A hideg zuhany 7 jótékony hatása

2023. 08. 09. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Felmerül a kérdés, hogy miért is zuhanyoznál hideg vízzel, miközben sokkal kényelmesebb a meleg vizes zuhany, és főképpen miért reggel tennél ilyet, amikor a meleg, puha ágy ölelésétől is nehezen válsz meg? A hidegvizes terápiának rengeteg pozitív hatása van, amik leginkább a reggeli zuhanyzásnál érvényesülnek. Lássunk is néhányat közülük, amelyek talán meggyőznek arról, hogy kipróbáld, vagy legalább elgondolkozz rajta.

Segít a fogyásban

Valljuk be, ez azért egy elég jó indok lehet. Ennek két oka is van. Először is gyorsítja az anyagcserét. Másodszor pedig a testünk fűtésére szolgáló barna zsírszövetet égeti, mivel a hideg hatására a test ebből használ fel, hogy visszaállítsa a normális hőfokot.

Gyorsítja az izomregenerálódást

Ha aktív életet élsz, jógázol, sportolsz nem idegen tőled az izomláz, ami van hogy napokig kellemetlenségeket okoz. A hirtelen hideg hatására a véráramlás megnövekedik, amely hatására csökken az izmok regenerálódási ideje.

Sokkhatás, ami javítja a hangulatod

Sok esetben az javasolják, hogy zuhanyzás közben a meleg vízről fokozatosan válts át a hidegre. A tapasztalatom az, hogy sokkal hatásosabb ha végig hidegben zuhanyozol – a pontos menetet később ismertetem. A hirtelen hideg víz szinte áramütésként érkezik, a sokkhatásra a tested próbálja bent tartani a meleget, és a szíved is elkezd gyorsabban pumpálni. Kapsz egy természetes adrenalin löketet, mely javítja a hangulatodat és a közérzetedet is.


Image by Freepik

Energizál

A fentebb említett adrenalin sokk természetesen az energiaszintedet is növeli. Jobban, mint a kávé, hidd el… vagy tapasztald meg!

Depressziós érzetek csökkentése

Ahogy a fejed elkezded hideg vízzel zuhanyoztatni, a vérkeringés az agyban intenzívebbé válik, aminek hatására a kedélyállapot javul, a felszabadult noradrenalin hormonnak köszönhetően.

Jótékony hatással van a hajra és a bőrre

Segíti a hajadnak és a bőrödnek a természetes olajok megtartását, ezáltal lassítja az öregedést is.

Erősíti az immunrendszert

Hatására a fehérjesejtek száma megugrik, és ezáltal az immunrendszerünk hatékonyabbá válik. Ezt a tényt kis kontrollcsoportú kutatások is alátámasztják.

A testi hatásokon túl

Természetesen vannak további jótékony hatásai is, amelyek kevésbé érezhetőek, amelyet az erek kitágulása, a vérnyomásra gyakorolt hatása és a szív munkájának növekedése okoz.

A bizonyított testi hatásokon túl pedig segít a lemondások (tapah) gyakorlásában. Könnyebbé válhat kilépni a komfortzónánkból és olyan tevékenységeket, valamint döntéseket meghozni, amelyek nagy fejtörést vagy hosszú tépelődést okoztak volna.

Miképpen is kezdj neki?

◦ Első alkalmaknál, 1-2 hétig, reggelente kb. 1 percig állj a hideg víz alatt. A hideg időszakban a vízvezetékekből már túl hideg víz érkezik, ezért egy nagyon pici meleget keverj hozzá, de azért ne ess túlzásba. Először a lábakra engedd a vizet, majd a karokra. Ezután következik a has és mellkas, a fej és végül a hát. A háton rengeteg apró idegvégződés van, és itt fogod talán a legnagyobb sokkot érezni, ezért hagyjuk a végére.


Image by Racool_studio on Freepik

◦ Ahogy múlnak a hetek, elkezdhetsz hosszabb ideig is a zuhany alatt maradni, 3-5 percig is akár.  Ez maximum 10 percre is kiterjeszthető, de ennyi idő után a sokk már elmúlik és megszokja a szervezet, viszont az izomláz és helyi gyulladáscsökkentő hatása megmarad.

◦ Azt, hogy az esti órákban is hideg vízzel zuhanyozol, magadnak kell kitapasztalnod. Sokan javasolják az esti hideg sokkot is, mert bár élénkít, a hideg után a meleg ágy kényelmében gyorsan sikerül elaludni, ahogy melegszik át a test, lassul a szívverés és álomba szenderít a lassuló vérkeringés és légzés. Természetesen vannak, akik a felfrissülés miatt órákig forgolódnak az ágyban. Így magadnak kell kikísérletezni, hogy melyik verziót preferálja a tested. Figyelj a válaszaira.
Viszont ha már gyakorlod a lemondást, az esti zuhanyod se legyen forró, használj langyos vizet, és akár a zuhanyzás közben egyre több hideget keverhetsz hozzá. így a sokkhatás elmarad, és az elalvásod nem befolyásolja.

Azonban szívproblémák, magas vérnyomás esetén semmiképpen ne sokkold ilyen módon a szervezeted!

Összességében elmondhatjuk, hogy a kellemetlenség ellenére is, a rengeteg pozitív hatás miatt érdemes egy próbát tenni. Jómagam már többször próbálkoztam vele, jelenleg több mint 6 hetes ciklusban járok, és már szinte várom a reggeli ébresztő vízkúrámat. Persze vannak napok, amikor még mindig félve nyitom meg a kék csapot, de ezeken is át lehet lendülni könnyedén. Legyetek kitartóak az első próbálkozások után is.

 

 

(Borítókép: drobotdean on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok