Tattva – Meditáció

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tudományos folyóiratának 18. (2014. októberi) száma. Téma: a meditáció.

1000 Ft

Elérhető

Kategóriák: , ,

Jelen számunk központjában a meditáció áll, e napjainkban oly népszerű téma. A meditáció valójában mindenkit érintő jelenség, hiszen amikor mélyen elgondolkodunk életünkről, elérendő céljainkról, aktuális megoldandó feladatainkról, vagy amikor koncentráltan imádkozunk, lényegében meditálunk, még akkor is, ha nem így nevezzük. És azt is tudjuk, hogy minél elmélyültebb és koncentráltabb a meditációnk, annál nagyobb sikert érünk el a segítségével. A meditáció témáját a 2013-as VIII. Létkérdés Konferencia előadásai alapján járjuk körbe, a meditáció azon formájára fókuszálva, amikor tárgya és célja saját magunk, életünk értelmének és céljának a megértése és megvalósítása, vagyis az önmegvalósítás. Ez pedig minden ember számára a legéletbevágóbb kérdés, még akkor is, ha sajnálatosan sokan soha nem gondolkodnak el róla.

A TANULMÁNYOK rovatban tehát a konferencia válogatott előadásai szerkesztett formájának a közreadásával nyújtunk betekintést az önmegvalósítást célzó meditáció elméletébe és gyakorlatába. Először azonban Hári Beáta beszámolóját olvashatjuk a konferenciáról. Azután Gaura Kṛṣṇa Dāsa (Tóth-Soma László) az önmegvalósítás különféle aspektusai és a meditáció viszonyát, Képes Andrea pedig a védikus hagyományok mozgás- és táplálkozáskultúrájának meditációt segítő elemeit mutatja be. Majd Drutakarma Dāsa (Michael A. Cremo) a meditáció transzcendentális céljáról, Rátkai Gergő pedig e célnak a zene segítségével való eléréséről ad izgalmas összefoglalást.

MŰHELY rovatunk első írásában Śacīsuta Dāsa (Tóth Zoltán) bemutatja a Bhāgavata-purāṇával kapcsolatos elmélyült kutatásai legújabb eredményét, Mahārāṇī Devī Dāsī (Banyár Magdolna) pedig a nők helyzetét tekinti át a gauḍīya-vaiṣṇava hagyományban és az ISKCON társadalmában.

A PÁRBESZÉD rovat főiskolánk egyik hallgatója, Domboróczki Veronika kitűnő szakdolgozatának rövidített változatát tartalmazza, melynek témája a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Jövőkereső című jelentésének kritikai elemzése A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda tanításai alapján.

Számunkat két jelentős könyvet bemutató recenzióval zárjuk: Edwin F. Bryant The Yoga-sūtras of Patañjali with Notes from the Traditional Commentators c. művét Mañjarī Ḍevī Dāsī (Magyar Márta), Tóth Zoltán (Śacīsuta Dāsa) – e számunk egyik szerzője – Chandaḥ: Bevezetés a klasszikus szanszkrit verstanba c. könyvét pedig Diós Éva jóvoltából ismerhetjük meg.

Reméljük, hogy kiadványunk sok hasznos ismerettel szolgál olvasóinknak ahhoz, hogy megismerjék és elérjék az emberi létezés legmagasabb fokát, az önmegvalósítást, és érdekesnek találják a többi, rend kívül aktuális és igazi újdonságnak számító tanulmányt is.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok