Vega inspirációk az év utolsó napjaihoz

2025. 12. 18. | Vegetáriánus

Szerző: Jógapont

Te hogy vagy az ünnepi főzéssel? Nálad is előkerülnek a régi, jól bevált receptek, amik újra és újra elhozzák a karácsony hangulatát, vagy inkább veszed a kedvenc fűszereidet, a kísérletezős kedvet, és azt a gondolatot, hogy idén jó lenne valami kicsit mást, mégis ünnepi ételt tenni az asztalra? Mondjuk valami olyat, ami nem bonyolult, inkább csak nagyon jól esik, megmelenget, és amit öröm megosztani… mit szólsz?

Ha ezúttal a B opció játszik, akkor a következő három (vega vagy vegán) recept neked szól. Van köztük egy diós-áfonyás krémmel töltött szejtán, ami simán lehet a karácsonyi menü főszereplője is, egy illatos, fűszeres mézeskalács-krémleves, ami azonnal adja az ünnepi hangulatot (a gyerekek tuti odalesznek érte!), és egy indiai joghurtos krumplisaláta, ami karácsonyra, szilveszterre vagy csak úgy, az ünnepek közti napokra is tökéletes választás lehet.

Szóval, ha idén kicsit könnyedebb, mégis különleges fogásokra vágysz, vagy ez az első vega karácsonyod, esetleg egy új vega arc került a családba, vagy bármi miatt is, de kipróbálnád az alábbi recepteket, remélem, hogy inspirálnak majd — és talán még a saját ünnepi kedvenceid közé is bekerülhetnek.

Diós-vörösáfonyás krémmel töltött rántott szejtán

HOZZÁVALÓK:

25 dkg szejtán por
3,5 – 4 dl langyos víz

DIÓKRÉM:

3 marék darált dió
2 marék vízbe áztatott, aszalt vörösáfonya (szilva is lehet)
ízlés szerint fokhagymapor*, bors, cukor és só
1 kanál margarin

(*egy jógikusabb változat a fokhagymára: testre és elmére kevésbé hat, egészséges, finom és közben teljesen hagymaízű: ördöggyökér, más néven asafoetida)

ELKÉSZÍTÉS:

A szejtán port a langyos vízzel elkeverem és kemény labdacsot formázok belőle. Lobogó vízben 15 percig főzöm. Ha megvan, kiveszem, pótlom a vizet, és újra forralom lobogásig. A szejtánt vékony szeletekre vágom, és visszateszem 40 percet főni.
Amíg fő, elkészítem a diókrémet: a hozzávalókat egy serpenyőben margarinon átmelegítem sűrű krémmé.

A megfőtt szejtánból alaposan kinyomkodom a vizet, fűszerezem, és egy adag diókrémet teszek rá, lefedem egy másik szejtán szelettel, fogpiszkálóval összetűzöm, duplán bepanírozom, és forró olajban megsütöm.

A panír: csicseriborsó- vagy kukoricaliszt sóval és vízzel közepes sűrűségűre elkeverve (ezt használom tojás helyett) és zsemlemorzsa.
Legvégül a fogpiszkálót kiszedem, majd burgonyapürével tálalom.

Recept: Kovács Kata

Mézeskalács-krémleves

Kire szokott rászáradni a mézeskalács? Ki szokta megunni? Ki nem tud általában mit kezdeni a maradékkal? Ha bármelyiknél is feltetted a kezed, akkor a következő recept hasznos lesz számodra! Desszertnek, vagy gyerekeknek tejbegríz helyett, igazán hangulatos karácsonyi átmelengető lehet.

HOZZÁVALÓK:

50 g mézeskalács
275 ml tej
1 ek tejszín
durvára tört mogyoró
méz

A hozzávalók egy adagnak felelnek meg.

ELKÉSZÍTÉS:

A mézeskalácsokat kézzel kisebb darabokra törjük és beáztatjuk a tejbe. Amikor már nagyjából elázott, egy villával összenyomkodjuk. Melegíteni kezdjük, és még forrás előtt botmixer segítségével egyenletesre dolgozzuk. Hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk.

Tálaláshoz durvára tört mogyorót pirítunk, az ízét pedig mézzel gazdagítjuk.

Recept: Bliszkó Viktor

Indiai joghurtos krumplisaláta 

Karácsonyi kulináris kalandok következnek!

Ismered az indiai joghurtos krumplisalátát? Tökéletes választás, ha egy kis változatosságra vágysz a hagyományos ünnepi fogások mellett. Frissítő, könnyű és ízletes alternatíva a majonézes krumplisalátákkal szemben, remekül harmonizál a karácsonyi és szilveszteri menükkel. Tálalhatjátok előételként, köretként vagy egy könnyű vacsora részeként is.

HOZZÁVALÓK:

4-5 közepes krumpli
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
1/2 evőkanál apróra vágott zöld erőspaprika
2 kávéskanál felezett, hántolt urad dál (elhagyható)
1/2 evőkanál reszelt friss gyömbér
2 evőkanál kókuszreszelék
1/2 kávéskanál asafoetida
1 kávéskanál chat masala (elhagyható)
5-6 dl joghurt
só (fele lehet feketesó)
friss zöldfűszer, pl. koriander vagy petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:

Megfőzzük a krumplit héjában, majd kihűtjük, megpucoljuk és felkockázzuk. Egy edényben hevítjük az olajat, megpirítjuk benne a mustármagot, hozzáadjuk a zöld erőspaprikát, az urad dált, a gyömbért és a kókuszreszeléket. Fél percig pirítjuk, majd belekeverjük az asafoetidát és a chat masalát, levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, ráöntjük a joghurtot, megsózzuk, és alaposan összekeverjük. Végül friss zöldfűszert szórunk rá.

Fontos, hogy a saláta jó szuttyos (de, igenis létezik ilyen szó!) legyen, mert pihentetés közben a krumpli magába szívja a joghurtot. Elkészítés után tegyük egy-két órára a hűtőbe, így az ízek összeérnek.

Próbáld ki, és vigyél egy kis egzotikus ízt a karácsonyi vagy szilveszteri asztalra!

Recept: Hémangi – Vegavarázs

Ha pedig Hémangi.. azt tudtad, hogy ha szeretnél, tanulhatsz tőle? Ugyanis fantasztikus vegetáriánus főzőtanfolyamai is vannak, különféle speciális témákban, mint például: gyógyító ájurvéda, alapok és fűszerek használata, népszerű street food, indiai vegán konyha, és sok  más rettentően hasznos, izgalmas és ízes kalandok! Ha kíváncsi lettél, itt találod a 2026-os lehetőségeket a közös élményfőzéshez: fozoiskola.108.hu

 

 

 

 

 

Forrás: 108.hu Magazin ; Vegavarázs Hémangi – Vegavarázs FB oldal
Borítókép: envato

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok