Utazás a taco és a wrap körül

2022. 03. 30. | Vegetáriánus

 

Lassan jönnek a jó idők, amikor szívesen megyünk piknikezni, vagy barátokat látunk vendégül a kertben, teraszon, de mégsem szeretnénk órákat a konyhában tölteni.

Az is egy komoly fejtörést okozhat már mostanság, amikor a barátaink között vannak húsevők és nem húsevők is, hogyan tudjuk összehangolni a készülődést, hogy ne szakadjunk szét, de mégis mindenki jóllakottan távozzon. Én ugyan nem főzök húst a konyhámban, és őszinte leszek, húsevő barátaim sosem panaszkodnak éhségre a vendégség végén. Különösen ezek a wrapok és tacok nagyon népszerűek, és annyi mindennel lehet még fokozni az ízvilágot.
Ráadásul a gluténérzékenyek sem maradnak ki, hiszen kukoricalisztből is készítenek taco és wrap tésztát, így nekik sem kell lemondani a közös lakomázásról.
Sokféle salátát és öntetet is készíthetünk hozzá, így akár mindenki elkészítheti a saját ízvilágának tetsző wrap csodát.

Ma háromféle tölteléket hoztam hozzá.
Szójából, tofuból, szejtánból és csicseriborsóból készültek a betétek, így a szejtánt leszámítva ehetik a glutén érzékenyek is, és nekik kukoricás wrapba vagy tacoba csomagolhatjuk.

Szójás verzió

A szóját a fűszeralapon kívül még egy kis füstölt paprikával és kurkumával ízesítettem. Zöldségként hamis majonézes zelleres jégsalátával bolondítottam meg, de használhatunk egyszerű friss zöldségeket, savanyúságokat, csalamádét is hozzá.

Szejtános verzió

A házi készítésű szejtánból készült variációt a borsikafüvön kívül színes borssal, és barbecue keverékkel fűszereztem, és alátettem egy kis padlizsánkrémet.

Tofus-csicseriborsós verzió

A tofus-csicseriborsós verzóba pedig egy kis curry keveréket tettem, és zöldfűszerként egy kis koriendert adtam hozzá a jégsalátán, pirospaprikán kívül.

Készíthetsz mellé mindenféle önteteket, zöldfűszeres, medvehagymás, mustáros, currys-chilis szószt, sült füstös pirospaprika krémet. Mindent, ami szem-szájnak ingere!

 

Hozzávalók:

◦ 1 csomag taco
◦ 1 csomag wrap
◦ 1 csomag szójakocka
◦ 25 dkg füstölt szejtán
◦ 1 csomag tofu
◦ 1 doboz csicseriborsó
◦ 1 nagy pirospaprika
◦ só
◦ bors
◦ asafoetida (lehet fokhagyma is)
◦ borsikafű
kurkuma
◦ curry keverék
◦ barbecue keverék
◦ 2 db nagy kápia paprika
◦ barna mustármag
◦ folyékony füst vagy füstölt pirospaprika
◦ kókuszolaj
◦ wraphoz és salátákhoz zöldség ízlés szerint
◦ ketchup
◦ mustár
◦ vegamajonéz
◦ 1 db zeller
◦ 1 db jégsaláta
◦ vegatejfől
◦ feketesó

 

Elkészítés:

A fűszeralapja mindegyiknek ugyanaz, de persze lehetséges más fűszerezést is használni.

1 csomag szójakockát forró vízbe beáztattam, úgy, hogy ellepje azt. Ezután a vízbe tettem egy kis szójaszószt, sót, és egy evőkanálnyi folyékony füstöt. Hagytam állni 30 percet, de lehet többet is.

A szejtánt hosszú csíkokra felvágom, és egy kis szójaszószt locsolok rá.

A tofut is felkockázom, és erre is locsolok egy kis szójaszószt, és ha nem füstölt tofum van, akkor egy pár csepp folyékony füstöt is.  Majd a csicseri borsóról leöntöm a levét, és egy kis tálkába kiöntöm. Miután jól megpuhult a szója, még kisebb darabokra vágtam fel, hogy apróbb legyen, így jobban illik a wraphoz. Apró kockára vágtam a pirospaprikát is.

Így mindent előkészítve, akár 3 külön serpenyőbe odateszek egy kis olajat melegedni. Persze, ha nincs ennyi serpenyő, akkor egymás után is készítheted őket, csak így időtakarékosabb.

Amikor felhevült az olaj, beletettem a 2 tk. mustármagot, és megvártam, amíg kipattog. Ezután hozzátettem a borsot, borsikafüvet, asafoetidát, vagy fokhagymát és paprikát. Ezután beletettem a pirospaprikákat, és kisebb lángon hagyom egy kicsit az olajban fonnyadni. Majd hozzáadom a szóját, és másik serpenyőben ugyanígy teszek a szejtánnal is. A tofu esetében először kicsit megpirítom az olajon a tofut, és utána teszem csak mellé a csicseri borsót.

Ameddig megfő minden, addig előkészítem a zöldségeket kis tálakba, valamint a salátákat is. Készítettem egy zeller salátát, amihez lereszeltem apróra a zellert, és hozzáadtam a durvára reszelt jégsalátát. Leöntöttem vegatejföllel, amihez feketesót, borsot és egy kis balzsamecetet kevertem.  Miután mindegyik elkészült, már semmi dolgom nincs, csak az előre elkészített vagy készen vásárolt paprika, padlizsán vagy humuszkrémet is kitegyem edényekbe, és várjam a vendégeket!

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok