Könnyű nyári vacsi vegán házi fagyival

2022. 07. 06. | Vegetáriánus

 

Beköszöntött a felhőtlen meleg nyár, és legyünk őszinték önmagunkkal szemben, ilyenkor nem mindig van kedvünk bemelegíteni a konyhát sütéssel főzéssel. Viszont, amikor a nap lemegy, és kicsit csendesedik a hőség, akkor jólesik valami ízleteset falatozni. Ilyenkor már nem jó nagyon megterhelni a gyomrumkat, de egy finom könnyű nyári zöldséges egytálétel belefér még a diétázók étrendjébe is.

Szerencsére már a főzőtök világpiaci ára is mérséklődött, így nem számít luxus zöldségnek, mint pár héttel ezelőtt!

Persze, a sütőt azért be kellett gyújtanom, de ha kisebb burgonyákat választunk mellé köretnek, akkor körülbelül félóra alatt készre is puhul a sütőben.

Zöldséges sült tök újburgonyával

Amire szükségem volt:

◦ 1 közepes tök fele
◦ 1 db közepes zeller gumó és a zöldje is
◦ 1 csomag bébi spenót
◦ 2 db karalábé
◦ 1 db nagyobb brokkoli rózsa
◦ 1 csomag petrezselyemzöld
◦ 1 kg új burgonya
◦ 2 db paradicsom
◦ 1 db kápia paprika
◦ 1 fél citrom leve
◦ kókuszolaj
◦ só
◦ bors
◦ asafoetida
kurkuma
◦ borsikafű

Elkészítése:

Legelőször megtisztítom az összes zöldséget. A karalábét, zellert lereszelem közepes nagyságú reszelőn, de ne legyen túl apró. Majd összedarabolom a paprikát, paradicsomot, zellerszárat, petrezselymet, és a brokkolit is aprítottam.

Ezután egy serpenyőbe beleteszek kis olajat, és amikor felhevült, beleteszem a borsot, asafoetidát, borsikafüvet, majd rádobom a paprikát. Amikor kicsit megpirult a paprika, adtam hozzá kis sót, és ezután hozzátettem a reszelt zöldségeket és a brokkolit is. A legvégén belekevertem a spenótot is, és tettem bele egy kis kurkumát, valamint egy fél citrom levét.

Minden füszer mehet bele, amit szeretsz, de én nem fűszereztem túlságosan, hiszen olyan finomak ezek a zöldségek önmagukban is. Csak félfövésig főzöm fedő alatt nagyjából 10 percig, hiszen lesz ideje megpuhulni még a sütőben.

Aztán előkészítettem a tököt, belehalmoztam a közepébe a tölteléket, és a képen látható módon rátettem még vékony burgonya szeleteket, a paradicsomot, valamint a töltelék serpenyőjébe odadobtam még a zellerzöldet, amit egy kis kókusztejszínnel felengedtem. Ezzel letakartam a töltelék tetejét, körbe raktam a vastagra vágott burgonyával, amit kis olajjal megkentem, megsóztam, és rászórtam a petrezselymet.

Fólia alatt 200 fokon sütöttem 25 percig, majd utána kitakartam és még sütöttem egy 10 percet, hogy megpiruljon a teteje is.

Mustáros, balzsamecetes saláta

A saláta is rendkívül egyszerű. Lehet sima zöld saláta vagy jég, vagy római is tökéletes. Jó alaposan megmostam, széttépkedtem, és tettem rá kis mustárt, tejszínt, balzsamecetet, kis nádcukrot, pici sót, borsot, és jól összeráztam egy edényben. Persze külön edényben is összekeverheted az összetevőket, és akkor jobban megérzed az ízét, és ennek megfelelően tehetsz hozzá még ecetet vagy cukrot.

A desszert még ezektől is egyszerűbb!

Vegán gyümölcsfagyi

◦ 1 csomag mirelit erdei gyümölcs
◦ fél liter növényi habtejszín
◦ 1 db citrom leve
◦ 2 db kis tasak vaníliás cukor szükséges hozzá.

Mindezt beleteszem egy turmixba, és összeturmixolom. Utána egy edénybe teszem, és mehet a mélyhűtőbe! Egy-két óra múlva tálalhatod is a finom házi fagyit, minden mesterséges adalék nélkül!

Ha a fagyit rögtön az ebéd után szeretnéd tálalni, akkor érdemes azzal kezdeni a sort, így mire készen leszünk a zöldséggel a sütőben, az is megfagy a hűtőben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok