Őszre hangolódva egy kis ájurvédával

2023. 10. 10. | Ájurvéda, Életmód

 

Az idén valahogy nagyon beragaszkodott a nyár, és nem különösebben foglalkozik vele, hogy a naptár szerint már hetek óta ősznek kellene lennie. Jó-jó, az utóbbi 1-2 napban kicsit visszábbvett a nyár, de így is még csak most kezdünk belelendülni a színes faleveles, ködösödő időszakba. A nappalok egyre rövidebbek és hűvösebbek, és komolyabb cidri ugyan még nincs, azonban az évszakváltás mégiscsak kihat a szervezetünkre.

Ehhez az átmeneti időszakhoz kértünk egy kis segítséget és inspirációt Károlyi Bánki Viktóriától, Vikó ugyanis mestere az ájurvédának. Több, mint 20 éve ismerkedett meg Indiában az “élet tudományának” gyógyászatával, jelenleg két főiskolán is oktatja e témát. Ájurvédikus terapeuta, természetes gyógymód tanácsadó, emellett népszerű tréner is tanfolyamokon, elvonulásokon és életmód táborokban egyaránt. Szóval – attól függetlenül, hogy én laikusként nagyon egyszerűeket kérdeztem, ő – abszolút profi, ráadásul nagyon szeret segíteni, megosztani a tudását másokkal, és igazán bűbájos teremtés! Mindezt pedig a következő sorok bizonyítják majd. Akkor hát, az ájurvéda és Vikó segítségével, induljon a hangolódás, őszre fel!

JP: Általánosságban hogyan hatnak az évszakok váltakozásai a testre és az elmére? 

Vikó: Az ájurvéda elemekben gondolkozik. Öt elem van: éter, levegő, tűz, víz, föld. Ebből áll minden, ami körbe vesz bennünket, illetve mi magunk is. A különbségeinket is ez adja. Az öt elem mindenkiben más és más arányban van jelen. Ez születési adottságunk. Vannak akik tűzről pattantabbak, vannak akik kicsit szelesek, és vannak akikben a föld-víz elem dominál. Azt, hogy ki hogyan reagál az őszre azon is múlik, ő milyen alkat.

A nagyon tüzes alkatok (pitta), mint jómagam is, egyáltalán nem bánjuk, hogy vége a kánikulának. Maga az ájurvéda is az őszt – éppúgy, mint a tavaszt – sokkal kiegyenlítettebb évszaknak látja, mint a telet vagy a nyarat. Télen túl nagy a hideg, nyáron túl nagy a meleg. Ezek az évszakok jobban igénybe veszik a szervezetünket.
Nem véletlen, hogy a méregtelenítő vagy épp felépítő kúrákat jobbnak látjuk ezekben a kiegyenlítettebb időszakokban végezni, olyankor nem olyan megterhelőek.

Persze ilyenkor felerősödnek a hűvös szelek, és ezt a szeles alkatok (váta) nagyon nem szeretik. Ők épp úgy, mint a földes alkatok (kapha), bírják a forróságot, ilyenkor könnyebben kibillennek az évszakváltáskor.

Szóval ez is alkati kérdés…


Image by Freepik

JP: Mi történik ilyenkor, amikor a meleg nyárból csordogálunk át az egyre hűvösödő őszbe? Mit tehetünk azért, hogy a közérzetünk is, és az egészségünk is rendben legyen? Van olyan tipped (akár recepted is), amit testtípustól függetlenül mindenkinek ajánlasz? 

Vikó: Ami mindenkinek fontos, az a mozgás, a friss levegő, a természet közelsége, a napon lenni kicsit, amíg még lehet. Most van a legideálisabb kiránduló idő. Ilyenkor érdemes többet sportolni, nyáron inkább sziesztázni kellene, mert annyira megterhelő tud lenni a forróság. Azonban most lehet kerékpárra pattanni, parkokban jógázni, tai chizni.

Jelen időszak legfontosabb üzenete, hogy az ősz gyönyörű! Színes, illatos, kellemes. Ha ezt a szépséget tartjuk szem előtt és kimegyünk a szabadba, mozgunk, akkor nem fogunk befordulni, nem leszünk kedvetlenek. Még csak most kezdődik ez az időszak és eltarthat akár decemberig. Használjuk ki! Töltődjünk a friss levegőn, sétáljunk, kiránduljunk, barátkozzunk!


Image by fxquadro on Freepik

JP: Esetleg tudnál néhány tanácsot adni, hogy melyik testtípus mire ügyeljen leginkább ebben az átmeneti időszakban? 

Vikó: Mint mondtam az elején, a szelesebb, vékonyabb, szárazságokra hajlamos váta alkat, ha nem figyel, ilyenkor könnyen „szelesedik”, de ez igazábol bármelyikünkkel megtörténhet a hidegebb, szeles időszakban. Ilyenkor dekoncentrálttá válunk, türelmetlenek, nyűgösek, szorongóak vagyunk, rossz lehet az étvágyunk, kihathat az alvásunkra. Egyszerűen elvesztíjük a belső egyensúlyunkat, a harmóniánkat.

Ősszel is fontos a főtt, meleg ételek-italok fogyasztása (rövid ideig bárki tarthat vátamentesítő diétát), az hogy melegen öltözzünk (legalábbis az időjárásnak megfelelően), egész pontosan mifelénk ezt úgy mondták, hogy rétegesen. Így könnyen le-fel tudunk venni magunkról egy-egy ruhadarabot, ezáltal is igazodva a természethez.

Az évszak legjobb terápiája az olajos masszázs. Ha módunkban áll, keressünk fel egy ájurvédikus olajos masszőrt, de mellette is érdemes magunkat olajozni. Legalább a talpunkat, esténként szezám olajjal átdörzsölni nagyon egészséges. De a fej, tenyér, karok, sőt az egész test átolajozása segíti földelni a kis testünket ezekben az időkben.


Image by Drazen Zigic on Freepik

JP: Megosztanád velünk, hogy neked személy szerint mi az, ami kedves az őszből, amiért szereted vagy épp hogyan válhat egy nagyon hasznos időszakká?

Vikó: Mindent szeretek benne. Tényleg, ez nem ámítás! Nekem a hosszú forró nyár nagyon igénybe veszi a testemet, nem kímélve az elmémet sem, ugye. Megtanultam ugyan kiegyensúlyozni a nyár tüzes természetét is (menta, rózsavíz, levendula, priznic) mára sokkal jobban viselem, sőt szeretem, de a tavasz és az ősz az én igazi időszakom!

Az ősz éppúgy, mint a tavasz, tele van színekkel, ahogy a levelek a fákon szinte a szivárvány összes színében játszanak, napról napra új színekkel. Az illatok, az avar és a föld illata a kertben, vagy ahogy az erdőt járjuk. Ezek a természetes színek és illatok lekötik az érzékeinket, nem frusztrálódunk, egy sokkal nyugodtabb állapot mint a tüzes nyár.

Emellett szeretek felkészülni a télre, befőzök, elvetem a kis konyhakertem utolsó növényeit, meg amik hó alá kerülnek. Előkerülnek a teakeverékek, amiket a nyáron gyűjtöttem és lassan már jól esik egy meleg tea, amit hónapok óta nem ittam (nyáron ugye nem fogyasztok, maximum lehűtve).

Ilyenkor szoktam a személyes kúráimba, programjaimba belehúzni kicsit. Jobban odafigyelek az ásványi anyag és vitamin pótlásra, aszerint, hogy mit érzek, mit látok magamon. Ha jól csinálom, az a téli betegségekkel teli időszak ellenállóképességét fogja megalapozni.

Már hanyagolom a nyers salátákat, több főttet eszem. A reggelihez még egy kis friss zöldség előfordul, de lassan jönnek a fűszeresebb, melegebb ételek.

Nagyon mozgékony és kreatív időszak ez nekem. Már csak a pitta maximalizmusom kell pihentetni, aki a háttérből azért izgul, hogy ezt a szuper időszakot minél jobban hasznosítsam.


Image by Ray Shrewsberry on Unsplash

 

 

Borítókép: by ArthurHidden on Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok