Érezd magad újra energiabombának ezzel a 7 ászanával!

2023. 12. 08. | Életmód, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A folyamatos fáradtság, és a szélsőségekig kihasznált mindennapok könnyedén vezethetnek teljes kimerültséghez, amelyek további lelki és testi betegségek kialakulásához vezethet. A téli hosszú, sötét napok még inkább indukálják a fáradtságérzetünket. A folyamatos levertségnek rengeteg negatív hozadéka lehet.

Sokkal több időre van szükségünk a regenerálódáshoz, gyorsabban étkezünk, ami emésztési problémákat okozhat, több kevésbé tápláló vagy gyorsételt vihetük be, ugyanis mi magunk nem szívesen főzünk, mert így gondoljuk kényelmesnek. Személyiségünkre is kihatással lehet, ingerlékennyé válhatunk, olyan mintha kifordulnánk magunkból.

A célunk tehát az lenne a mindennapokban, hogy ha nem is vagyunk felhőtlenül boldogok minden egyes nap, de érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ez viszont nem fér meg a folyamatos kimerültséggel.

Szokványos napi tevékenységünk energiát éget, a feladataink, a kötelességeink, aggodalmaink mind közelebb visznek minket a kimerüléshez. Amennyiben semmilyen olyan tevékenységet nem végzünk, amelyet csakis az öröm kedvéért teszünk, úgy nagyon hamar a teljes kifáradás szélére sodródhatunk.

Hogyan segít a jóga a fáradtság legyőzésében?

A jóga nem csupán fizikailag frissíti fel a testedet, enyhítve a fáradtságot az izmok és ízületek átmozgatása által, de a légzésen és a befelé figyelésen keresztül az elmét is felfrissíti és pihenteti. A jóga nem követeli meg, hogy teljesen felpörögj, nem jár feltétlenül túl nagy energia invesztícióval, mint a megerőltető testmozgások vagy a nehéz edzések. Ha fáradt vagy, kimerült vagy a nap végén, akkor ezek a mozgásformák nem biztos, hogy jó választások, mert még inkább lemerítenek.

A jóga mindennapi gyakorlása kiegyensúlyozottságot ad, véd a stressztől, minek következtében sokkal nehezebb eljutni a teljes kimerültségig. Vannak olyan ászanák, melyek kifejezetten támogatják az ilyen szintű feltöltődést, ezért érdemes őket beépítened a gyakorlásodba, ha a célod a fáradtság legyőzése.

Annak érdekében, hogy regenerálódjon a szervezeted, és ne mindenre az legyen a válaszod, hogy fáradt vagyok, próbáld ki az alábbi jógapózokat, és érezd magad újra energiabombának!

Śaśāṅkāsana (sasánkászana) – Babapóz

Sarokülésből indulva hajolj előre, tedd le a homlokot a talajra, majd a karjaidat a lábszár mellett felfelé néző tenyérrel hátra nyújtva pihentesd. A vállakat lazítsd el, engedd őket a talaj felé. A babapóz alapvetően egy kiváló hát és deréklazító ászana, melyet gyakran alkalmazunk pihenésképpen, hogy levegyük a terhet az addig dolgozó izmokról. Ahhoz, hogy teljes ellazulást érjünk el a pózban a térdek megnyitásával engedjük be a mellkast a lábak közé és így mélyítve a nyújtózást és engedve a teljes ellazulást. A śaśāṅkāsana képes nyugalmat hozni a mindennapjaidba, mindenképpen gyakorold, ha úgy érzed erre van szükséged.

Bhujaṅgāsana (bhudzsangászana) – Kobraállás

Helyezkedj el hasonfekvésbe úgy, hogy a fejed a homlokodon támaszd meg, a tenyerek pedig a vállaid alatt legyenek. A lábaidat zárd egymás mellé, nyújtva, a rüszttel a talajon. Belégzéssel a tenyereket told bele a talajba és homorítva a gerinced emeld fel a fejed, majd a törzsed miközben hát és a nyak homorú ívét követve a fejtetővel felfelé nyújtózol.  A póz oldja az érzelmi feszültséget, így segít megelőzni az emóciós fáradtságot.

Marjārāsana (mardzsárászana) – Macskapóz variáció

Helyezkedj négykézláb állásba úgy, a tenyereket a vállak alá érkezzenek, közben pedig a könyökhajlatok egymás felé nézzenek.  A térdeket csípőszéles távolságban távolítsd el egymástól. A hát, a vállöv és a karok pedig legyenek egyenesek. A variációhoz belégzéssel homoríts, kilégzéssel domboríts. A lágy domborító és homorító mozdulatoknak köszönhetően ez a póz kivételesen kellemes a gerinc nyújtóztatására, ami segít ellazítani a napi stresszt és csökkenti a fáradságérzetet.

Bhadrāsana (bhadrászana) – Kedvező tartás (pillangópóz variáció)

Helyezkedj el nyújtott lábú ülő pózba. Hajlítsd be a térdeket, érintsd össze a talpakat közel a gáthoz. Fogd át a lábfejeket a két kezeddel, és próbáld még közelebb húzni a sarkakat magadhoz. Kilégzéssel engedd le a combokat a talaj felé, próbáld meg leérinteni a földre a comb külső oldalát anélkül, hogy az ülőgumók elemelkednének a talajtól, vagy a hátad elkezdne homorítani. Ezt követően kezd el mozgatni a térdeid fel-le, hasonlóan ahogy a pillangó verdes a szárnyaival. Ez a mozgás lazítja a csípő környékén felgyülemlett feszültséget.

Kandarāsana (kandarászana) – Barlang póz (Kis jógahíd)

Háton fekvésbe elhelyezkedve állítsd talpra a behajlított lábakat úgy, hogy a lábfejek legyenek csípőszélességben, a nyújtott karokkal pedig a földön nyújtózva a sarkaid irányába. Ujjvégekkel éppen érd el a sarkaid. Belégzéssel emeld meg a medencét és kilégzéssel a farizom alatt a talajon kulcsold össze az ujjakat, és nyújtózz a karokkal a sarkak irányába. A vállakat egymás felé mozdítva görgesd be úgy, hogy a vállövre támaszkodj. Told bele a talpakat a talajba és emeld magasra a medencét, hogy minél aktívabb hatást érj el. A kis jógahíd egy bizonyos szintű elégedettségérzetet ad, mely arra készteti az elméd, hogy most már megpihenhet, elérted azt a pontot, ahol jól érzed magad.

Matsyāsana (matszjászana) – Halállás

Hátonfekvésből indulva a nyújtott karokat helyezd a törzsed alá tenyérrel lefelé. A kézfejek egészen a csípő alá érkezzenek, közel egymáshoz. Belégzéssel told bele a tenyereket a talajba, támaszkodj a könyöködre és emeld ki a mellkast. Homoríts a hátaddal, a fejed kicsit szegd hátra és a fejtető és a tarkó közti területet óvatosan helyezd le a talajra. Lebontásnál figyelj, hogy mindenképpen először a fejet emeld fel. A mellkas megnyitásával a halállás egy idegnyugtató és stresszoldó ászana.

Śavāsana (savászana) – Hullapóz

Hanyattfekvésben karjaidat nyújtva fektesd a test mellé tenyérrel felfelé a törzstől távolabb, hogy a hónaljad szabad legyen. A nyújtott lábakat nagyobb terpeszben lábfejekkel lazán oldalra billentve lazítsd el a tested. 5-7 percig maradj így, nyugalomban mozdulatlanul. A hullapóz a tökéletes pihenőpóz testnek és léleknek egyaránt. Mindennap gyakorold a kiegyensúlyozott én elérése érdekében.

Ne várd meg a kiégést

Az itt felsorolt ászanákat akár egymás után minden nap egy rövid ászanasorként is alkalmazhatod, hogy a tested és az elméd is megpihenjen egy kimerítő nap vagy hét után. Mindenképp figyelj a tested visszajelzéseire, és ne várd meg a kiégés pillanatát, mert minél fáradtabbá válsz, annál több munkába kerül újra energiával teli, életerős lénnyé válnod.

 

 

 Fotók: SelfnessYOGA
Borítókép: Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok