Nyárvégi zöldségparti a tányéron

2025. 08. 21. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont

Bár a nyár lassan elköszön, a kertben vagy a piacokon még mindig tobzódnak a színes, lédús zöldségek – cukkinik, padlizsánok, paradicsomok, friss fűszerek. Ez a receptválogatás könnyed, szezonális, húsmentes fogásokat kínál: van benne joghurtos indiai ihletésű finomság, variációk cukkinihez, sőt, egy egyszerű, de nagyszerű epres-tejfölös rakott süti is (oké, az eper talán már nem a legszezonálisabb, de más gyümölccsel is készülhet, és hát túl finom ahhoz, hogy kimaradjon!).
Ha gyors, friss és „nyárízű” vega ötletekre vágysz, tarts velünk még egy utolsó tányérnyi nyárra!

Cukkinis kölesgombóc

Szuper nyári fogás: könnyű, mégis laktató. A fűszeres kapros-tejföl tökéletes kísérője a gombócoknak, legyen szó ebédről vagy vacsoráról. Előre is elkészíthető, hidegen is nagyon finom.

HOZZÁVALÓK

◦ 1 pohár köles
◦ 3 pohár víz
◦ 2 kk só
◦ 2 ek olaj
◦ fél kk aszafoetida (elhagyható)
◦ 1 kk pirospaprika
◦ 1 kisebb cukkini
◦ egy csipet őrölt fekete bors
◦ 1 ek apróra vágott friss kapor
◦ 3 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A kölest megmossuk, beleöntjük egy lábosba, felöntjük vízzel, megszórjuk 2 kávéskanál sóval és feltesszük főni. Amikor forr, kisebbre vesszük a lángot, és lefedjük az edényt. Amikor megpuhul a köles, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Közben megmossuk a cukkinit, levágjuk a két végét, és a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát és a pirospaprikát. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukkinit. Megborsozzuk, megsózzuk, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a leve el nem fő. Ha elkészült, ezt is hagyjuk kihűlni.

Amikor a köles és a cukkini is kihűlt, összegyúrjuk őket, és gombócokat formázunk belőlük. A tejfölbe egy csipet sót és apróra vágott friss kaprot keverünk, és ezzel tálaljuk a kölesgombócokat.

 

Dahi baingan – joghurtos padlizsán

A padlizsán az indiai konyha egyik legizgalmasabb alapanyaga – füstös, selymes, telt ízű, csodásan veszi át a fűszereket. A dahi baingan egy hűsítő fogás: pirított padlizsán, aromás joghurtban.

Ez az étel többféle változatban megtalálható India különböző vidékein. Én leginkább nyáron készítem, amikor van már padlizsán a kertemben, és jól esik a joghurtos hűsítés. Tálalhatunk mellé rizst vagy indiai lepénykenyeret.

HOZZÁVALÓK

◦ 2 közepes padlizsán
◦ 1 kk kurkuma
◦ 1/2 kk őrölt chili (ízlés szerint)
◦ 1 kk só
◦ kevés víz (a pasztához)
◦ olaj a sütéshez

A joghurtos mártáshoz:

◦ 6 dl natúr joghurt
◦ 1/3 kk asafoetida
◦ 1/2 kk őrölt római kömény
◦ 1 kk só
◦ egy csipet őrölt chili (ízlés szerint)

ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánt megmossuk, kb. fél centi vastag karikákra vágjuk.

Egy kis tálkában összekeverjük a kurkumát, chilit és sót annyi vízzel, hogy kenhető paszta legyen belőle. A padlizsánszeletek mindkét oldalát megkenjük ezzel a fűszeres pasztával, és egy keveset állni hagyjuk, míg felforrósítunk egy serpenyőt. Egy kevés olajon, közepes lángon a padlizsánszeletek mindkét oldalát barnára sütjük.

Közben a joghurtot simára keverjük egy tálban, hozzáadjuk a hinget, őrölt köményt, sót és egy kis chilit. A megsült padlizsánszeleteket óvatosan beleforgatjuk a fűszeres joghurtba, vagy szép sorban leöntjük vele.

Tálalás előtt egy kis pihentetés jót tesz neki, hogy az ízek összeérjenek.

Cukkini lepény

Remélhetőleg sokan ismerik azt a „problémát”, amikor nyáron ontja a termést a cukkinibokor, és már nem tudunk mit kezdeni vele. Ennek megoldására íme egy 15 perces vacsora.

HOZZÁVALÓK (2 személyre):

◦ 25 dkg vajas leveles tészta
◦ 1 cukkini
◦ 1 paradicsom
◦ 3 ek krémsajt
◦ 1 ek kukoricadara
◦ só, bors
◦ 5 dkg feta vagy reszelt sajt

ELKÉSZÍTÉS

Először kapcsoljuk be a sütőt, mert egy szempillantás alatt összeállítjuk a cukkini lepényt. A megmosott cukkinit vékonyra karikázzuk, a leveles tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük krémsajttal úgy, hogy hagyunk egy 2-3 centis peremet. A krémsajtra tesszük a cukkini szeleteket, tehetünk bőven, hogy fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk, teszünk rá néhány szelet paradicsomot. Megszórjuk kukoricadarával és rámorzsoljuk a fetát (vagy annak hiányában a reszelt sajtot). Előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt szépen megsül.

Epres-tejfölös rakott sütemény

Kiváló lehetőség maradék keksz, kalács, piskóta átalakítására. Természetesen eper helyett más gyümölccsel is készülhet. Az epret nyersen is beletehetjük, ám véleményem szerint kifejezetten jót tett neki, hogy felfőztem. A rengeteg eső miatt elég vizes és nem túl édes az eper idén, az összefőzéssel édesebb és jóval intenzívebb ízt kaptam.

HOZZÁVALÓK

◦ 25 dkg zabkeksz
◦ 5 dl tejföl
◦ 3 dl habtejszín
◦ egy citrom héja
◦ 2 ek Diawellness 1:4 cukorhelyettesítő
◦ 1 ek cukormentes bodza-mentaszörp (éppen volt itthon, elhagyható)
◦ 40 dkg eper

ELKÉSZÍTÉS

A tejfölt és a habtejszínt a cukorhelyettesítő felével és a citromhéjjal kikeverjük. Volt itthon bodza-mentaszörp, ebből is löttyintettem egy leheletnyit, üdítő-friss nyári ízt kölcsönzött a krémnek. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és összevágjuk, majd feltesszük főni. Nem kell sokáig főzni 10-15 perc elég, eközben a víz nagyrészre elfő. Ekkor belekeverjük a maradék cukorhelyettesítőt, és hagyjuk hűlni az epret.

Már csak a rétegezés van hátra: egy kisebb tepsi vagy piteforma alját kirakjuk a keksz felével, rásimítjuk a tejfölös krém felét. Erre ráöntjük az eperzselét, elegyengetjük. Ráhelyezzük a maradék kekszet, rásimítjuk a maradék krémet, és tetszés szerint díszítjük. 3-4 órán hűtőszekrényben pihentetjük, így szeletelhetővé válik.

 

Forrás (receptek és fotók): Hémangi – vegavarazs.hu

Ha tetszenek a receptek, tanulhatsz is Hémangitól – indiai vegetáriánus főzőtanfolyamok: fozoiskola.108.hu

Borítókép: vegavarazs.hu

Borítókép:

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok