Ha nyár, akkor gyros!

2023. 07. 26. | Vegetáriánus

 

Régebben nagy gyros rajongó voltam, ám igen jól megfogható volt, hogy én mit szerettem benne. Mivel ez elsősorban nem a hús volt, hanem a zöldségeken átcsorgó, a pitát kicsit fűszeresen átáztató zsiradék, a saját receptemben is ezt akartam reprodukálni. Az én gyrosomba ezért nem is került szejtán, tofu vagy bármi egyéb húspótló. Ellenben a zöldségeket vajon párolom-pirítom, amitől a vaj átveszi kicsit az ízüket.

A lila káposzta az én saját ragaszkodásom, szerintem jobb ide az íze, de párolás közben a lila szín megfogja a többi zöldséget. Használhatunk helyette fehéret, sőt, ha vendégeket várunk, és fontos a küllem, ez erősen javallott is.

Személyes tapasztalataim szerint ennél a receptnél még a húsevőket sem igazán zavarta a hús/húspótlék hiánya. A munkatársaim legalábbis sorban álltak érte.

Hozzávalók:
Pita:

◦ 50 dkg finomliszt
◦ 1,5 dkg élesztő
◦ 0,3 tk cukor
◦ 0,25 tk só
◦ 2,5 dl langyos víz (vagy picit több)


Photo by Immo Wegmann on Unsplash

Zöldség:

◦ 6,25 dkg vaj
◦ 1 db paprika (kaliforniai)
◦ 2 dl kukorica (mirelit)
◦ 15 dkg káposzta (max +33%, én lilával szeretem)
◦ 0,5 – 1 db cukkini
◦ 1 db répa
◦ 2 db paradicsom
◦ 0,5 – 1 db kígyóuborka
◦ 1,5 kk só


Photo by CA Creative on Unsplash

Öntet1:

◦ napraforgó olaj
◦ 0,5 db paprika (hegyeserős)
◦ 2 kk fekete mustármag
◦ 0,5 kk chili
◦ 0,8 kk só
◦ 15 dkg konzerves paradicsomsűrítmény (15 dkg/második legkisebb)
◦ kb. fél konzerv víz (a paradicsomos konzervé, lehet kicsit több vagy kevesebb, a számodra megfelelő sűrűséghez)


Photo by Hari Krishnan on Unsplash

Öntet2:

◦ 2 pohár tejföl (kicsi)
◦ 1 dl víz (hígabb öntethez kicsit több)
◦ 2 kk Chat masala
◦ 1 kk hing (más neveken: asafoetida vagy ördöggyökér)
◦ 1 kk só


asafoetida – fotó

Elkészítés:
Pita

Öntsük egy tálba a lisztet, majd a vízből egy keveset keverjünk el az élesztővel. Ezt, valamint a pita többi hozzávalóját öntsük a lisztbe, és gyúrjuk össze. Takarjuk le egy konyharuhával, tegyük meleg helyre, és álljunk neki a többinek. Van kb 1 óránk.

Zöldség – előkészítés

Daraboljuk apróra a kaliforniai paprikát, cukkinit, paradicsomot, és uborkát. Reszeljük csíkokra a káposztát és a répát. Aprítsuk egész picire a csípős paprikát.

Tejfölös öntet

Keverjük össze a tejfölt a vízzel, a chat masalával, hinggel (ördöggyökérrel) és a sóval. Ezzel el is készültünk, úgyhogy tegyük a hűtőbe, mert még sokára lesz szükség rá.

Csípős paradicsomos öntet

Kevés olajon pirítsuk egy kicsit az apróra vágott hegyes csípős paprikát, majd adjuk hozzá a mustármagot. Ehhez érdemes előkészíteni egy fedőt, mert magasra tudnak pattogni. Amikor kipattogtak, mehet bele a chili por, még pár kavarintás és hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot és a vizet is. Sózzuk.

A pita tovább

Lisztezett felületen úgy 15 centi átmérőjű, fél centi vastag korongokat nyújtunk a tésztából – nyugodtan nyújtható bőszen is, elég “visszahúzódó” természetű tészta. Lisztezett tepsire rakjuk, és hagyjuk tovább kelni úgy 10-15 percet. Utána már nem kell bolygatni, irány a sütő. Hamar átsülnek, kb. 5 perc kell az egyik oldalának, aztán megfordítás után mehet vissza pár percre. Elvileg már az első oldaluk sülésekor felpuffadnak. Nem igazán kell barnulniuk, de ha picit megpirultak, nem katasztrófa. (Viszont utána száradni fognak, úgyhogy készüljünk arra, hogy frissen használjuk fel, vagy letakarjuk, bezacskózzuk.)

Mivel több tepsivel kell sütni, közben nekiveselkedhetünk a zöldségeknek.


Image by frimufilms on Freepik

 Zöldségek

A vajat olvasszuk meg, és pirítsuk meg rajta a paprikát. Kell neki némi idő, nálam 5-10 perc volt. Közben kis levet ereszt, ettől jó narancssárga lesz a vaj. Adjuk hozzá a kukoricát és a cukkinit, pirítsuk/pároljuk azzal is. Újabb pár perc, majd mehet hozzá a káposzta is. Ha lila káposztát használunk, ekkor lesz oda a gyönyörű színkavalkád, innentől minden lila lesz.
A tűzről levéve adjuk hozzá a reszelt répát és sózzuk. Az uborkát és a paradicsomot nyersen használjuk majd, de ezeket össze is keverhetjük, úgy egyszerűbb lesz vele dolgozni.

Most pedig jöjjön az összeállítás

Fogunk egy pitát, levágjuk a tetejét. Bevágjuk a közepét. Én van, hogy szeretem egy kis paradicsomos szósszal kikenni az alját. Belepakolunk egy kis sült zöldséget, majd mehetnek bele az öntetek, aztán a nyers zöldség, azaz az uborka-paradicsom keverék. Végül ismét öntetekkel zárjuk, aztán jöhet a teteje és kész.

Hajrá, és jó étvágyat hozzá!

 

 

(Borítókép: Image by Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok