Jógainterjú Hegedűs Zsolttal

2022. 04. 22. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hatodik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat. A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése még hátra van, a jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2022. június 18-ig.
Ez alkalommal a Közönség Díjra jelöltek közül Hegedűs Zsolt mesél egy kicsit magáról. Kérlek, fogadd szeretettel Zsolt inspiráló, személyes jógatörténetét!

– Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

Egy komolyabb egészségügyi probléma kapcsán találkoztam először a jógával. Begyulladt az egész emésztőrendszerem, hasi tályogom keletkezett, és Chron-betegséget diagnosztizáltak nálam. A jóga segített abban, hogy megtudtam gyógyulni. Innentől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy a jóga az életem szerves részét fogja képezni.

– Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató lesz?

Amikor elkezdtem mélyebben tanulni a jóga folyamatáról, akkor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ezt a csodálatos tudományt és életmódot más személyeknek is átszeretném adni a jógaoktatás eszközét használva.

– Kit tekintesz mesterednek?

Mindenkitől és minden helyzetben lehet tanulni. Ezért igyekszem nyitott szemmel járni, és minden helyzetből tanulni. Akire guruként tudnék tekinteni, olyan személlyel még nem találkoztam eddig.

– A jóga mely elemeit gyakorolod?

Az összeset. A jóga folyamata csak akkor tudja feltárni a gyakorló előtt a benne rejlő csodát, ha minden elemét gyakoroljuk.

– Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?

A hétköznapokat próbálom beépíteni a jógába. A jóga nem arról szól, hogy az ember kiteríti a szőnyeget és 60-90 percet jógázik. A jóga egy életmód. Átszövi a gondolkodást, az étkezést, az alvást, a tetteket, stb. Folyamatos törekvést teszek, hogy ezt a folyamatot egyre minőségibb szinten tudjam végrehajtani.

– Mit ad neked a jóga?

Értelmet a létezésemnek. A jógán keresztül találtam meg az odaadó szolgálatomat Krisna felé.

– Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

Majúrászana. Amit képvisel ez az ászana, az számomra kiemelkedik az összes többiből. Illetve nagyon sokat gyakoroltam a betegségem után, hogy a testemben lévő méreganyagoktól megtudjak szabadulni. A hatha jóga pradípika tanulmányozása során találkoztam vele, és felkeltette az érdeklődésem, amit ott olvastam róla.

– Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

Természetesen. Nincs olyan jógi, akinek ne lenne mumus ászanája. Amit kevésbé szeret, vagy ami nehezebben menne más ászanákhoz képest.

– Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

Hogy minél több emberhez eljuttathassam a jóga csodálatos folyamatát. És a jógán keresztül közelebb hozhassam az egyént Istenhez. Megmutathassam a benne rejlő varázslatot, ami minden élőlényt képes rabul ejteni.

– A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

Az összes területén. A feltételekhez kötött lélek az idők végezetéig képes tanulni és fejlődni. Nekem pedig nagyon sokmindent kell még tanulnom.

– Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

A jóga nem hasonlítható semmilyen más mozgásformához. A jóga ajándéka egy olyan állapot, amit ha az ember egyszer megízlel, akkor utána többé nem lesz kérdés, hogy ezt szeretné csinálni a továbbiakban is. A jóga segít abban, hogy megszűnjenek a mentális kibillenések és a mozgás-szervrendszeri beszűkülések. A jóga képes igazán megadni azt a szabadságot (testi és lelki szinten egyaránt), amit mindenki keres. Keressünk egy hiteles jóga oktatót és a többi csak magától fog jönni.

 

Biztosan téged is lelkesítettek Zsolt szavai!

Jövőhéten folytatjuk az interjúsorozatot a következő Közönség Díj jelöltjével, tarts velünk!
A két kategória díjazottaival pedig az ünnepélyes átadón, a VI. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2022. június 19-én, Budapesten.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok