Az otthonod, mint a jógaeszközök tárháza

2022. 05. 27. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

Egy jól felszerelt jógastúdióban különféle jógaeszközök megtalálhatóak, melyek a legtöbb órán elő is kerülnek. Ennek sok oka van, többek között az, hogy mindenkinek megvannak a gyengeségei. Ezt tudomásul kell venni és segíteni kell a megfelelő eszközökkel, hogy idővel akár segítség nélkül is kivitelezhetővé váljanak ezek a gyakorlatok. Új ászanák bemutatása esetén is gyakran alkalmazunk segédeszközt azért, hogy biztonságosan, túl nagy erőfeszítés nélkül is megtapasztalhatóak legyenek ezen ászanák hatásai. Bizonyos sérülések esetén is jó szolgálatot tesznek, melynek köszönhetően a felépülési folyamat során is biztonságosan gyakorolhatóvá teszik a jógapózokat. Ezen felül segítenek az ászanák mélyítésében, a pózokban való nyújtózásokban, vagy csak egyszerűen kényelmesebbé tesznek egy-egy ászanát.


Photo by Annie Spratt on Unsplash

Otthoni gyakorlásunk során is igénybe vehetünk segítségét, akkor is, ha nem rendelkezünk profi jógaeszközökkel. Nézzünk néhány hasznos tippet, hogy milyen otthonunkban található tárgyakat használhatunk jógakellékként, hogy megkönnyítsük a gyakorlásunkat.

Jógatégla

Fő funkciója, hogy a végtagjainkat megnyújtsuk általa, hogy elérjük azt a pontot, amely az ászana végső célja lenne. Például ha állásból előrehajolás (pāda-hastāsana) során a kezed nem ér a földre a láb mellé, akkor ide helyezve egy-egy téglát ráhelyezheted a kezed. Amennyiben otthon nincs ilyen eszközöd, használhatsz vastag, keménykötésű könyvet. Hogy megvédd a könyvet magát, helyezz egy törölközőt is rá, így nem sérül, vagy nem izzadod össze az eszközt. A habszivacs blokkokat szintén könyvek segítségével tudod kiváltani, variálva milyen vastagságút használsz.

Heveder

Bármikor, amikor szükséged van a heveder használatára, de nincs kéznél, használj egy hosszú sálat, vagy kendőt, lehetőleg valamilyen sűrűbb szövésű anyagból, ami nem nyúlik túlságosan. Ha pedig ez sincs kéznél, akkor egy törölköző is alkalmas lehet e célra. A hevedert a gyakorlás során szintén meghosszabbításra alkalmazzuk, ezen felül egyes testrészek húzására, megtartására vagy nyújtására is használhatjuk, valamint egyes testrészek megtartására vagy irányba tartására, így rengeteg gyakorlat során lehet hasznunkra. Jó példa erre, ha ülésből előrehajlásban (paścimottānāsana) nem éred el a lábujjad vagy a talpad. A heveder elhelyezése a talppárnák alatt „megnyújtja” a karodat és el tudsz mélyülni a gyakorlatban.

Hengerpárna

Ez a kellék leggyakrabban a hát alátámasztásához alkalmazható, a gerincoszlop és a medenceöv megtartását szolgálja. Például a fekvő hőspóz (supta-vīrāsana) során a gerincoszlop alá helyezve segíti a hátra fekvést, és segít elmélyülni a pózban. Ha nincs hengerpárna otthonodban, használhatsz összehajtott plédet vagy paplant. A lényeg, hogy ne legyen túl puha a felhasznált takaró, minél tömörebbet és tartósabbat válassz, hogy a súly alatt ne nyomódjon össze, ezáltal veszítve a hatékonyságából.


Photo by wee lee on Unsplash

Néhány további tipp otthoni gyakorláshoz

◦ Gyakorlás során érdemes felszabadítani egy szabad falfelületet is, melyet olyan pózok gyakorlása során tudsz használni, mint a fejenállás. Ez segít a megtartásban és az egyensúly megtalálásában, amíg a póz nem megy önállóan segítség nélkül.
◦ A meditációs párnák helyett használhatsz egy kanapé párnát. Ezek álltalában masszívak és merevek ezért jó szolgálatot tesznek, ha az ülő meditáció során megtámasztásra van szükséged.
◦ Ha pedig nem rendelkezel otthon csúszásmentes jógamatraccal, de mégis szeretnél gyakorolni, a polifoam is jó választás lehet. De egy nagy méretű strandtörölközőnek is jó hasznát veheted. A polifoam általában könnyű és csúszik is, de a ráterített törölközőnek köszönhetően nem fog csúszni a kezed és a lábad, a súlya lenyomja a polifoamot és nem fog feltekeredni, valamint az izzadság hatására is csúszásmentes marad.


Woman yoga photo created by freepik – www.freepik.com

A jógaeszközök kiválóan támogatják a gyakorlásunkat, és sok esetben megóvnak minket a sérülésektől, ezért még a haladó jógázók is gyakran igénybe veszik őket. A fenti tippek segítségével otthon is tudod támogatni bizonyos kellékekkel a gyakorlásod.
Könnyű és sérülésmentes gyakorlást kívánunk!

 

(Borítókép: Miriam Alonso fotója a Pexels oldaláról)

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok