Ízleld meg a tavaszt! Medvehagyma krémleves & zöldséges quiche (lepény)

2022. 05. 09. | Vegetáriánus

Szerző: Nagy Orsolya
 

Végre itt az igazi tavasz, csicseregnek a madarak, zöldül a természet! Ez lassan megmutatkozik a piacok és a boltok kínálatán is, kezdünk dúskálni a friss zöldségekben, gyümölcsökben is. Így, ha valaki nem olyan szerencsés, hogy kirándulás közben megszedje magát néhány csokor medvehagymával, akkor is készíthet ínycsiklandó fogásokat belőle. Ez a tavaszi energia inspirált hétvégén az alábbi menü elkészítésére.  

Medvehagyma krémleves 

Hozzávalók: 

◦ hámozott, kockára vágott burgonya
◦ medvehagyma 
3:1 arányban. (én most 30 dkg burgonyát és 10 dkg medvehagymát használtam)
Kb. ½ dl növényi tejszín (rizstejszínt használtam)
1-2 ek citromlé
◦ őrölt feketebors
őrölt szerecsendió
ízlés szerint só
esetleg vegán zöldségleves alaplé kockából 

Elkészítés:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát 1 liter vízzel, fedő alatt feltettem főni, majd, amikor már majdnem megpuhult, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát és pár percig összefőztem őket.  Hozzáadtam a növényi tejszínt, 6 dl zöldség alaplét, a fűszereket, a sót, a citromlevet és az egészet botmixerrel selymesre turmixoltam. 

Vegán, zöldséges quiche (lepény)

Tészta: 

24 dkg liszt
10 dkg margarin
2 csipet só
1-2 ek víz a gyúráshoz 

Töltelék: 

szinte bármilyen otthon lévő zöldségből elkészíthető.
esetemben 40 dkg karfiol – brokkoli vegyesen,
1 szép nagy, piros kaliforniai paprika,
1 kisebb salátacukkini került bele a töltelékbe.
◦ szükség van még 2 ek olivaolajra, sóra (ízlés szerint), kb. 10 dkg csicseriborsó lisztre és fűszerekre ízlés szerint és egy kis hingre, ha valaki a hagymás ízvilágot is szereti. Én most provancei keveréket használtam, amiben rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, levendulavirág található.
tetejére kerülhet vegán reszelt sajt. 

 Elkészítés:

A lisztet a langyos margarinnal és a sóval összemorzsoltam és kevéske vizet adtam hozzá, annyit, hogy jól gyúrható linzertésztát kapjak. A töltelék elkészültéig a hűtőben tároltam. 

A tölteléket pedig a következőképp készítettem el: serpenyőben felforrósítottam az olajat, azon megfuttattam a hinget gyorsan. Ezután ráhelyeztem az apró rózsáira szedett karfiolt és brokkolit és fedő alatt, pici víz hozzáadásával félpuhára pároltam. Majd hozzáadtam a kis kockákra felvágott kaliforniai paprikát és a kisebb darabokra szeletelt cukkinit is. Puhára pároltam az egészet. Menet közben, ha szükséges, kevéske vizet mindig önteni kell rá, nehogy odaégjen. Kb. 2 kk sót tettem hozzá, majd átforgattam bőven a fűszerkeverékkel. Ezt követően pedig hozzászórtam a csicseriborsó lisztet és alaposan átkevertem és összerottyantottam a tölteléket. 

A tésztát pici liszten kör alakúra nyújtottam és kibéleltem vele a 24 cm-es kapcsos tortaformát, úgy, hogy 2-3 ujjnyi pereme is legyen. Villával megszurkáltam a tésztát, majd erre raktam rá a kész tölteléket. Vegán sajttal bőven megszórtam és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütöttem és megpirítottam a tetejét.
Vigyázat, nagyon laktató!  

Jó étvágyat kívánok!  

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok