Borsó-hamburger krumplis cipóban, sült, fűszeres édesburgonyával
A hamburgert szinte mindenki szereti. Ma már sok helyen találhatunk vega hambikat, de én olyat szerettem volna, ami különösen laktató, és nem éheznek meg utána egyhamar a srácok. Azt sem szerettem volna, ha csak a hagyma-fokhagyma kombó adja az ízét, így arra az elhatározásra jutottam, hogy a cipókat is én sütöm meg.
Nagyon nagy sikere volt, szinte nem is vártam! Ajánlom nektek szeretettel!
Amire szükségem volt:
CIPÓ
◦ 3 db közepes burgonya
◦ 35 dkg rétesliszt
◦ 35 dkg kelttészta liszt
◦ 3 gr élesztő
◦ 1 kk. cukor
◦ 2 kk. só
◦ 3 dl langyos víz
◦ 5 dkg olvasztott vaj, vagy 3 ek. olaj
A héjában megfőzött burgonyákat meghámoztam, s pürésítettem botmixerrel, majd az élesztőt felfuttattam a cukros vízben. Egy edénybe összeraktam az egyéb hozzávalókat, és amikor felfutott az élesztő, azzal együtt összeállítottam a tésztát. Nem kell nagyon kidagasztani, csak összekevergetni, és félretenni 40 percre.
Utána négy részre osztottam és előmelegített sütőben 30 perc alatt 180-200 fokon készre sütöttem.
Közben összeállítottam a fasírtokat.
FASÍRT
◦ 1 csomag borsófehérje granulátum
◦ 3 ek. csicseriborsó liszt
◦ 2 ek. szezámmag
◦ 2 ek. tökmagliszt
◦ 2 kk. asafoetida
◦ 0,5 kk. fekete bors
◦ 1 kk. pirospaprika
◦ 2 kk. só
◦ 2 ek. szójaszósz
◦ 1 ek. folyékony füst
◦ 1 kk. barbecue fűszerkeverék (elhagyható)
◦ ízlés szerint lehet hozzá tenni ketchupot, mustárt, és ez ad neki nedvességet is
◦ 2 ek. olaj
A fehérje granulátumot kis meleg vízbe beáztatom, hogy ellepje azt, hozzáadom a szójaszószt és a füstöt, és kicsi sót. Ha már puha a borsófehérje, – ez pár perc -, akkor hozzáadom a többi adalékot és fűszert, majd állni hagyom kb. 20 percet. Ezután, ha az állaga megfelelően formázható és elég ízletes, akkor 4 db nagyobb laposabb fasírtot formázok a sütőlapra. Persze, alatta megolajozom a tepsit, vagy a sütőpapírt. Amikor kisültek a cipók, akkor beteszem a fasírtokat is a sütőbe, nem kell több neki egy 20 percnél, kb. 200 fokon.
Ekkor gyorsan megpucolom az édes burgonyákat.
FŰSZERES ÉDESBURGONYA
◦ 3 db édesburgonya
◦ olaj
◦ só
◦ steak fűszerek (rozmaring, bors, asafoetida, füstölt paprika, cayenne bors… és bármi más, ízlés szerint)
Felaprítom a burgonyát, és forró olajban kisütöm. Ne sózzuk még ekkor, mert különben elkezd párolódni! Amikor készen van, akkor le lehet önteni egy kis fűszeres olajjal, de minden nélkül a maga természetes ízében is csodálatos!
Amikor kisültek a fasírtok, ketté vágjuk a cipókat, belehalmozzuk a zöldségeket, savanyúságot, paradicsomot, paprikát, akár sajtot is lehet bele olvasztani, és persze vegyes önteteket is lehet készíteni hozzá!
Jó étvágyat!