Jógainterjú Kalamász Zsanett-tel

2022. 04. 27. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hatodik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat. A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése még hátra van, a jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2022. június 18-ig.
Ez alkalommal a Közönség Díjra jelöltek közül Kalamász Zsanett (Raszika Préma Dászí) mesél egy kicsit magáról. Kérlek, fogadd szeretettel Raszika inspiráló, személyes jógatörténetét!

– Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

A bhakti jógával 1991-ben találkoztam először, rendszeres lelki gyakorlataimat 1993-ban kezdtem. Amikor hatha-jógával kezdtem foglalkozni, akkor bhakti-jóga gyakorlatait már közel 10 éve gyakoroltam. Hiányzott az életemből a rendszeres, szisztematikus, jól felépített testmozgás és éreztem, hogy az ászanák és légzőgyakorlatok jó hatással vannak a testemre. Éreztem, hogy energikusabb vagyok, jobban működik a testem (emésztésem, elmém). Tetszett, hogy a hatha-jóga nemcsak a durva fizikai testre fejti ki kedvező hatását, hanem a finom fizikai testre is. A jáma és nijáma elveket már a bhakti-jóga keretein belül gyakoroltam, és 2002-től az ászana és pránájáma elemeket is elkezdtem gyakorolni.

– Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató lesz?

2009-ben indult a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán a Jógamester szak. Nagyon megörültem neki, mert több éve éreztem, hogy szeretnék a hatha-jógával mélyebben foglalkozni. Szerettem volna oktatni is, de nem találtam semmi átfogó képzést. Akkoriban a jógaoktatói képzések nagyon felületesek voltak. Még a 2000-es évek elején egy asztrológus barátom megemlítette, hogy jógaoktatással kellene foglalkoznom. Mivel nem találtam megfelelő képzést, így ez váratott magára, de állandóan a felszínen volt, és az asztrológus is többször említette, hogy oktatnom kellene a jógát, már-már piszkált vele. Tehát amikor elindult a Főiskolán a jógamester képzés, tudtam, hogy ott a helyem. Bíztam benne, hogy minden segítséget megkapok majd a képzés során. Így is történt. A képzés során egyértelművé vált a számomra, hogy jó helyen vagyok, nagyszerű tanáraim vannak és bíztam benne, hogy a tanultakat megfelelően át is tudom majd adni az embereknek, és ezzel segíthetem az életüket.

– Kit tekintesz mesterednek?

A bhakti-jóga útján minden vaisnavát mesteremnek tekintek, 2003-ban kaptam lelki avatást. A hatha-jógában pedig akiket kiemelnék: Medvegy Gergely, Ranginí Déví Dászí és T. Ozorák Zsuzska.

– A jóga mely elemeit gyakorlod?

Minden elemét. A folyamat eredménye akkor lesz teljes, ha a jóga minden elemét gyakoroljuk. Ekkor tapasztalhatjuk meg minden kedvező hatását.

– Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?

Nagyon tudatosnak és tervezettnek kell lennie a mai világban a gyakorlásnak. Tapasztalatom szerint, ha reggel nem gyakorlok, akkor könnyedén megtörténhet, hogy az esti órákban nem lesz rá alkalom. Tehát általában reggel végzem a jóga gyakorlatokat, ami nagyon sokrétű: dzsapa-meditáció, szentírások tanulmányozása, ászana, pránájáma. Ha ezekkel indul a nap, akkor az egész napra ad egy irányt, fókuszt. Gyakran napközben is el tudok végezni egy-két jógagyakorlatot, amikor szükségét érzem.

– Mit ad neked a jóga?

Az élet értelmét adja, és segít közelebb kerülni Istenhez, az istenszeretethez.

– Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

Több kedvenc ászanám is van. Nagyon szeretem az adhó-mukha-svanászanát, a lefelé néző kutyapózt. Ez egy félfordított testhelyzet, rengeteg kedvező hatással, melyek közül kiemelném, hogy alaposan megnyújtja a gerincoszlopot, továbbá elcsendesíti az elmét.

– Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

Számomra a hátrahajlítások jelentik a kihívást.

– Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

Bízom benne, hogy egy picit tudok segíteni az embereknek közelebb kerülni valódi énjükhöz, a lelkükhöz, és Istenhez. Fontosnak tartom, hogy megtanítsam nekik azt a módszert, amely segítségével a durva és finom fizikai test is egészségesen tartható, ezáltal egy boldogabb és teljesebb életminőség jön létre. Továbbra is az örök lét, tudás és boldogság megtalálásában szeretnék segíteni.

 

– A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

Nincs olyan terület, ahol nem szeretnék fejlődni. Fontosnak tartom, hogy mind a meditáció, mind a testi gyakorlatok terén egyformán fejlődjek.

– Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

Azt üzenném, hogy ne halogassák, kezdjék el azonnal. Akár egy jógavideó segítségével, akár a jóga könyvek segítségével, de legjobb, ha keresnek egy jól képzett oktatót. Építsék be a mindennapi életükbe a különféle jóga gyakorlatokat, és rövid időn belül megtapasztalhatnak egy boldogabb és teljesebb életet. Pár hónap múlva pedig azon fognak gondolkodni, hogy miért nem kezdték el előbb, és hogyan tudtak létezni nélküle.

 

Biztosan téged is lelkesítettek Raszika szavai!

Jövőhéten folytatjuk az interjúsorozatot a következő Közönség Díj jelöltjével, tarts velünk!
A két kategória díjazottaival pedig az ünnepélyes átadón, a VI. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2022. június 19-én, Budapesten.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok