Hűtsd magad otthon: 3 egyszerű csudafinom fagyi recept

2024. 07. 23. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont
 

Nincsen nyár fagyi nélkül! Ugye? Épp ezért most háromfajta fagyi receptet is hoztunk nektek: egy tejes alapú, hagyományos indiai jégkrémet, aztán egy vegán verziósat Krisna-völgyből, illetve egy glutén-, tej- és cukormentes változatot is megosztunk veletek. Reméljük mindannyian találtok kedvetekre valót, hiszen itt a nyár, és még az ájurvéda sem tiltja (csak ügyesen kell csinálni!), szóval mehet a fagylaltozás!

Hagyományos india jégkrém a forró napokra: kulfi

A hűtőgépek elterjedéséig kizárólag kulfi wallák (hivatásos kulfi-készítők) készítettek kulfit, ma azonban bárki megteheti ezt a saját otthonában. A kulfi keményebb, mint a jégkrém, ezért tanácsos felszolgálás előtt 2-3 órával kivenni a hűtőszekrényből, hogy megpuhuljon.

Hozzávalók:

◦ 2 evőkanál rizsliszt
◦ 2,3 l zsíros tej
◦ 125 g cukor
◦ 4 evőkanál őrölt pisztácia
◦ 1 evőkanál rózsavíz
◦ 1/2 kávéskanál őrölt kardamom

Elkészítés:

A rizslisztet simára keverjük 4 evőkanál tejjel, és félretesszük. A maradék tejet felforraljuk, és 45 percen át, gyakran kevergetve besűrítjük. Ekkor belekeverjük a rizslisztes masszát, a pisztáciát és a cukrot. Még 10 percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Rózsavízzel és kardamommal ízesítjük.

Szobahőmérsékletűre hűtjük, formákba öntjük, és a mélyhűtőbe tesszük. Minden 20-30 percben megkeverjük, hogy összetörjük a kristályokat, amelyek kialakulnak. Ha már túl kemény ahhoz, hogy megkeverjük, hagyjuk teljesen megfagyni.

Elkészítési idő: 3-3 1/2 óra (tehát egy kis türelem kell hozzá, de megéri).

Mennyei vegán fagylaltrecept a Krisna-völgyi fesztiválokról

Unod a barackérlelő forróságot? Frissülj fel mennyei vegán fagylaltreceptünkkel! Mitől olyan isteni a Krisna-völgyi vegán fagyi? Készítője megosztja velünk az eddig titkos receptet.
Családi adag az egész hétvégére – vigyázat függőséget okoz!

Hozzávalók:

◦ 1 liter víz
◦ 1 liter kókusztejpor
◦ 25 dkg cukor vagy természetes édesítőszer

Az ízesítéshez:

◦ a csokishoz: 18 dkg jó minőségű, vegán kakaópor
◦ vagy a kókuszoshoz: 7 dkg kókuszreszelék
◦ vagy a kávéshoz: 20 dkg maci kávé

Elkészítés:

Elkészítjük a fagylalt alapját. Egy tálban alaposan összedolgozzuk az összetevőket majd habverővel vagy kézi robotgéppel krémessé keverjük a fagylalt alapját. Ez után a kiválasztott ízesítés alapanyagát is a masszához keverjük. (Készíthetünk többféle ízesítést is egyszerre, az arányok helyes fenntartásával.) Fagylaltkészítő gépbe tesszük vagy csak simán a fagyasztóba helyezzük néhány órára krémünket.

Ráadásul a kókusztejpor az ájurvéda szerint sokkal jobban hűt, mint a tejtermékes társaik, így a vegán fagyival valóban hűsölhetünk.

Banán fagyi, ami glutén-, tej- és cukormentes

Régóta várt, kedves barátaink voltak nálunk vacsorára a napokban. Egészségügyi okokból előnyben kellett részesítsem a glutén-, tej- és cukormentes fogásokat. Desszertnek pedig házi fagyi készült, aminek banán volt az alapja.

Háromfélét készítettem: epres, kakaós-mogyorókrémes (ami a mogyorókrém miatt nem cukormentes) és vaníliás ízűt. Nagyon izgultam, de szerencsére lelkesen fogyasztotta az asztaltársaság; a mogyorókrémes ízlett nekem a legjobban.

Hozzávalók:

◦ 6 db banán
◦ 200 ml Cocomas

Ízesítéshez:

◦ vagy eper
◦ vagy 2 ek mogyorókrém és 2 tk kakaópor
◦ vagy 2 db vaníliarúd

Elkészítés:

Nem kell sokat bajlódni a banán fagyival. Meghámozunk és feldarabolunk néhány banánt, aztán bezacskózva betesszük a fagyasztóba. Miután megfagyott krémes állagúra turmixoljuk, majd hozzáadunk egy kis Cocomas-t (a három adaghoz fogyott el egy 200 ml-es doboz). Hozzáadjuk az ízesítést – bár a natúr verzió is finom – és tovább turmixoljuk, amíg kész nem lesz.

Ízenként két-két banánt használtam fel:

◦ pépesített eperből a banánnál egy kicsit nagyobb mennyiséget tettem a banán masszához,
◦ bő két evőkanál mogyorókrémet, illetve két teáskanál kakaóport kevertem a második adaghoz és
◦ két vaníliarúd kikapart belsejét tettem a harmadik adagba.

Valójában a legtöbb munkám nem is a fagyik elkészítésével, hanem a turmixgép többszöri elmosogatásával volt.

Csudajó nyarat és fagylaltozásokat kívánunk!

 

Receptek: Manodhara konyhája és Krisna.hu

Borítókép: LightFieldStudios

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok