5 dolog, ami segít visszaállni a jógamatracra

2023. 04. 17. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Az olyan tevékenységek, mint a jóga, melyek elhatározottságot és elkötelezettséget, valamint folyamatosságot követelnek a gyakorlótól, meglehetősen leterhelőek lehetnek az egyén számára. Ezen a néhány megkötésen, sokan fennakadnak, főképpen a kezdeti időszakokban, mikor még ismerkednek a jógagyakorlással. Az okok különbözőek lehetnek, a kifogások sokszínű palettáját fel tudjuk sorakoztatni, ha éppen nincs kedvünk a gyakorláshoz.

Amikor az élet egy kicsit eltávolít a jógától…

Viszont, ha át is billenünk azon a bizonyos ponton, amikor már nem keressük a kitérő utakat, és motiválni is tudjuk magunkat a nehezebb napokon, történhetnek rajtunk kívül álló események is. Ezen behatások miatt előfordulhat, hogy rövidebb vagy akár hosszabb időre is meg kell szakítanunk a napi rutinunkba beépített ászanázást. Ilyen például egy baleset vagy sérülés, mely a jóga gyakorlását teljesen ellehetetleníti. Jómagam egy térdsérülés következtében 4 hónap kihagyás után visszatértem a jógához, és mire újra éreztem volna a felívelő teljesítményt, újból le kellett állnom a gyakorlással egy elhúzódó fogászati beavatkozás miatt. Szóval van időm azon gondolkodni mire is kell figyelni egy ilyen visszatérés során. Egy komolyabb sérülés nem csak a lelket, de az elmét is megviseli, ezért figyelnünk kell erre is.

De persze ilyen drasztikus események hatása sem feltétlenül szükséges a szünet beiktatásához. Elég egy váratlan életesemény, mely miatt nem megoldható az ászanázás, és kényszerpihenőre ítéltetünk. Személy szerint télen gyakran medve üzemmódba vágyik a testem, és kényelmes pihenős állapotban, mozdulatlanul várná a tavaszt. Ezen kívül egy téli megfázás nagyon könnyen átbillenthet egy olyan helyzetbe, hogy akár egy hónapig csak tolom magam előtt a jógázás álomképét.

Vissza a jógamatracra!

Itt érkezem meg a mondandóm fő pontjához, a jógázáshoz való visszatéréshez. Az újrakezdés gyakori időpontja a tavaszi időszak, az ember úgy érzi több az energiája, tovább van világos, ezért úgy látja, több ideje van az aktivitásaira, vagy csak ledobná a téli felesleget, amit magára öltött.
Nézzük meg, mire érdemes tekintettel lennünk, ha egy hosszabb szünet után újra a jógamatracra lépünk.


Photo by Drazen Zigic on Freepik

Adj időt magadnak

A kihagyás előtt voltál egy szinten, voltak mélységek az ászanákban, amelyeket már el tudtál érni gond nélkül. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez ugyanúgy fog menni, mint a szünet előtt. Ezeket meg kell próbálnod elfelejteni, legalábbis szükséges megjegyezned, hogy jó eséllyel nem fog menni. Újra célként kell, hogy lebegjen ellőtted az, hogy olyan szintet érj el, mint amire képes voltál, de nem várhatod el, hogy ez elsőre menjen is. Hagyj magadnak időt, és főképpen ne erőltesd túlságosan. A beleerőltetés ezekben az időkben sérülésekhez vezethet, és ha alapból egy ilyen miatt volt kihagyásod, még súlyosabb problémákat is okozhatsz magadnak. Légy türelmes, légy magaddal elnéző.

Melegíts be

A bemelegítés minden fizikai tevékenység előtt nagyon fontos, ez alól a jóga sem kivétel. Alaphelyzetben is ajánlott egy nagyobb bemelegítő blokkal kezdeni az ászanázást, hosszas mozgásmegvonás után viszont elengedhetetlen, és egy teljes testet bemelegítő kis gyakorlatsor beiktatása javasolt, hogy elkerüljük a húzódásokat. A tested egy ideig nem volt ilyen módon, fizikai edzés által igénybe véve, ezért megéri rászánni az időt, hogy jobban átmozgasd magad. Mindezeken túl, ha jól bemelegítettél, az ászanák is könnyebben fognak menni, és a sikerélményed is nagyobb lesz.

A jógaeszközök a barátaid

Használj eszközöket a gyakorlásod első néhány hetében. Segítenek visszaszoktatni a tested a mozgás ezen fajtájához, mindemellett leveszik a terhelést a kritikus testrészekről így csökkentve a sérülés és a túlfeszítés lehetőségét. A heveder, a blokk, a jógatégla jó barátid lehetnek nemcsak az újrakezdésnél, de akkor is, ha új ászanák kipróbálására adod a fejed.

Vissza a kezdő órákhoz

Eleinte érdemes kezdő órákra menni, ha korábban haladó órákat látogattál. Ennek oka ugyanúgy a test visszaszoktatása a mozgáshoz. Ha a kezdő órákat az egód esetleg degradálónak találja, akkor is próbálj ezen felülkerekedni, vagy próbáld ki a magánóra lehetőségét. Egy jó jógaoktató alkalmazkodik az összeállított gyakorlatsorral az igényeidhez, miközben kontrollált környezetben feszegetheted az aktuális határaid. Így gyorsabban és mégis biztonságban visszadolgozhatod magad a korábbi szintedre.

Az ászanákon túl – hozz új praktikákat a gyakorlásodba

Próbálj meg behozni új praktikákat a gyakorlásodba. A jóga eszköztára nagyon sokoldalú, és előfordulhat, hogy egyik-másik aspektusát még nem próbáltad. Itt az idő más nézőpontból is megközelíteni a jógázást.

Nem pránájámáztál eddig? Tégy vele egy próbát! Válassz egy egyszerűbb légzőgyakorlatot, mint például a váltott orrlyukas légzés, és ászanázás elé iktass be néhány kört. Sosem mantráztál még a jógázás előtt? Itt a lehetőség, a gyakorlás elején zengess óm mantrát, a végén köszönetnyilvánításként a Haré Krisna mahá-mantrát (Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré / Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré). Kezd újra a jógát új szokásokkal, és felfedezhetsz megannyi áldásos gyakorlatot.

Amennyiben mozgásszervi sérülés után kezdenéd a jógát, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, vagy gyógytornásszal, hogy az ilyen jellegű terhelés megengedett-e már. Valamint hosszabb szünet után tekints magadra úgy, mint egy kezdő. Ezáltal sok kellemetlenségtől megkímélheted magad, és nagyobb léptekben jutsz el újra a haladó szintre, ahol korábban voltál. Adj magadnak időt, és vigyázz magadra!

 

 

(Borítókép: Artem Varnitsin on Freepik)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok