Krumplis lángos cukkini feltéttel és gluténmentes zabos-szilvás süti
Ahogyan hűvösödik az időjárás, szervezetünk egyre inkább igényli a tartalmasabb, kalória dúsabb ételeket. Persze vigyáznunk kell, mert ha nem túl sokat eszünk ezekből az ételekből, akkor annak hatását a mérlegen is látni fogjuk. Ezért nagyon fontos, hogy az ételeink teljes ízélményt nyújtsanak, mert így kisebb adagtól is elégedetté válunk.
Téli időszakban igen fontos, hogy olyan fűszereket válasszunk, amik segítenek felmelegedni, kicsit beindítják a vérkeringést. Nem kell megijedni, nem csak a chili paprika jó erre. Akik nem szeretik az erősen csípős ízt, azok is válogathatnak kedvükre.
Ide tartoznak a bors, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj, a kurkuma, és a babérlevél is. A köményfélék többsége is idetartozik, és az összes karácsonykor használt fűszert is használhatjuk. Növények közül pedig igyekezzünk gyökérnövényeket használni, mint a burgonya, cékla, répafélék, valamint nagyon ajánlottak a hüvelyes növények. Gyümölcsök közül is igyekezzünk olyanokat enni, amik szezonálisak, és bármilyen furcsán hangzik, hiszen télen szoktunk több banánt és narancsot enni, pedig ezek az összes citrusfélével együtt, inkább hűtő hatásúak. Ha mégis egy jó citrusos meleg italt innánk, akkor melegítsük fel mézzel, gyömbérrel, fahéjjal.
A gabonafélék jelentősége is felerősödik ilyenkor, bár a lángos nyáron is nagy kedvenc, és szerintem senki sem tud neki ellenállni.
Lehet még akad a kertből egy-két cukkini is a kamrában, hűtőben, csak most már fűszerezzünk kicsit bátrabban!
Krumplis lángos cukkini feltéttel
Hozzávalók a krumplis lángoshoz:
• 0,5 kg fehérliszt
• 1 tasak porélesztő (lehet friss élesztő is)
• 1 kk. kristálycukor
• 2dl tej (víz is megfelel)
• 5 dkg kókuszzsír
• 2 db burgonya megfőzve
• 1 kk. só
Elkészítés:
Először is felfuttatom az élesztőt a tejben a kis cukorral. Közben egy tálba helyezem a megfőtt burgonyát és villával jól összetöröm. Hozzáadom a lisztet, összemorzsolom vele, és beleteszem a sót is. Ezután a kókuszzsírt is hozzáadom, majd beleöntöm a felfutott élesztőt. Kézzel, vagy géppel jól összedolgozom, majd hagyom pihenni egy 40 percet.
Közben elkészítem a cukkinit.
Hozzávalók a cukkini feltéthez:
• 1-2 db cukkini
• 1 db kápia paprika
• 1 db paradicsom
• só, bors, őrölt fűszerkömény, kurkuma, pirospaprika ízlés szerint
• 1 tk. asafoetida (lehet 1 fej hagyma is)
• 1 ek. folyékony füst
• kicsi olaj
Elkészítés:
Megtisztítom, felkockázom a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot. Kicsi olajat felhevítek és beleteszem a borsot, asafoetidát, köményt, kurkumát, majd rádobom a felkockázott paprikát. Amikor megfonnyadt, ráteszem a porpaprikát, a cukkinit, a folyékony füstöt és a paradicsomot is. Kicsit fedő alatt hagyom megpuhulni a cukkinit, aztán utána fedő nélkül főzöm, hogy elfőjön a leve.
Amíg ez szép lassú tűzön megfő, addig a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom. Én nyolcfelé vágtam és köröket formáztam belőle, majd lángos alakúra nyújtottam. Serpenyőben olajat hevítettem, és szépen kisütöttem aranybarnára őket.
Majd, miután megfőtt a cukkini pörkölt, már tálalhatod is! Én tettem még rá krémes vegán tejfölt, és sajtot is reszeltem, rá. Vegetáriánusok fogyaszthatják görög joghurttal, vagy tejföllel. Nagyon laktató, és nagyon finom!
Gluténmentes zabos-szilvás süti
Hozzávalók:
• 0,5 kg zabpehely
• 0.5 kg szilva magozva, elfelezve
• 3 ek. méz
• 2 tk fahéj
• 4 ek karobpor (lehet kakaó por is)
• 15 dkg nádcukor
• 10 dkg kókuszzsír
Elkészítés:
Egy keverő tálba beleteszem a zabpelyhet, és leöntöm annyi forralt vízzel, hogy ne lepje el. Nem kell teljesen megpuhulnia még, hiszen sülni fog és szilva is ereszt levet közben. Hozzáteszem a mézet, kókuszzsírt, cukrot, karobport, fahéjat, és jól összekeverem, és három részre osztom.
A kis jénai edényt kizsíroztam kókuszzsírral, majd egy réteg zabot beleegyengettem. Ezekre lefektettem a szilvákat, amiket megszórtam kis nádcukor-fahéj keverékkel, majd még egy réteg és utána még egy, és ez lesz a legteteje. Persze, ha nagyobb tepsid van, akkor akár egy rétegűre is sütheted, mint egy pitét. A legtetején lévő szilvákra is szórunk nádcukor-fahéj keveréket, és ezután betesszük a sütőbe.
20 percig 180 fokon sütöttem, majd utána még 20 percet 160 fokon, hogy a leve eltűnjön.
Melegen is lehet tálalni, de kihűlve szebben lehet szeletelni. Kiválóan alkalmas desszertnek, de reggeliként is szuper egy finom meleg teával, vagy kávé mellé!