Trikatu – Fűszer a tűz gyógyító erejével

2021. 12. 28. | Ájurvéda

Szerző: Hári Beáta
 

„Ételed legyen az orvosságod,a konyhád a gyógyszertárad mindenekelőtt.”

Az iménti idézet szellemében folytatódjon ájurvédikus gyógykészítményeket bemutató sorozatunk. A chyawanprash (amla lekvár) ételelixírje után ezúttal a trikatu churna, röviden trikatu kerül terítékre. A „három fűszer formulának” is nevezett, sokrétű gyógyhatással rendelkező gyógynövénykombináció három indiai fűszer egyenlő arányban alkalmazott keveréke: a feketeborsé (Piper Nigrum), az indiai hosszú borsé (Piper Longum) és a gyömbéré (Zingiber Officinale).

Nemcsak az ájurvédikus orvoslás használja széles körben – a gyógynövénykeverék maga is számos készítmény alapanyaga –, de az indiai háztartásokban is gyakorta előforduló egészségvédőszer. A trikatu churna por – a churna szó szanszkritul port jelent – illetve kapszula formájában kerül forgalomba.

Ízét (rasza) tekintve pikáns, enyhén édes. Elsősorban tűz elemet tartalmaz, így melegítő (vírja) és stimuláló hatású. Ami a dósákra (testtípusokra) gyakorolt hatását illeti, kiegyensúlyozza a kaphát (víz-föld elemek alkotják) illetve növeli a pittát (tűz-víz elemekből áll) és nagy mennyiségben a vátát (éter-levegő elemek az összetevői) is.

A trikatu gyógyhatásai

A trikatu természetes anti-allergén, puffadás- és gyulladásgátló, továbbá anti-helmintikus (féregfertőzés-ellenes) tulajdoságokkal rendelkezik.

Lássuk pontosan milyen egészségügyi problémák esetén érdemes beszerezni a készítményt:

Az emésztőrendszer támogatója

A lassú emésztéssel és anyagcserével jellemezhető kapháknak és azok számára, akik a modern egészségtelen táplálkozás – a rossz minőségű ételek fogyasztása és a nem következetes étkezési szokások – okozta felső béltraktusbeli pangás miatt egészségügyi problémákkal küzdenek, nagy segítség nyújthat a trikatu. A készítményben jelen lévő agni (tűz elem) az ételek lebontása mellett – a trikatu stimulálja a béltraktus enzimeit – a tápanyagok felszívódását is támogatja, továbbá megsemmisíti a méreganyagokat (elégeti az amát). A gyógynövénykészítményt tehát előszeretettel ajánlják hasi- és gyomorproblémák orvoslására. Így jótékony hatású emésztési problémák és gyomorrontás, bélparaziták és rendellenes bélflóra, candida albicans, hideg étel miatti hasmenés, nedves és nehéz ételek iránti intolerancia, sőt vérhas és hasi tumor esetén is. Ezenkívül segít megelőzni a gyomornyálkahártya fertőzését és gyulladását. Szélhajtóként szélszorulás, hasi görcsök, hasfájás, puffadás ellen is kiváló.

Étkezések előtt étvágygerjesztőként (dípaníja), étkezések után emésztésjavítóként (pácsaníja) alkalmazzuk. A rossz leheletet is  orvosolja.

A gyomor mellett jótékony hatással van a májra és a hasnyálmirigyre is, mivel segít stimulálni és növelni ezen szervek működését.

Serkenti az anyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet

A trikatu lassú anyagcsere, pajzsmirigy-alulműködés és a belőlük következő testsúlynövekedés (zsírégető hatású), alacsony teljesítőképesség és gyengébb immunitás estén is alkalmazható.

Javítja a keringést

Hidegérzés, hideg végtagok esetén segíti felmelegíteni a testet.

A légzőszervrendszert is támogatja

Nyálkaoldó, izzasztó, köptető, hörgőtágító. A tüdő megújítója.

Alkalmazható: torokfertőzések, köhögés, zihálás, nehézlégzés, továbbá áttetsző és fehér köpet esetén is. Ezenkívül asztma, hörghurut, tüdőgyulladás, meghűlés, influenza és láz ellen is bevethető. Kiváló ellenszere a szénanáthának, mivel nagyon gyorsan kiszárítja a bőséges orrváladékot és anti-allergén hatással bír. Arcüreg és az orr krónikus gyulladásainál is alkalmazzák.

Bőrbetegségek

A bőr üde, az arc fénylő lesz tőle.

Afrodiziákum

 Erősíti a szaporító szervek működését, energetizálja őket. 

Inszomnia

 Álmatalanság ellen is hatásos.

     Kiegyensúlyozza a kapha dósát

    A dósa jellemzői: stabil, nehéz, sűrű, hideg, olajos, édes, lassú, szilárd, sima és lágy.  A kapha – többek között – testi-lelki szilárdságot, életerőt és állóképességet biztosít. A három dósa közül ezt a legnehezebb kibillenteni az egyensúlyából, ennélfogva újra harmonikus állapotba hozni is hosszabb időt igényel.

    A i kiegyensúlyozására azoknak kell elsősorban odafigyelniük, akiknek uralkodó dósája a kapha: egy- vagy kétdósájúak (főleg ha a másik dósájuk a szintén hideg váta).

    Az étrend és az életmód gondos megválasztásával, ügyelve környezetünk folyamataira is (évszakok, időjárás, stb.) az egyensúly megőrizhető. A hideg-nedves és hűvös-nedves hónapok, vagyis a tél (kapha dominanciájú) és a tavasz (kapha-pitta dósájú) azokat az évszakokat jelzik, amikor mindenkinek érdemes kicsit jobban odafigyelni a kapha harmonizálására.

    És hogy mi lendíthet ki az egyensúlyából egy kaphát a hideg és nyirkos környezet mellett? A mozgás- és ingerhiány (pl. sok ülőmunka, monotonitás) és a kihívások és motivációk nélküli élet. Táplálkozás terén a zsíros és nehéz ételek fogyasztása, a túl sok só- és cukorbevitel, továbbá a túl sok tejtermék fogyasztása. A túlevés és a rossz napi rutin (pl. a sokáig tartó alvás, illetve a napközbeni szunyókálás) szintén nincs jó hatással a kaphákra.

    A kiegyensúlyozatlanság jelei lehetnek – többek között – a nehéz reggeli kelés; a lehangoltság és energiahiány, a súlyproblémák; a féltékenység, a birtoklásvágy és a túlzott ragaszkodás; a változás és változtatás képességének hiánya. Az állandó orrfolyás és melléküreg problémák, a túl zsíros haj és bőr, a vizenyős végtagok, stb. A rossz közérzet hideg és nedves időben.

    Mi a teendő, ha helyre szeretnénk állítani az egyensúlyt?
    1. Tartózkodjunk minél többet a szabadban, mozogjunk, sportoljunk.
    2. Keljünk korán (6 óra előtt) mielőtt még a kapha energiája kezd dominálni és feküdjünk korán is. (Reggel és este 6-10 óra között a kapha dósa dominál.) Hanyagoljuk a délutáni szunyókálást.
    3. Mivel a kapha hideg dósa, érdemes meleg ételeket és italokat fogyasztani. Kerüljük a napközbeni nassolást, amely az amúgy is lassú anyagcserét még nehézkesebbé teszi.
    4. Érdemes melegítő-hevítő fűszereket alkalmazni. Ezért is áldásos a trikatu és fűszereinek fogyasztása. De jótékony hatású lehet emellett a csilipaprika, a görögszéna és a római kömény is. Bár a tejtermékek bevitele nem igazán javasolt – a tej nyákképző, kapha-fokozó hatású – melegen és némi fűszerrel  (pl. egy-két csipet kurkumával, gyömbérrel, kardamommal és fahéjjal) ízesítve orvosolhatja a kapha dósát harmonizálni szándékozók problémáit.
    5. Ajánlott könnyebb ételeket magunkhoz venni, illetve időnként tisztító böjtöt beiktatni.
    6. Segíthetnek a méregtelenítő masszázsok is.

    Készíts méregtelenítő, melegítő Ama Panchana teát, melynek hozzávalói a következők: 2 csésze forralt víz, 2 nagy mentalevél vagy egy mentás teafilter, 2 frissen őrölt fekete borsszem, ¼ őrölt római kömény, ¼ őrölt édesköménymag, 2-3 vékony szelet friss gyömbérgyökér.

    Kaphák elkészíthetik menta nélkül és több gyömbérrel. A pitták pedig fordítva, több mentával és kevesebb gyömbérrel.

    Pikáns, csípős íze miatt a trikatut legjobb mézzel bevenni, de vízzel és étellel – étkezés előtt, közben és után – is fogyaszható.

    Nem ajánlott terhesség és szoptatás idején; túlzott gyomorsavtermelés, -gyomorfekély és -hurut, továbbá magas pitta, cukorbetegség, hipoglikémia, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek esetén szedni. Bizonyos gyógyszerek mellett szintén érdemes előzetesen orvossal, ájurvédikus gyógyásszal konzultálni. Nagyobb dózisban égető érzést okozhat.

    Ajánlott cikkek

    Ajánlott tanfolyamok

    Kiadványok