Ezúttal 2 szuper tojásmentes fánk receptet hoztunk neked Hémangi konyhájából, amivel reméljük, hogy hozzájárulhatunk a vidám farsangi hangulathoz és ízekhez!
Utánanéztem a neten a farsang hagyományának. Kíváncsi voltam, hogy az önfeledt mulatozások időszakának mi köze van a fánkhoz. Többféle történetet találtam, de alapjaiban mindegyik megegyezik. Egy híres legenda szerint Marie Antoinette királyné megszökött egy álarcosbálról farsang idején, és jelmezében elvegyült a tömegben. Amikor séta közben megéhezett, fánkot vásárolt egy mézeskalács készítőtől. Mivel rendkívül ízlett neki, a fánk innentől kezdve a királyi lakomák része lett.
A rövid történelmi áttekintő után leírom a saját fánkreceptemet, melyet nagyon gyakran készítek, és mindig osztatlan sikert arat. Általában 2 adagot készítek. Be kell vallanom, nem vagyok a fehérliszt híve, de fánkot kizárólag abból sütök.
Szalagos fánk (tojás nélkül)
Hozzávalók:
◦ 3 dl meleg tej
◦ 2,5 dkg friss élesztő
◦ 5 dkg cukor
◦ 1 vaníliás cukor
◦ 5 dkg vaj
◦ 1 citrom reszelt héja
◦ 50 dkg fehérliszt
◦ egy csipet só
Elkészítés:
Először elkészítjük a kovászt. Egy dl meleg tejben elkeverjük az élesztőt, teszünk hozzá 1 evőkanál cukrot és 2 evőkanál lisztet. Egyenletesre keverjük, a tetejét liszttel meghintjük, majd langyos helyre tesszük. Kb. negyed óra múlva megkel.
Eközben a vajat, a vaníliás cukrot és a maradék cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a kovászt, a citromhéjat, a sót, a maradék tejet és a lisztet. Simára dagasztjuk, és letakarva meleg helyre tesszük.
Kb. egy óra múlva, amikor a tészta megnőtt, másfél-két cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. 10-15 percig még kelni hagyjuk, majd beletesszük a forró olajba. Az első oldalát fedő alatt sütjük, mert ettől lesz szalagos. Megfordítjuk, megsütjük a másik oldalát is, és vaníliás porcukorral megszórjuk.
Ezután már csak bemegyünk a kamrába, leveszünk a polcról egy üveg saját készítésű lekvárt, és tálaljuk.
Ha pedig egy izgalmas fánkkülönlegességre vágysz, próbáld ki a rózsafánkot! Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, és formája miatt pedig különösen lehet a tavaszon is meditálni.
Rózsafánk (tojás nélkül)
Hozzávalók:
◦ 30 dkg liszt
◦ 1,5 dl tejföl
◦ 4 ek porcukor
◦ 1/2 kk fahéj
◦ 5 dkg vaj
◦ egy csipet só
◦ ½ kk szódabikarbóna
Elkészítés:
A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, ha nem áll össze, tegyünk még bele tejfölt. Ha megvan, konyharuhával letakarjuk, és egy órán keresztül pihentetjük.
Amikor letelt az idő, a tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és két különböző méretű szaggatóval korongokat szaggatunk (3-mal is lehet). A korongok szélét sugár irányban bevagdossuk, majd egy nagyobbra egy kicsit helyezünk, és középen az ujjunkkal jól összenyomjuk.
Bő, közepes hőmérsékletű olajban sütjük. Először a kisebbik koronggal lefelé helyezzük az olajba, s ha aranybarna, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Ha megvan, papírtörlőre szedjük. Amikor az összes kisült, megszórjuk porcukorral, s a közepére lekvárt rakunk.
Nagyon vidám farsangi időszakot és fánkozást kívánunk!
Forrás (és fotók): Hémangi – vegavarazs.hu
Ha tetszenek a receptek, tanulhatsz is Hémangitól – indiai vegetáriánus főzőtanfolyamok: fozoiskola.108.hu
Borítókép: Brebca