6+1 ok, amiért érdemes minden nap meditálnod

2024. 05. 16. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A jóga nem csupán a test átmozgatásáról szól, az ászanák gyakorlása csak egy kis szelete annak. Viszont legtöbb esetben ezzel a területtel foglalkozunk, ez van az előtérben. Ezért ma kivételesen hagyjuk ezt az aspektust, és beszéljünk egy kicsit a meditációról.

A meditációról, ahogy magáról a jóga fogalmáról is, rengeteg tévképzet van jelen a társadalomban. A nagytöbbség egy keresztezett lábú ülésben helyet foglaló embert képzel el, aki órákon keresztül mozdulatlan marad, miközben az Om mantrát zengeti. Ez a kép pedig sokakat eltántorít attól, hogy egyáltalán kipróbálják, vagy utánanézzenek miről is szól igazából a meditáció, milyen módjai vannak, vagy milyen előnyökkel jár a gyakorlása. Ezeken felül még az is tovább nehezíti a helyzetet, hogy az internet és a mindenféle folyamatos ingerek hatására az emberek egy jó része nagyon nehezen tud fókuszálni egyetlen dologra, problémát okoz a befelé figyelés, és már csak maga az egy helyben ülés is. Nemhogy 20-30 percig, de akár 5-10 perc is nehézséget okozhat.

Szerencsére a meditáció különféle formái egyre inkább elterjedtek, ami által az ember könnyen megtalálhatja azt, amire szüksége van, legyen szó stresszoldásról, az elme megnyugtatásáról, vagy akár a tudat felemeléséről.

A következőkben nem azt szeretném bemutatni, hogy milyen módon tudsz meditálni, csupán szeretném, hogy megismerd azokat a legalapvetőbb, kézzel fogható pozitív hatásokat, amelyeket a meditáció legtöbb formája során megtapasztalhatsz.

Nézzük melyek is ezek:

Csökkenti a fájdalomérzetet

Abban az esetben, ha krónikus fájdalomtól, migréntől szenvedsz, a meditáció egy jó módszer lehet, hogy enyhítsd ezt a problémát. A meditáció tudatosságra tanít és segít megérteni a tested reakcióit, jelzéseit, a fájdalomtűrésed is kitolja, ezzel átsegítve a nehezebb, fejfájósabb napokon. A meditáció során bekapcsolnak olyan agyi funkciók, melyek hatására a fájdalommal való megküzdés könnyebbé válhat.

Erősíti az immunrendszert

Ez a jóga legtöbb aspektusára igaz. A tudomány szerint a meditáció megnöveli az agy elektromos aktivitását (EEG), mely jótékony hatással van az immunrendszerre. Gyorsabban és hatékonyabban képes reagálni a szervezet a betegségekre. Továbbá azt is megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen meditálnak, megnövekszik a vérben található antitestek száma, ami segít a betegségek leküzdésében.


Fotó: insidecreativehouse

Csökkenti a szorongást

Talán ez az a fő indok, ami miatt sokan elkezdenek meditálni, és folytatják is azt. A meditáció lecsendesíti az aktív, és folyamatosan csapongó elmét. Ennek hatására csökkenti a folyamatos ingerre való éhséget és a megelőzi a túlgondolás folyamatát, amely szinte már népbetegségként van jelen a modern társadalmunkban. A cikázó gondolatok, és a csupán fejünkben lévő elképzelések, gyakran járnak együtt szorongással, amelyet a meditáció nagy mértékben vissza tud szorítani. Ezen folyamat egyik mellékterméke, hogy akár közvetve is, de csökkentheti a vérnyomást is, párhuzamosan a szorongással és stresszel együtt.

Fokozza az érzelmi intelligenciát

Ismét egy olyan probléma, ami a mai felgyorsult világunk negatív melléktünete. Rohanunk a mindennapokban, az embertömeg, amivel találkozunk nap mint nap, frusztrált és feszült, közben a közhangulat is hasonló. A tévéből, rádióból, az interneten keresztül rengeteg negatív hírrel, információval találkozunk. Ezeknek hatására mi magunk is ilyenné vállunk, felvesszük a környezetünk tulajdonságait, legalábbis egy részét.

Ezzel együtt nem beszélünk az érzéseinkről, nem adjuk ki a gőzt, sem türelmünk, sem időnk nincs rá. Sőt még a saját érzéseinket sem tudjuk megélni rendesen, vagy megérteni azokat. A meditáció gyakorlása megváltoztatja a gondolkodásmódunkat, és segít megtanulni megérteni az érzelmeinket anélkül, hogy azonnal reagálnunk kellene rájuk. Így nem csupán saját magunknak segítünk, de a környezetünk felé is ezt a látásmódot közvetítjük, így a közvetlen környezetünkre is pozitív hatással lehetünk.

Türelmesebbé tesz

Ez némileg kapcsolódik az előző ponthoz. Az a tény, hogy elménk nincs túlterhelve, a reakciónkat is befolyásolja. Válaszunk a környezetünkre nem lesz azonnali, ingervezérelt. Nyugodtan és türelmesen tudjuk befogadni a közvetlen közegünket és az azzal való interakció is ehhez hasonlatosan lassabban, az elmét nem felkavarva megy végbe. Így nem zökkentjük ki magunkat a nyugodt állapotból. Ez egy öngerjesztő folyamat, amelynek ha gátat tudunk szabni, akkor a kapcsolódó problémák is enyhülnek, idővel ki sem alakulnak.

Minőségi alvást ad

Talán ezt a pontot egyáltalán nem kell magyarázni, főképpen a fentiek tudatában. A kevésbé stresszes szervezet, és a nyugodt elme egyenesen arányos a pihentető alvással is. Mivel a meditáció hatására kisebb a stressz és nyugodtabb az elme, ezen két feltétel egyenlő a nyugodt alvással.


Fotó: wayhomestudioo

Könnyebb kedvesnek lenni

Annyira kondicionálva vagyunk arra, hogy az élet verseny, hogy nyomulnunk kell előre egész életünk során, hogy a kedvességre való képességünk háttérbe szorul. Bár azt gondolnád, hogy ez csak a környezetünk felé kivetítve igaz, de ez nem így van. Saját magunk felé is elfelejtünk kedvesek lenni. Önnön saját magunk elé állítunk fel hatalmas elvárásokat, és hajszoljuk magunkat munkába, teljesítménykényszerbe.

Mindeközben elfelejtünk a mában élni, mindig csak előre tekintünk, így viszont nehéz kedvesnek, előzékenynek lenni, mert a cél hajt, és nem a pillanatot éljük meg. Ebben is nagy segítségedre lehet a meditáció. Ha már a pillanatban tudsz jelen lenni, akkor felismered, mire van szükséged, és kedvesen, szelíden tudsz saját magadhoz állni. Ebben a tudatállapotban pedig sokkal könnyebb másokkal és a környezeteddel is ilyen módon bánni.

 

Amint az látható, a meditációnak tömérdek pozitív hatása van, és még folytatható a sor olyan dolgokkal, mint a teljesítménynövekedés, a koncentráció javulása, az ego háttérbe szorítása vagy éppen az a tény, hogy sokkal jobb hallgatósággá tudsz válni általa. A legjobb az egészben, hogy ehhez valóban nincs szükséged semmi varázslatra, csupán 15-20 percre és egy olyan (hiteles forrásból származó) meditációs folyamatra, amelyet szívesen csinálsz megszakítás nélkül, minden nap. Kezd el hát még ma!

 

 

Borítókép:  YuriArcursPeopleimages

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok