Kis böjt, nagy böjt, avagy hogyan és miért böjtöljünk?

2023. 03. 03. | Az én jógám, Életmód, Vegetáriánus

 

Javában benne vagyunk már a húsvét előtti böjt időszakában, de azt is elmondhatjuk, hogy a böjtölés egészen divatos dologgá vált. Ma már nem csak a vallási böjtökről olvashatunk, vagy mint például Gandhi, aki politikai okokból éhségsztrájkolt, hanem előtérbe kerültek az egészséges életmódot kiegészítő hosszabb-rövidebb diéták, koplalások is, vagy a nagyon divatos időszakos böjtök.

Nem mernék arra vállalkozni, hogy a teljes tárházát bemutassam a böjtölés tudományának, és arra sem érzem magam hivatottnak, hogy egészségügyi tanácsokat osztogassak, de mégis a jógaoktatói és a vegán szakács vénámat összevetve egy kis körbetekintést tennék, és javaslatokat szeretnék adni ahhoz, hogy hogyan fogjunk hozzá.

Mögöttünk van már a húshagyó kedd és a hamvazószerda is, amikor a keresztény hagyomány szerint negyven napra elhagyják a vallás gyakorlói a húsfogyasztást. Persze született vegetáriánusként nehéz elképzelni, hogy ez miért okozhat gondot, illetve miért jelent lemondást, de barátaimmal és jógásaimmal folytatott beszélgetéseim meggyőztek arról, hogy többségünknek bizony ez egy komoly kihívást jelent.

A test böjtölésén túl – a szellemi táplálék megválogatása

Azt is hallottam, hogy sok esetben másmilyen jellegű lemondásokkal is kiegészítik ezt, mint például, hogy a böjt negyven napjában nem néznek tévét, többet olvasnak, nem játszanak videójátékot a gyerekek, vagy egyszerűen csökkentik az internetezést, főként a közösségi médiák használatát. Ez az ötlet nekem nagyon tetszik, hiszen itt már nemcsak a fizikai táplálék megváltoztatásáról van szó, hanem a szellemi táplálék megválogatása is bekerül a fókuszba.

Arról nem is beszélve, hogy amit negyven napon át gyakorlunk, abból jó esetben berögzülhet valami, és utána sem adjuk fel, olyannyira szokásunkká és a hétköznapjaink részévé válhat. Azt mondják – és ezt saját tapasztalatból is merem mondani -, hogy amit egy holdciklusnyi ideig kitartóan beépítünk a mindennapjainkba, abból nagy eséllyel szokás alakulhat ki. A rossz hír az, hogy ez a negatív dolgokra sajnos ugyanígy vonatkozik.

Időzítés

De koncentráljunk a jó dolgokra! Most van a legjobb időszak, hiszen lassan közeleg a tavasz is, a nagytakarítások időszaka kívül és belül. Persze az is igaz, hogy amennyiben böjtölni szeretnénk, vagy bármilyen változást tervezünk az életünkben, akkor a legjobb idő mindig a most, mert a holnapi kezdés, az mindig kétségeket szül.
Készüljünk fel, hiszen hamarosan levetjük a téli, sötét nagykabátokat, és testünket-lelkünket fel kell díszítenünk a tavaszi virágzás és napfény fogadására. Azt mondják, a nyári külsőnk télen készül, tehát nem szabad halogatni!


Photo by Eugene Zhyvchik on Unsplash

Jótékony hatások

Nyilván a fizikai táplálék tudatosabb megválasztása, és mennyiségének a kordában tartása magával fogja hozni több pozitív eredményt, például, hogy jobban és könnyebben fogjuk érezni magunkat a testünkben, esetlegesen csökkenhetnek ízületi fájdalmaink a hús, cukor és alkohol fogyasztás csökkentésével, szépül a bőrünk, jobb lesz az állóképességünk. Még az is előfordulhat, hogy fittebben ébredünk reggelente, és bizony a testsúlyunk is csökkeni fog. Attól, ha az internetes szörfözést lekorlátozzuk, ugyanilyen pozitív tüneteket vélhetünk felfedezni önmagunkon. elménk kiegyensúlyozottabbá válik, és a stresszfaktor csökken ezáltal.

Ebből láthatjuk, hogy bizonyára csak a kezdet lesz nehéz, amíg az elménk lázadozni fog a jól megszokott örömforrásaiért, de amint felfedezi ezeket a pozitív változásokat, lassan megadja magát, és lehet további lelkesedés hullámokat fog elindítani a folytatáshoz.

A legfontosabb kérdés: hogyan fogjak hozzá?

1. Legyen terved
Mindenképpen fontos, hogy legyen egy tervünk. Hogyan akarom megvalósítani, mennyit merek bevállalni? Nagyon fontos, hogy nem szabad túlvállalnunk magunkat! Inkább kezdjünk kis lépésekkel, és haladjunk stabilan előre, mint hogy az elménk már az első napon menekülésre sarkalljon minket.

2. A tested ismerete
Először is tudnunk kell, milyen böjtöt merjünk bevállalni? Ismernünk kell az egészségi állapotunkat, hiszen, ha bármilyen pszichotikus betegségünk, komoly táplálkozási problémánk, (anorexia, bulimia) van, vagy áldott állapotban, akár szoptatás idején, műtétek után, pajzsmirigytúltengés esetén, a rák végső stádiumában, súlyos szívbetegségek esetén, kemoterápia, sugárkezelés alatt tilos a böjtölés.

Az időszakos böjtölés technikája

Szeretném megemlíteni személyes kedvencemet, a napi időszakos böjtölés technikáját, ami most ’internmittent fasting’ néven vált divatossá. Szerintem nem vagyok egyedül, aki gyermekkoromtól fogva, a maga természetességében ezt a rendszert követi. Ilyenkor az ember egy egyénileg megfelelő ritmusban tizenhat órán át koplal, vagyis pontosabban nem visz be táplálékot a szervezetébe, majd az utána következő nyolc órában meghatározott rend szerint, természetesen kontroll mellett étkezik. Ezt bárki követheti, akinek nincsen előírva napi szinten a 3-4 óránként étkezés. Ezt inkább egy életmódnak lehet nevezni, amit, ha nincsen semmi egészségügyi indok, akkor élethosszig fent lehet tartani.

Egynapos böjtök

Vannak egynapos böjtök, amikor csak vizet fogyasztunk reggeltől másnap reggelig. Sokszor ez sem egyszerű. Különösen most, amikor az idő még hideg, és szükségünk van a belső fűtésre. Ilyenkor, különösen, akik amúgy is fázósak, nehezen viselhetik ezt egy egész napon keresztül. Ebben az esetben nyugodtan lehet forró zöldségleveket fogyasztani, amit megfűszerezünk fűtő hatású fűszerekkel, mint a babérlevél, köményfélék, kurkuma, bors. Nyáron is inkább a zöldségleveket fogyasszuk léböjt napokon, mert a gyümölcslevek természetes cukortartalma igen magas tud lenni.


Fotó: Toni Cuenca

Hosszabb böjtölés

Vannak többnapos vagy akár több hetes böjtök is. Ezekhez azonban már igazán ismernünk kell önmagunkat, testtípusunkat, illetve fontos, hogy az egészségi állapotunk is megfelelő legyen. Itt már érdemes ájurvédikus szakember, orvos, természetgyógyász tanácsát kikérnünk, és utasításait betartanunk, hiszen ez már haladó szint a böjtölés iskolájában.

A böjt lényege

A böjt, vagy koplalás lényege mégis fizikai szinten az, hogy a szervezetünk felhasználja, illetve kiürítse magából azokat a tartalékokat, illetve salakanyagokat, amelyek fölöslegesen terhelik, raktározásuk pedig energiát emészt fel a szervezettől, és hosszú távon megbetegedéseket okozhatnak. A böjtölés alatti eltávolításuk viszont energiát szabadít fel, amely mind fizikai, mint mentális állapotunkra nézve is előnyös. Aktívabbá, lendületesebbé, motiváltabbá teszi az embert.
Ha lehet, úgy tervezzük a böjtnapjainkat, hogy ne legyen túl nagy fizikai megterhelés, illetve próbáljuk kerülni a nem támogató társaságot, mert ezek megnehezíthetik a helyzetünket.

A böjt, mint vallási gyakorlat

Visszakanyarodva a húsvét előtti böjtre, hiszen az év eme szakaszában járunk most, ez inkább egy vallási gyakorlat. De, mint minden ilyen szokásnak, rituálénak, ennek is megvan a maga testi-lelki tisztító ereje. A lemondásban rejlő erő, amikor önként vállalva megvonjuk magunktól azokat a dolgokat, amik örömöt okoznak, az bizony pallérozza a jellemet, erősíti a kitartást és fejleszti az alázatot céljaink eléréséhez.
A Máté evangéliumában (6,1–6.16–18) ezt olvashatjuk a böjtről:

„Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked.”

Az Úr tehát azt szeretné, hogy vidáman éljük meg az önként vállalt lemondást, és higgyünk a böjt erejében, válasszuk bármelyik módját is annak.

A böjtölés megfelelő hangulata és annak eredménye

Ma már szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg segítség áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a húsmentes időszakot is vidáman élhessük meg, egy nagyszerű kalandként! Fontos ez azért, hogy a böjtölésre szánt idő inkább egy várakozással teli időszak legyen, amikor kicsit kibillenünk a rutinszerű cselekedetekből, kicsit tudatosabban tervezzük étkezésünket és a programjainkat, ezzel segítve testünknek és elménknek, hogy visszataláljon a középponthoz. Így ezek a napok, hetek várva-várt eseményekké válhatnak, vagy akár, a lemondások rögződése által állandó életmódunkká, életformánkká válhatnak az új szokásaink.

 

 

(Borítókép: KoolShooters)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok