Egy fűszeres forrócsoki, egy házi készítésű vegán pillecukor és egy alkoholmentes gyümölcsös puncs receptjét hoztuk neked az édesebb téli pillanatokért.
❄ Fűszeres forrócsoki ❄
A karácsony hangulatához tökéletesen illő fűszeres, édes forrócsoki receptet szeretnék megosztani veletek. Közös esti beszélgetésekhez, társasjátékozáshoz, olvasáshoz, a meleg pléd alól a hóesést bámuláshoz, egyszóval mindenféle programhoz kiváló hangulatfokozó.
A recept érdekessége a pillecukor, amelyet házilag is elkészíthetsz a boltinál egészségesebb hozzávalókból. (Ennek receptjét még nem próbáltam – mindössze nemrégiben láttam egy műsorban –, de ígéretesnek tűnik.) Igazi kalóriabomba, de az ünnepek alkalmával szerintem megengedett egy kis bűnözés.
Hozzávalók:
◦ 8 dl tej (vagy növényi tej)
◦ 1 kis rúd fahéj
◦ pár szem csillagánizs
◦ 2 pici szárított chili
◦ 1 kiskanál vanília-kivonat
◦ 5 dkg kockára tördelt csokoládé
◦ 1 jó kanál méz (esetleg más édesítő)
◦ csipet só
◦ 4 marék pillecukor
Elkészítés:
Öntsd a tejet egy edénybe, szórd bele a fahéjat, a csillagánizst, a szárított chilit, a vanília-kivonatot, a csipet sót, a kockára tördelt jó minőségű, legalább 70%-os csokoládét, és a mézet. Hagyd forrni pár percig, majd szűrd le, öntsd csészékbe és adj hozzá pillecukrot.
Fotó: Jill Wellington
❄ Házi, vegán pillecukor ❄
Hozzávalók:
◦ 100 g víz
◦ 16g pektin (zselatin helyett)
◦ 2-3 evőkanál glukóz szirup, vagy méz
◦ 300 g cukor
◦ gyümölcs kivonatok (elhagyható)
◦ porcukor
◦ keményítő
Elkészítés:
A pektint 100 g vízbe beletesszük és hagyjuk megduzzadni. Közben a glukóz szirupot vagy mézet a cukorral és pici vízzel (100 g) felfőzzük. Először elkezd habozni, akkor lesz jó, amikor a buborékok egyre nagyobbak, átlátszóak és besűrűsödött. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni, de vigyázzunk, nehogy bármire is ráfolyjon, mert nagyon ragadós és alig lehet leszedni.
Ezután egy kanállal merjünk belőle a pektinre, kicsit várjunk, amíg megolvad, és alaposan keverjük el.
Így járjunk el a többi sziruppal is, mindig kanalanként merjük a pektinre, majd keverjük jól össze. Amikor teljesen összekevertük, akkor géppel addig keverjük tovább, amíg habos, nyúlós nem lesz. Akkor lesz jó, ha nehezen jön le a kanálról. (Ha folyós, tovább kell keverni.)
Ekkor tehetünk bele aromát vagy színezéket, ha szeretnénk, de csak nagyon keveset használjunk. Ha gyümölcslével ízesítjük, akkor aromára és színezékre sincs szükségünk. A legegyszerűbb, ha egy tálcára öntjük a kapott sűrű masszát, melyre előzőleg vastagon megolajozott sütőpapírt tettünk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
Miután kivettük bőven szórjuk meg a tetejét porcukorral és keményítővel majd megolajozott ollóval tetszőlegesen daraboljuk fel. Minden darabot – mivel nagyon ragad – egyenként mártsunk bele porcukor és keményítő keverékébe.
❄ Alkoholmentes gyümölcsös puncs ❄
Interneten leltem rá erre a jó kis receptre, ahol gyerekpuncs néven lehet megtalálni. Gyümölcstea alapú, többféle gyümölcslével, mézzel, fahéjjal megbolondítva. Mi házi készítésű bodzaszörpöt adtunk hozzá.
Hozzávalók:
◦ fél liter erősre főzött gyümölcstea
◦ fél liter frissen facsart narancslé
◦ fél liter almalé
◦ 1 citrom leve
◦ 1 teáskanál őrölt fahéj vagy 2-3 egész fahéj
◦ 5 evőkanál méz vagy barnacukor
◦ bodzalé ízlés szerint
Elkészítés:
Főzz erős gyümölcsteát, vedd ki a filtert, majd öntsd egy nagyobb edénybe. Add hozzá a frissen facsart narancs- és citromlevet, majd keverd bele az almalevet, a mézet vagy cukrot és a bodzalevet. A végén dobd bele a fahéjat, majd forrald öt percig. Ha egy kicsit kihűlt, tálalhatod.
Tipp: Bodzalé helyett ízesítheted bodzaszörppel is, díszítheted gyümölcsdarabokkal, almával, naranccsal, mandarinnal, kivivel vagy ananásszal is.
Photo by Evelin Horvath on Unsplash
(Borítókép: Photo by freestocks on Unsplash )