Immunerősítés ájurvédával és jógával

2023. 01. 06. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Jógapont
 

Az immunrendszer erősítése ilyenkor télen, a vírusos megbetegedések idején különösen fontos, bár igazából máskor is aktuális, hiszen annyi sok külső és belső tényező van ránk hatással folyamatosan. Van, amit nem tudunk befolyásolni, de van, amit nagyon is.

Például amit külsőleg mi magunk is viszonylag könnyen megtehetünk, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a higiéniára, és az immunrendszerünket erősítő dolgokkal látjuk el (alább lesznek konkrét példák).
Amire pedig “odabenn” kell ügyelni, az a félelem, aggodalom, a stressz, a negatív vibrációk, mert ezek a legjelentősebb immungyengítőink. Ez egy kicsit nagyobb falat, de érdemes tudatosnak lenni róla, és dolgozni rajta, változtatni a szokásokon, ha szükséges.

Az ájurvéda egyszerű tippjei az immunrendszer megfelelő működéséhez

Az ájurvédában nagy hangsúlyt fektetnek az emésztés tüzének optimalizálására is, ugyanis ha ez rendben van, akkor a védekezőképesség is megfelelően funkcionál, a szervezetünk képes megbirkózni a kórokozókkal. Ha azonban az emésztés lelassul, csökken a hatékonysága, és az immunrendszer legyengül. Úgy nevezik ezt, hogy “ama”, méreganyag képződik a rossz emésztés hatására, az ama pedig a szülőanyja egy sor betegségnek az emberi szervezetben.

Először is, ami biztosan nem javasolt: a hideg, hűtő hatású italok vagy hideg víz fogyasztása, ehelyett a meleg, langyos vizet próbáld inkább. Persze a hideg téli napokon ez nem nagy kihívás, a meleg amúgy is jobban esik a testnek, de igazából ez egész évben így lenne jó iszogatni.

Egy hatékony recept lehet, ha minden reggel elkészíted a következő italt:
1 liter vízhez adj 1 tk köményt, 1 tk római köményt és 1 tk őrölt koriandert, valamint egy kevés friss gyömbért. A nap folyamán el tudod kortyolgatni.

Ezt is kipróbálhatod:
1 pohár vízbe tegyél 2-2 szem feketeborsot, szegfűszeget és egy ujjnyi összevágott friss gyömbért. De a menta tea, gyömbér- és fahéjtea is az egészséged hasznára válik.


(Photo by Gian Cescon on Unsplash)

Az ájurvéda számos immunerősítő és antibiotikus hatású növényt ismer. Ilyenek az amla, a ním, vagy a tulaszi (a szent bazsalikom). Természetesen emellett nagyon fontos a citrusfélék fogyasztása, az elégséges C-vitamin bevitel érdekében. Európában erre a célra használják a bíbor kasvirágot (echinacea).

Emésztésed további barátja lehet, és segíti a toxinok kiürülését is, ha esténként 2 darab Triphala tablettával térsz aludni – természetesen amennyiben ennek nincs egyéni ellenjavallata.

Vírusölő gyógynövények

Oregánó: Csodálatos zöldfűszer, csodálatos hatásokkal!
Nagyon magas az antioxidáns tartalma, gyulladáscsökkentő, antivirális és antibakteriális hatással is bír.
A kalici vírusfajokkal szemben a legtöbb gyomor- és bélpanaszt is kiválóan kezeli. A herpesz vírust is gyorsan pusztítja. Ezenkívül súlyos betegségek esetén is vizsgálták a hatásait, pl. a vastagbélrák, és a vizsgálatok során kiderült, hogy az oregánó csökkenti a daganatos sejtek növekedését és az áttét képződését is.
Leghatékonyabb formája a víruspusztításra az oregánó olaj. De légy óvatos vele, nagyon erős, hígítani kell!

Zsálya: Szintén egy zöldfűszer, ami jelentős vas, K vitamin, kalcium, B6 vitamin és mangán tartalommal bír. Némi magnéziumot, rezet, cinket, valamint A, C és E vitamint is tartalmaz amellett, hogy hihetetlenül erős antiviriális hatással bír.

Rozmaring: Zöldfűszer, ami többek között olyan akut vírusoknál is elképesztően hatékony, mint pl. a hepatitisz A, a herpesz, az influenza vagy a HIV.

Fokhagyma: Brutális antibakteriális és antivirális hatású növény. Klinikai tanulmányok szerint képes elpusztítani az influenza A és B családjait, vírusos tüdőgyulladást, a HPV és herpesz vírusokat, de hatékonyan rombolja a HIV fertőzést is.

Gyömbér: Több ezer éve használt vírus és baktériumölő növény, számtalan vírusfélével képes végezni.

Felső légúti fertőzés megelőzésére

A felső légúti fertőzéseket megelőzhetjük, ha naponta 2 alkalommal naszját, azaz olajos orrüreg-öblítést végzünk, vagy egy pohár víz és 1 teáskanál só keverékével gargalizálunk.
A felső légutak akkor tudnak megbetegedni, ha a természetes védőnyálka, a kapha eltűnik a szervek felületéről, ezért fontos, hogy megőrizzük vagy pótoljuk ezt a nedvességet, hogy ne száradjon ki a nyálkahártya.

Jógával az immunerősítésért

Ha pedig a jógával is szeretnéd erősíteni az immunredszered, végezheted ezt a gyakorlatsort, kimondottan erre a célra állította össze Medvegy Gergő: Immunerősítéshez gyakorlatsor.

Segítsünk a testünknek, hogy egészséges maradhasson és ezzel is szépen szolgálja, megkönnyítse a lelki gyakorlatainkat, életünket.


Fotó: selfnessyoga

Cikkhez felhasznált oldalak: Krisna.hu és Bhakti kutir
(Borítókép: Andrea Piacquadio)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok