Pikáns cukkinis tökfőzelék tormás zöldségtekerccsel & karobos piskóta házi baracklekvárral
Pikáns cukkinis tökfőzelék és a tormás zöldségtekercs
Az egyik kedvenc ételem a tökfőzelék. Gyermekkoromban a világból kiszaladtam, ha csak a főzelék szót felemlegette valaki, de amióta magamnak főzök, azóta nagyon szeretem szinte mindegyiket, kivétel nélkül. Vegetáriánusok készíthetik sűrű krémes tejszínnel, sajttal, de a vegánoknak sem kell szomorkodni, hiszen már nagyon finom növényi tejszínek kínálják magukat az üzletekben, hogy valóban krémes, gazdag főzelékeket készíthessünk.
Mivel sokféle nemzet konyhájával megismerkedtem már, néha kicsit összevegyítem őket, és így nagyon kellemes, ugyanakkor pikáns ízeket lehet kikísérletezni.
Most is így tettem, és ebből született ez a kellemes kapros savanykás, de kicsit az indiai dhálra emlékeztető ízű főzelék, amihez a vietnámi konyha ihlette zöldségtekercset készítettem rizslapokba csavarva.
Hozzávalók:
Főzelék:
◦ 1 db nagyobb tök legyalulva
◦ 1 db közepes cukkini
◦ 2 db piros kápia paprika
◦ fekete mustármag
◦ fekete kömény
◦ kurkuma
◦ asafoetida
◦ bors
◦ só
◦ fél citrom leve
◦ 2 csomag kaporzöld
◦ 2 csomag petrezselyemzöld
◦ pici liszt
◦ tejszín
Zöldségtekercs:
◦ 1 csomag rizspapír
◦ zöldségek ízlés szerint apróra vágva, vagy mirelit zöldségkeverék
◦ bébispenót
◦ tahini krém (kihagyható)
◦ szezámmag
◦ torma krém
◦ pici olaj
◦ pici méz
Elkészítés:
Miután a tököt legyalultam, a cukkinit és a paprikát felkockáztam, odateszek a tűzre egy nagyobb edényt, amibe minden belefog férni. Pici olajat felhevítek, majd kipattogtatom a mustármagot, a fekete köményt, és utána sorjában a többi fűszert is. Ezután hozzáadom a fél paprikákat, majd a gyalult tököt. Meg is sózom, és fedő alatt elkezdem főzni. Amikor félpuhára főtt, akkor hozzáadom a cukkinit, a felaprított kaprot és petrezselymet. Amikor puha a tök, akkor behabarom a tejszínnel. Én most sűrű kókusztejszínt használtam. Ha valaki gluténmentesen szeretné elkészíteni, használhat hozzá zablisztet.
Ezután már csak összefőzöm, és készen is van!
Közben, amíg fő a főzelék, az összevágott vagy mirelit zöldség keveréket elkészítem kicsi olajon, sóval, borssal fűszerezve. Amikor puha a zöldség, akkor hozzáadom a spenótot, a tahinit és a tormakrémet. Ezután félrehúzom, és hagyom hűlni.
Közben előkészítem a rizslapokat, és egy kis vizet forralok, amibe belemártom őket, hogy szépen fel tudjam csavarni a töltelékkel.
Majd szépen feltekerem őket, tepsibe teszem, és a tetejét megkenem kis mézes olajjal. Szórok rá kis szezámmagot, és 15 percre előmelegített sütőbe teszem.
Miután szépen kezd aranysárgává válni, akkor kiveszem, és már lehet is melegen tálalni!
Karobos piskóta házi baracklekvárral
A vegán piskóta nem az ördögtől való. Nem is értem, miért kellene bele tojás, vagy bármi más. Ráadásul nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
◦ 40 dkg liszt (lehet vegyesen teljes kiőrlésű is)
◦ 25 dkg cukor (én vegyesen szoktam nádcukorral)
◦ 2 tk. sütőpor
◦ 2 tk. szódabikarbóna
◦ 2 ek. vaníliás cukor
◦ 2 ek. méz
◦ 1 dl kókuszkrém
◦ 2 dl olaj (lehet kókusz, vagy étolaj is tökéletes)
◦ 6-8 ek. karobpor
Elkészítés:
Ezeket a hozzávalókat egy keverő edénybe beleteszem, majd csomómentesre keverem. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sütöm.
Amikor kihűlt vízszintesen ketté vágom, és vastagon megkenem friss, házilag készített sárgabarack lekvárral. A tetejét mézzel átkenem, és mandula szeletekkel borítom.
Majd kicsit hagyom állni, hogy kicsit összeérjen, majd szeletekre vágva tálalom.