Végre itt az igazi tavasz, csicseregnek a madarak, zöldül a természet! Ez lassan megmutatkozik a piacok és a boltok kínálatán is, kezdünk dúskálni a friss zöldségekben, gyümölcsökben is. Így, ha valaki nem olyan szerencsés, hogy kirándulás közben megszedje magát néhány csokor medvehagymával, akkor is készíthet ínycsiklandó fogásokat belőle. Ez a tavaszi energia inspirált hétvégén az alábbi menü elkészítésére.
Medvehagyma krémleves
Hozzávalók:
◦ hámozott, kockára vágott burgonya
◦ medvehagyma
◦ 3:1 arányban. (én most 30 dkg burgonyát és 10 dkg medvehagymát használtam)
◦ Kb. ½ dl növényi tejszín (rizstejszínt használtam)
◦ 1-2 ek citromlé
◦ őrölt feketebors
◦ őrölt szerecsendió
◦ ízlés szerint só
◦ esetleg vegán zöldségleves alaplé kockából
Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott burgonyát 1 liter vízzel, fedő alatt feltettem főni, majd, amikor már majdnem megpuhult, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát és pár percig összefőztem őket. Hozzáadtam a növényi tejszínt, 6 dl zöldség alaplét, a fűszereket, a sót, a citromlevet és az egészet botmixerrel selymesre turmixoltam.
Vegán, zöldséges quiche (lepény)
Tészta:
◦ 24 dkg liszt
◦ 10 dkg margarin
◦ 2 csipet só
◦ 1-2 ek víz a gyúráshoz
Töltelék:
◦ szinte bármilyen otthon lévő zöldségből elkészíthető.
◦ esetemben 40 dkg karfiol – brokkoli vegyesen,
◦ 1 szép nagy, piros kaliforniai paprika,
◦ 1 kisebb salátacukkini került bele a töltelékbe.
◦ szükség van még 2 ek olivaolajra, sóra (ízlés szerint), kb. 10 dkg csicseriborsó lisztre és fűszerekre ízlés szerint és egy kis hingre, ha valaki a hagymás ízvilágot is szereti. Én most provancei keveréket használtam, amiben rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, levendulavirág található.
◦ tetejére kerülhet vegán reszelt sajt.
Elkészítés:
A lisztet a langyos margarinnal és a sóval összemorzsoltam és kevéske vizet adtam hozzá, annyit, hogy jól gyúrható linzertésztát kapjak. A töltelék elkészültéig a hűtőben tároltam.
A tölteléket pedig a következőképp készítettem el: serpenyőben felforrósítottam az olajat, azon megfuttattam a hinget gyorsan. Ezután ráhelyeztem az apró rózsáira szedett karfiolt és brokkolit és fedő alatt, pici víz hozzáadásával félpuhára pároltam. Majd hozzáadtam a kis kockákra felvágott kaliforniai paprikát és a kisebb darabokra szeletelt cukkinit is. Puhára pároltam az egészet. Menet közben, ha szükséges, kevéske vizet mindig önteni kell rá, nehogy odaégjen. Kb. 2 kk sót tettem hozzá, majd átforgattam bőven a fűszerkeverékkel. Ezt követően pedig hozzászórtam a csicseriborsó lisztet és alaposan átkevertem és összerottyantottam a tölteléket.
A tésztát pici liszten kör alakúra nyújtottam és kibéleltem vele a 24 cm-es kapcsos tortaformát, úgy, hogy 2-3 ujjnyi pereme is legyen. Villával megszurkáltam a tésztát, majd erre raktam rá a kész tölteléket. Vegán sajttal bőven megszórtam és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütöttem és megpirítottam a tetejét.
Vigyázat, nagyon laktató!
Jó étvágyat kívánok!