5 tipp, amitől szárnyalhatsz a garudászanában

2023. 03. 22. | Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Vannak azok a bizonyos pózok, melyekre ha sor kerül egy jógaóra során, a gyakorlók egy része mély sóhajtással jelzi, hogy ez nem épp a kedvence. Nos, ezek közé tartozik a nagyon látványos garuḍāsana (garudászana), vagyis a saspóz. Ez az intenzív ászana erősen megtartott izmokat követel a gyakorlótól, mindemellett a rugalmasságot is próbára teszi, mindezt egy egyensúlyozó állapotban. Mindezek mellett még az állóképesség és az összpontosítás hiánya is komoly nehézségeket okozhat a gyakorlás során. A helyzet az, hogy ezt a pózt valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja. Mindenesetre az vitathatatlan, hogy összetettségének köszönhetően rengeteg pozitív hatással jár a gyakorlása.

Nézzük is miért ilyen nehéz a garuḍāsana.

⸭  Kezdésnek tāḍāsanából (hegypózból) indulva hajlítsd be a lábad, vidd át a súlyod a bal lábadra és a jobb lábat fond a bal köré. Majd akaszd be a jobb lábfejed a bal lábszáradba.

Maga az egyensúly megtartása, és annak megtalálása is sok esetben gondot okoz, és még csupán a kiinduló pózt vettük fel. Majd a csípők lazasága okozhat problémát a lábak összefonása során. Valamint a térd- és bokaízületek feszessége is gondot okozhat a lábak összefonása során.

⸭  Majd emeld fel és hajlítsd be a karokat a mellkas magasságába, úgy, hogy a felkarok párhuzamosak a talajjal. Helyezd a bal könyököt a jobb könyökhajlaton túlra és az alkarokat egymás köré fonva simítsd össze a tenyereket.

Az egyensúlyozás közben történő karmozgatás könnyen kibillenthet a pózból, ezért összpontosítanod kell, amennyire csak tudsz. Mindeközben a vállak lazaságára is szükséged lesz, valamint mobilis karokra és csuklóra. Ezek hiányába a karok összefonása a könyök és csuklók feszülését okozhatja.

⸭  Kitartás során a tartóláb aktív, amely erős lábizomzatot igényel, valamint megfelelő súlyelosztást a talpon. Meg kell tartanod a gátizmokat, hogy nyújtózni tudj és nyújtsd a derekat, tartsd a hasad tónusban, mozdítsd a köldököd befelé, felfelé. Ehhez szükséged lesz a megfelelően erős core-izomzathoz.

Amint látható, az említett ászana komoly munkát igényel a test egészétől, ezért a gyakorlása meglehetősen áldásos.

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy akkor mégis mit lehet tenni a fejlődés érdekében, ha a teljes póz ennyire embert próbáló?

⸭  Első körben mindenképpen szükséges, hogy megértsd azt, hogy türelemre és elszántságra lesz szükséged és meg kell értened, hogy ha fokozatosan haladsz, gyorsabban célt érhetsz. Ahelyett, hogy túlterhelnéd magad azzal, hogy egy ilyen komplex póz minden aspektusával egyszerre próbálsz megküzdeni, kezdd a testtartás egy-egy komponensével.

⸭  Mielőtt megpróbálnád felemelni a lábadat a szőnyegről, erősítsd meg a lábaid székpózban. Belégzéssel hajlítsd be a térdeidet, mintha egy székre akarnál leülni addig, amíg a comb alsó része szinte párhuzamos lesz a talajjal. A térded ne kerüljön a lábujjak elé, és a karjaid tenyérrel egymás irányába forgatva emeld mellső középtartásba. Az utkaṭāsana (nehézpóz / székpóz) minden aspektusa tökéletesen felkészít a későbbi garuḍāsana gyakorlásához.

⸭  Ne erőltesd a karok és a lábak összefonását. Ha úgy találod, hogy egyszerűen nem tudod a lábadat a vádlid köré tekerni, vagy a két karodat úgy összefonni, hogy a végén a tenyerek összeérjenek, az nem baj. Ez lehet a rugalmasság vagy az erő hiánya, de gyakran inkább a csípő és a vállak anatómiájához van köze. Egyszerűen a mozgástartománya nem minden embernek azonos. Ez idővel és gyakorlással némileg kitolható, de ez mindenképpen az idő függvénye és nem szabad erőltetni, mert komoly sérüléseket okozhatunk magunknak.

⸭  Találd meg a középpontodat. Gyakorolj egyensúlyi ászanákat, mint a fapóz. Vagy csak simán emeld el az egyik lábad a talajtól és próbálj minél tovább így maradni. Közben fókuszálj egy pontra magad előtt, szemmagasságban. Ez segít az összpontosításban, berögződik az a tény, hogy amennyiben a figyelmed nyugodt és koncentrált, vele párhuzamosan a tested is nyugodtabb lesz és stabilabb. Amint ezt már ösztönszerűen tudod alkalmazni egyszerűbb pózoknál, a garuḍāsana során is nagy segítséget fog nyújtani.

⸭  A légzés a jóga fontos része, ezért figyelj rá oda a saspóz közben is. Figyelj, hogy mindig kilégzésnél fond össze a karjaid, így több tér szabadul fel a mellkas előtt, majd azt követően próbáld a légzést a háti szakaszba irányítani. Valamint a belégzés és a kilégzés áramlását képzeld el, mintha sasként szárnyalnál a pózban. Így a vizualizáción keresztül teheted könnyebbé a pózt.

Ezek az apróságok nagyban segíthetik a fejlődésed ebben a pózban is, de a legfontosabb mégis az, hogy következetesen és rendszeresen gyakorolj, mert az minden fejlődési folyamatban elengedhetetlen.

 

 

(Borítókép: Instagram/joayoga)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok