Hagyományos vasárnapi ebéd hús nélkül? Igen, lehet!

2021. 11. 05. | Vegetáriánus

 

Azt mondják, a rántott húst mindenki szereti. Ez persze nem igaz, de valljuk be, nekünk magyaroknak ez szívódik az ereinkbe, a vasárnapok zajaihoz tartozik, még vegetáriánusként is, amikor a szomszéd klopfolja a húst már korán reggel. Mostanában beszélgettem olyanokkal, akik komolyan kacérkodnak azzal, hogy elindulnának a vegánság kalandos útján, de félnek, hogy el kell veszíteniük jól megszokott, szeretett ízeket. No azt nem mondom, hogy ugyanolyan, bár nekem ez nem okoz gondot, hiszen sosem ettem húst, de a vendégeim sosem panaszkodnak, hogy éhesen tértek haza.  

Ma egy rántott szejtán szeletet készítettem nektek, amit még azzal is megspékeltem, hogy panírként őrölt lenmagot használtam. Így egészségesebb is, és finom íze mellett még az emésztést is segíti. A szejtán szeletet is magam készítettem, de használhatsz előre készített szeleteket is.

Rántott szejtán szelet
  • 200 gr búzasikér
  • 80 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek. szója szósz
  • 1 ek. folyékony füst
  • 2 tk. só
  • 3,5 dl meleg víz
Panír a szejtánszelethez
  • csicseriborsó liszt
  • só, fekete só
  • víz
Burgonya püré:
  • 1 kg burgonya
  • 2 ek. kókuszzsír
  • 1,5 dl növényi tejszín
Uborka saláta:
  • 2 db kígyóuborka
  • nádcukor
  • ecet vagy citromlé
  • 1 kk. asafoetida vagy egy kis fej hagyma
  • víz
  • kis növényi tejszín

A szejtánhoz összekeverem az összes összetevőt egy edényben, majd kb. 20 percet pihentetem egy kis kerek, vagy szögletes tálban, aminek felveszi az alakját, így szebben lehet majd dolgozni vele a szeletelésnél.  Közben egy közepes edényben felteszek vizet főni, amibe, amikor felforr, beleteszem a szejtán gömböcöt, és készre főzöm kb. 40 perc alatt.

Miközben fő a szejtán, meghámozom a burgonyát, kockákra vágom, és sós vízben felteszem főni.

Amikor a szejtán megfőtt, kiveszem a vízből és hagyom kihűlni, majd felszeletelem egyenletes szeletekre. Ebből az adagból 8-10 szelet hozható ki.

Mikor felszeleteltem, elkészítem a panírhoz valókat. Egy kis edénybe beleteszek csicseriborsó lisztet, hozzáadok sót, feketesót, és annyi vizet, hogy sűrű palacsinta tészta állagú legyen, Egy másik tálba teszek őrölt lenmagot, és bepanírozom a szeleteket, majd bő olajban átsütöm azokat.

Közben meghámozom az uborkát is, pár percre besózom, hogy a levét kiengedje. Utána kicsavarom azt, és közben készítek ízlés szerint egy cukros, ecetes, vagy citromleves oldatot, amivel leöntöm a kicsavart uborkát.

Amikor megfőtt a burgonya, leöntöm a levét, és a kókuszzsírral és tejszínnel szép krémesre töröm. Ízlés szerint lehet sózni, akár borsozni, de zöld fűszerekkel is lehet ízesíteni.

 Ezután már csak tálalni kell! Az uborkasalátához adhatsz kis növényi tejszínt vagy joghurtot, de ízlés szerint előkerülhet egy kis vegán tartármártás is.

Zabsüti
  • 1 kg finomra őrölt zabpehely
  • 1 l növényi tej
  • 15 dkg datolya
  • 10 dkg szezámmag
  • csipet só
  • 2 dl méz vagy több nádcukor
  • 5 ek nádcukor
  • 5 ek. kakaópor
  • 1 dl étolaj vagy kókuszzsír olvasztva
  • 2 tábla étcsoki
  • 3 tk szódabikarbóna

A zabpelyhet megáztatom a tejben egy nagyobb edényben, hogy minden hozzávaló beleférjen még. Annyi tejet adok hozzá, amennyit felvesz, de nyugodtan felezheted vízzel is a tejet. Közben összeaprítom a datolyát a szezámmaggal aprítóban, vagy kis növényi tejjel turmixban.   Amikor már puha a zab, hozzáadom az összes egyéb hozzávalót, kivéve az étcsokit. Jól összekeverem és beleöntöm a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Rászórom az apróra darabolt csokoládét, és mehet is a sütőbe! Ezután az előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütöm. Miután kihűlt, lehet szeletelni, díszíteni tejszínnel, fagyival, lekvárral, gyümölccsel, de így, ahogy van, önmagában is finom egy meleg kávéval, kakaóval.

(Borítókép: Askar Abayev fotója a Pexels oldaláról)

Csábrági Marianna

Született vegetáriánusként 2019-ben döntött úgy, hogy szeretne túllépni az otthoni főzés keretein, azóta mint okleveles vegán szakács osztja meg receptjeit és konyhai tapasztalatait a Taste of my love – Forevermanna oldalon.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok