A lelki harcosok mindennapjai

2023. 03. 24. | Életmód

Szerző: Jógapont
 
Összhangba lehet-e hozni egymással a spirituális törekvéseinket a mindennapok valóságával?

Lelki gyakorlóként igazi művészet kiegyensúlyozni ezt a két oldalt, de nem lehetetlen.

Azt mondják, hogy a kis tudás veszélyes. Lehet, hogy elkezdünk filozófiát tanulni, de ha nem tudjuk érett, kiegyensúlyozott módon megérteni, akkor még ártalmasak is lehetünk magunk és mások számára.

Nemrég a barátságról beszélgettem valakivel, aki őszintén elmondta, hogy családjával és korábbi barátaival több érzékenységet, kedvességet és következességet éltek meg, mint lelki gyakorlók között. Ismerősöm azt remélte, hogy a spirituális köreiben a bajtársiasság mélyebb és szeretetteljesebb lesz, de sajnos nem ezt tapasztalta. Miért tűnhetnek az „anyagi” kapcsolatok intimebbnek és közelebbinek, mint a lelki gyakorlók közti barátságok, elvégre azt feltételeznénk, hogy a spirituális emberek mélyebb kapcsolatokat képesek másokkal kialakítani?

A Bhagavad-gítá nagy része a világunk ideiglenességét, az anyagi tettek felesleges mivoltát és a kapcsolatok átmeneti jellegét ecseteli. Az ősi szentírások kifejtik, hogy a valódi boldogság a lelki világban van. Ahogyan nő a tudásunk a lelki valóságról, könnyű abba a csapdába esni, hogy elhanyagoljuk azt, ami átmenetinek vagy jelentéktelennek tűnik a mindennapokban. Nem ritka, hogy valaki elkezdi a körülötte lévő emberekről és dolgokról azt gondolni, hogy az élet végső értelmét tekintve nem fontosak.

De biztos, hogy a lelki hozzáállásunk miatt kisebb figyelmet kell fordítanunk az emberi élet tapasztalataira?

Lehet, hogy az emberi lét a híd a spirituális valóság elérésére? Lehet, hogy a lelki világra éppen úgy készülünk fel, hogy elkezdünk tudatossá válni evilági tetteinkről?

A nagy tanítók ebben mutatnak példát: hogyan lehet egyszerre az örök igazságokból táplálkozni, úgy, hogy közben a körülöttünk lévő világra is nyitottak maradunk. Mikor egy fiatal tanítvány megkérdezte Sríla Prabhupádát, a Krisna-tudat alapító tanítóját, hogy miről lehet egy fejlett lelki gyakorlót felismerni, meglepte a válasz. Prabhupáda azt mondta neki: „egy lelki gyakorló tökéletes úriember.”

A lelki világ nem személytelen: csodálatos eszmecserék, mély barátságok, szeretetteljes találkozások helyszíne. Hogyan juthatnánk el erre a helyre, ha itt nem tanultunk meg ennek megfelelően viselkedni?

Igazi művészet, hogy ragaszkodásmentesek legyünk anélkül, hogy felelőtlenek lennénk, hogy spirituálisak legyünk, anélkül, hogy hidegek és elutasítóak lennénk, hogy filozófiai alapokon álljunk, anélkül, hogy szem elől tévesztenénk az emberi érzéseket. Művészet, hogy egyszerre legyünk képesek meghaladni a világot, mégis „két lábbal a földön” maradjunk.

Lelki gyakorlóként is “két lábbal a földön járva”

A Krisna-tudatú hívők éppen ezért tartják fontosnak komoly lelki gyakorlataik mellett, hogy ebben a világban is két lábbal a földön maradjanak, és ne nézzék tétlenül az emberi szenvedést. Igyekeznek többféle módon is segítségül szolgálni. Mivel úgy tartják, hogy ép testben ép lélek, így a legelső lépés a test fenntartása, az éhség okozta szenvedés csillapítása.

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány napi szintű vegetáriánus ételosztással támogatja országszerte a nehéz helyzetben lévő családokat, rászorulókat, több, mint két évtizede. Ezenfelül, az embert próbáló időszakokban extra erőfeszítéseket tesznek a minél nagyobb mértékű segítségnyújtás érdekében.

De ebben a világban nem csupán a test élhet át szenvedést. Lehet, hogy valaki szerencsés és tud mit enni, mégis belül gyötrődik, küzd önmagával és a világgal. Valójában ez is egy nap mint nap tapasztalható szenvedés. A Krisna-tudatú hívők ezen, az „ép lélek” szintjén is próbálnak segítséget nyújtani embertársaiknak.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola közel 20 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy az ősi védikus tudás tanait átadva – a személyiség fejlesztésével, és egy mélyebb önismerettel – minél több ember megtalálhassa igazi, hosszútávú, belső békéjét és boldogságát.

Többek között így próbálják a Krisna-tudatú hívők az ép testben ép lélek mondást valósággá tenni.

Ha céljaikat támogatásra méltónak találod, és te is segítenéd társadalomépítő tevékenységeiket, törekvéseiket, az adód 2×1%-nak felajánlásával megteheted. Így már néhány tollvonással (vagy kattintással) is igazán sokat tehetsz egy élhetőbb, szebb világért.
Két lábbal a földön járva, egymást segítve….

(A BHF rendelkező nyilatkozatát akár itt és most is letöltheted  vagy akár innen elküldheted könyvelődnek. BHF 1% információ , Ételt az Életért Alapítvány 1% információ)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok