváltó dósa a gyomorba és a bélrendszerbe települt át.

A jógikus élet a színes, vitaminban gazdag, húsmentes étkezéssel is elősegíti, hogy beálljon egészséges testsúlyunk.

A túlsúly megszüntetésére Dieter Scherer Ájurvéda című könyvében mézes vizes kúrát javasol, amiben hat héten keresztül hetente növeli a langyos víz és az abban elkevert méz mennyiségét. A hatodik hétre már hat teáskanál mézet kell harminchat teáskanál langyos vízben feloldani. Javaslata szerint ezzel a mennyiséggel még hat hétig szükséges folytatni a kúrát. A kúra végére a megváltozott étkezési szokásoknak és a mézes vizes kúrának az eredményeként a terápiát alkalmazó személy több kiló súlyfölöslegnek is búcsút inthet.

Ájurvédikus fogyasztószerek például a guggul, a mirha, az aloé gél kurkumával és gyömbérrel, a trikatu, triphala és a gotu kola aloé géllel elkeverve, valamint az garcinia cambogia gyógyfű is.

Jógikus étkzési szokások

A táplálkozási szokásaink átalakításával, például a komplex szénhidrátokra és a zsírszegény táplálkozásra való áttéréssel a jobb minőségű élelmiszereket választhatjuk. Akkor is az egészségesebb étkezés irányába mozdulunk, ha az előre feldolgozott élelmiszereket elhagyjuk, és a frissen készített ételeket választjuk helyettük. Tudatosan eljuthatunk a vegetáriánus vagy vegán étkezésig is, ezzel nem csak egészségesebb életet élhetünk, de tiszteletben tartjuk az ahimszát (a nem ártás elvét) is. Zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat fogyasztva a megfelelő fűszerek felhasználásával megtanulhatjuk a fűszerezés művészetét. Ízletes, tápláló, egészséges és szattvikus (jóság minősége) ételek fogyasztásával könnyen lemondhatunk az állatok mészárlásával járó húsféleségekről is. Ártani nemcsak másoknak, de saját magunknak is tudunk. Az evés esetében a nem ártást értelmezhetjük úgy, miszerint nem eszem olyan táplálékot, amivel a testemnek ártanék, de nem vonok meg semmit, ami a fejlődéséhez és az egészségesen tartásához szükséges.

A fenti ájurvédikus tippek és jógagyakorlatok neked is segíthetnek céljaid elérésében, melyiket próbálod ki?

(Borítókép: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról)