A karácsonyi menü mindig egy komoly dilemma minden családban. Mit főzzünk, hagyományos legyen vagy újszerű? A család fele már nem eszik húst, a többiek meg glutén vagy laktóz érzékenyek, és sorolhatnánk végeláthatatlanul a kérdéseket. Mivel tudom, hogy sokszor leginkább az idő az, amiből a legkevesebb van, ezért igyekeztem egy olyan menüsort összeállítani, ami nagyon gyorsan elkészíthető, és visszaköszön benne pár hagyományos karácsonyi íz. Van pár dolog, amit már előző nap előkészíthetünk, így megkönnyíthetjük a szenteste előtti hajrát. A desszertet teljesen el is készíthetjük előre, csak utána el kell dugnunk magunk elől, hogy nehogy megegyük!
Teljesen vegán módon készítettem el őket, de természetesen a vegetáriánusok a tejtermékeket nyugodtan használhatják hozzá. A burgonyás rétes réteslapját leszámítva így minden laktóz és gluténmentes. Az asafoetidát pedig lehet egy kis hagymával, fokhagymával helyettesíteni, de javaslom, kipróbálásra, nem fogjátok megbánni!
Rozmaringos-narancsos batáta krémleves
Hozzávalók:
- 4 nagyobb édesburgonya
- 1 db lédús narancs
- 1 tk. asafoetida
- 1 kk. szárított rozmaring, jó, ha van friss, akkor 2-3 szál
- 0,5 kk. őrölt fehérbors
- 1 kk. só
- 0,5 kk. chili pehely (elhagyható, vagy tehetsz kevesebbet)
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 csapott ek. nádcukor
- 1,5 dl növényi főzőtejszín
Először is, megmosom és betekerem a batátákat alufóliába héjával együtt. Majd a sütőben puhára sütöm őket. Amikor kész, kiveszem, hagyom kihűlni, majd meghámozom, és egy villával összetöröm. Egy lábasban felteszem az olajat melegedni, majd beleteszem először a fehérborsot, majd az asafoetidát, és végül a chilit és a cukrot is. Ha szárított rozmaringod van, azt is beleteheted. Amikor összesülnek beleteszem a megtört batátákat, és összefőzöm. Most már mehet bele a só is, ha van friss rozmaring, azt is beleteszem. Felfőzöm, majd hozzáadom egy egész narancs kifacsart levét. A végén hozzáadom a tejszínt, épp csak összemelegítem, és ezután botmixerrel simára pépesítem. A végén fenyőmaggal tálalom.
Vörös káposzta fügével
Hozzávalók:
- 1 kis fej vörös káposzta
- 10 dkg aszalt füge
- 1 kk só
- 1 tk asafoetida (vagy egy kis fej hagyma megdinsztelve)
- 0.5 kk bors
- 2 kk őrölt fűszerkömény
- 2 ek nádcukor, vagy méz
Már előző este megreszeltem a káposztát, enyhén besóztam, és egy hűvös helyre tettem. Főzés előtt, ha levet engedett, azt kicsavarom belőle, majd egy lábasban odateszem az olajat, és amikor felhevült, beleteszem a borsot, a köményt és a cukrot. Kicsit megkaramellizálom, aztán rádobom a káposztát és egy pici sót. Összevágom a fügéket, és amikor kb. félfövésben van a káposzta, akkor hozzáadom azokat. Ekkor egy fél citrom levét is hozzáadom. Végül készre főzöm, és a végén hagyom egy kicsit fedő nélkül megpirulni.
Burgonyás rétes zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
- 4-5 közepes burgonya
- 2 db réteslap
- kis olaj
- só
- kurkuma
- bors
- cayenne bors
Megfőzöm héjában a burgonyát, amikor meghűlt, akkor meghámozom. Azután összetöröm, és beleteszem az összevágott zöldfűszereket. Én most rengeteg petrezselymet és rozmaringot vágtam bele, de mehet bele snidling, bazsalikom, bármi. Majd mehet a só, bors, kurkuma, és egy kis cayenne bors. Kiterítem a réteslapot, megkenem kis olajjal, és ráhelyezem a burgonyamasszát, és összetekerem. Belehelyezem a tepsibe, a tetjét megkenem olajjal és 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranysárgára sütöm. Melegen szeleteld fel, és már tálalhatod is.
Babfasírt
- 1 doboz vörösbab
- 1 doboz csicseriborsó
- 4-5 ek csicseriborsóliszt
- 1 kk só
- 0.5 kk bors
- 1 tk asafoetida vagy hagyma
- 1 ek mustár
- 1 ek ketchup
- 1 kk borsikafű
- 2 ek olaj
Összetöröm a babot és a csicseriborsót villával a leve nélkül. Hozzáadom a csicseriborsó lisztet és a fűszereket, valamint teszek hozzá 2 ek. olajat is. Nyugodtan tehetsz hozzá ízlésednek megfelelően egyéb fűszereket, vagy akár zöldfűszert is. Ezután kicsit hagyom összeállni. Az a jó, ha gyúrható, formázható állagú a massza. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe golyókat formázok, és kissé kilapítva elhelyezem őket szépen sorban, majd 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Menet közben kis olajjal meg lehet kenegetni, hogy ne legyen száraz.
Mákos-diós desszert golyó tejszínnel leöntve
- 200 gr darált mák
- 200 gr darált dió
- 15 gr datolya
- 15 gr mazsola
- pár szem konzerv vagy fagyasztott magozott meggy
- 2 dl tejszín
- 1 dl növényi tej
- 2 ek kókuszolaj
A kókuszolajat felteszem egy kis lábasban olvadni. Amikor megolvadt, beleteszem a mákot, majd felöntöm a másfél deci tejszínnel, és puhára főzöm. Ezután a diót, datolyát, mazsolát együtt aprítóba beletéve aprítom. Amikor kész, hozzáadom a mákhoz. Ha kell, akkor még egy kis tejet adhatok hozzá. A vegetáriánusok adhatnak rendes tejet is, de én növényi tejet használtam. Itt is fontos, hogy csak annyi folyadékot adjunk hozzá, hogy gyúrható állagú legyen a massza. Miután összeállt a massza, hagyom kihűlni, majd kis golyókat formázok belőle úgy, hogy a közepébe beleteszek egy meggyet. Végül tányérra helyezem őket és kis tejszínnel leöntve tálalom.