A varázslatos 9 pont

2022. 07. 29. | Életmód

 

Bár ami a külvilágban zajlik, az egyrészt nagy nehézség is, ugyanakkor próbáld a jó oldalát látni (különben tuti megőrülsz), és kihozni belőle, amit csak lehet. Segítségképp összeszedtünk 9 pontot, amik varázslatosak, hiszen, ha közülük csak egy pontot is tudsz tartani, az már változtat az életeden. A varázslat maga a változás.

Fogyassz kevesebbet!

Ez a jelen időszak egy remek lehetőség arra (is), hogy megtanulj kevesebbet fogyasztani, ami hosszú távon hasznos lesz mind a magad számára, mind a bolygónk számára. Talán nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha már csak annyit is teszel, hogy nem megszokásból, hanem odafigyelve, tudatosan használod a vizet, az áramot, a fűtést, az ételt, biztosan meglepődsz majd, hogy mennyit tudsz spórolni. Nagyon sokat számít a tudatosság!
Ha pedig eljátszottál már a gondolattal, hogy vegetáriánus legyél (magad, az állatok és a bolygó miatt, akkor), úgy tűnik ez egy tökéletes időpont, hogy kipróbáld!

Lomtalaníts!

Nézd át az összes értékedet: mi fontos és mi nem, szabadulj meg a felesleges holmiktól. Persze ezt úgy is teheted, hogy a kedves, de számodra szükségtelen dolgokat eladod vagy elajándékozod azoknak, akik éppen arra vágynak. A lényeg, hogy egyszerűsítsd vele az életed. Így jobban letisztul maga a hely is, ami fizikálisan körbevesz, és finom szinten is megszabadulsz egy rakás felesleges dologtól, amiket idáig cipelgettél magaddal.

Csak természetesen!

Próbálj megszabadulni a kemikáliáktól, vagy legalábbis minimalizáld a használatukat. Tudom, hogy jól tudod azt is, hogy ezzel milyen sokat segítesz magadon és a környezeteden, csak nem könnyű változtatni a szokásokon. Tudom én. De megéri! Ha belefér az idődbe, nézz körbe, biztos, hogy manapság bárhol találsz online infókat, videókat vagy a barátaidtól tudsz ötleteket szerezni, amik lelkesítenek és segítenek akár újdonságokat kipróbálni, akár saját háziszappant, tisztítószereket vagy bármi mást magad elkészíteni. Ha egyszer rákapsz az ízére, nem is akarsz majd mást. És egyáltalán nem olyan sok idő és energia, mint gondolod! Sokkal jobb érzés lesz, hajrá hozzá!


Photo by Aurélia Dubois on Unsplash

Böjtölni jó!

Mindamellett, hogy imádunk eszegetni (ugye?!), a böjtölés nagyon jót tesz a testnek is, és az elmének is. Nemcsak minden szinten tesz egészségessé, de időt is spórolsz vele, többet, mint hinnéd!
Ha már a böjttel úgyis tisztulsz, ha szeretnéd rásegíthetsz egy kicsit! A pluszban keletkezett idődet töltheted akár lelki könyvek olvasásával vagy meditációval is. Persze ezt bármikor máskor is megteheted! Sőt, napi szinten is fenntarthatod, egész biztos, hogy nagyon jó hatással lesz rád, és segít abban, hogy a külvilág káosza ne billentsen ki túlságosan.
(A böjtöléssel légy mindig körültekintő, csak okosan!)

A természet a barátod!

Ha teheted, tölts minél több időt a szabadban! Amennyiben van egy kis kerted, könnyen eltudsz vonulni a fa alá hűsölni, pihenni, csak úgy létezni. Ha nincs egy kis saját zugod, vagy szeretsz kirándulni, akkor egy közeli tópart, folyó, domb, hegy vagy tisztás biztos örül a társaságodnak, menj, látogasd meg. A természet jó barátunk, tölts vele egy kis időt, garantáltan elcsendesíti az elméd és fel is tölt!

Ültess finomságokat!

Hihetetlen drága minden, szóval már csak ezért is jobban jársz, ha elkezded megtanulni hogyan legyen otthon saját paradicsomod, krumplid vagy epred. Kezdhetnéd akár a kedvenc zöldségeiddel, gyümölcseiddel, az biztosan fog inspirálni, és aztán meglátod a többit.
Ha van egy kis kerted, az nyilván könnyebbség, de szó szerint egy talpalatnyi helyen (akár egy balkonon) is sokféle dolgot termeszthetsz. Mindenképp érdemes próbálkozni saját növényekkel, ebben a bolond világban így vagy úgy, de hasznodra fog válni!


Photo by Per Lööv on Unsplash

Skippeld a függőségeket!

Én mondjuk tutira csokifüggő vagyok. De tényleg! Aztán ez teljesen egyéni, kinek mi a kattanása, elég színes a paletta… Viszont az egész biztos, hogy ha sikerül csökkentened vagy akár teljesen elengednek a függőséged, egészségesebb leszel fizikálisan és mentálisan is, több időd marad, és valószínűleg jóval több pénzed is. Irtó nehéz lépés, de talán még mindig jobb, ha te szánod rá magad és önként változtatsz, mint amikor az élet egyszercsak váratlanul rákényszerít. Az jobban fog fájni. Próbáld meg mihamarabb meglépni.

Tanulj öngyógyító terápiát!

Keress egy hiteles forrást és vágj bele! Bármi történjék az életed során, ha egy ilyenféle tudást megszerzel, az mindig a segítségedre lesz. A végtelen lehetőségek tárházából az ájurvédát mindenképp jószívvel ajánlom, nagyon logikus, praktikus, igazán hatásos, és teljesen természetes. Több ezer éve használják ezt a tudományt megelőzésre és gyógyításra egyaránt, és azóta is szuperul működik. Illetve az ájurvédához szorosan kapcsolódik a jóga tudománya, amelynek a filozófiája és gyakorlatai is egészségesen tartanak (testet és lelket) .
Ha ezek távol állnak tőled, akkor is vannak opciók, például a hazai gyógynövények ismerete és azok felhasználása, ráadásul ezeket otthon is tudod termeszteni.
A keleti és nyugati vonalon is könnyen találhatsz magadnak szimpatikus lehetőségeket, azonban bármibe is fogj bele, ne feledd a hiteles forrást!

Válogass!

Gondold át és jól válogasd meg, hogy mit engedsz a külvilágból az életedbe! Azokra a dolgokra gondolok, hogy mit nézel, hallgatsz és olvasol, mikkel és kikkel „társulsz”, mikkel és kikkel táplálod a tudatod. Ha még nem tetted meg esetleg, akkor mihamarabb kapcsold ki a tv-t. Ha lehet, minimalizáld a közösségi médiában töltött időt is. Ez a függőség ponthoz is tartozik valójában, nem mondok újat azzal, hogy a XXI. század legdurvább függősége az internet. Most is itt vagy te is, én is. Aztán a hasznos dolgokkal nincs baj, csak a határokra, a mértékre nagyon oda kell figyelni.
Továbbá ide tartozhat még az is, hogy milyen embereket engedsz közel magadhoz, sokat számít, hogy valaki társasága felemel vagy lehúz, ezért érdemes átgondolni kikkel szeretnél több időt együtt tölteni.


Fotó: cottonbro

Tehát a konklúzió az, hogy próbáljunk rászokni a tudatosságra, odafigyelni a gondolatainkra, szavainkra, tetteinkre, minél kevesebbet ártva más élőlényeknek és a bolygónak, és minél inkább felemelni magunkat és a környezetünket. Hajrá nekünk!

 

(Borítókép: Alexas Fotos )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok