Hogyan segítik a füstölők a jógát?

2023. 09. 04. | Az én jógám

Szerző: Pinke Roland
 

A füstölők használata hosszan visszanyúlik a történelemben, és a világ nagy részén megjelent valamilyen formában. Égettek illóolajtartalmú növényeket a nagy ősi társadalmak, az egyiptomiak, a rómaiak, a görögök, a kínaiak, az indiaiak, de megjelent ez a tevékenység a dél-amerikai őserdőkben és az afrikai kontinens törzsei körében is.

Alapvető tulajdonsága a tértisztítás volt, az úgynevezett negatív energia megszüntetése az adott helyen. Ezt nem feltétlenül kell úgy elképzelni, mint egy kis lényt, akit elzavar a füstölő. Inkább csak a komfortérzet megteremtése és egy egyensúlyi állapot létrehozása.  Az egyiptomiak például balzsamozás során is használták ezeket az anyagokat. A füstölőt az ájurvédikus gyógyászatban is használják számos egészségügyi problémára, például a depresszió, a szorongás és az álmatlanság kezelésére.

Sok népnél a füstölőzés vallási vagy spirituális jelleggel is megjelent. A felszálló füst, mint szimbólum, magasra emeli az aktuális tevékenységet – legyen az bármilyen jellegű -, és eljuttatja a címzettjének egy másik helyre, szférába.
Természetesen egy illathoz való kapcsolódás személyes is lehet, én például meditációhoz bizonyos típusokat szívesen alkalmazok, de előszeretettel használom a Palo Santo-t (perui szent fa) is ilyenkor.

Valójában a különböző illatanyagoknak más és más hatása van, de jelenleg a füstölőzés rituáléjának fontosságát szeretném előtérbe helyezni, nem a különböző növények illatanyagát. Akkor mégis mitől lesz jobb, ha füstölőt égetsz jógázás közben, ha nem feltétlen az illatanyag hatását figyeled?

Lássuk maga a füstölés rituáléja mit adhat a jógagyakorláshoz.

Segít koncentrálni – Egyszerűen a kellemes illat oldja a stresszt, így a légzésedre és a mozdulataidra is jobban tudsz figyelni. Elnyomja az egyéb illatokat, így egységet teremt a térben, ezzel támogatva a gyakorlásodat. Ezenkívül, a fókuszod középpontjába magát az illatot is helyezheted, minden belégzésnél megérzed a füstölőt, és erre koncentrálsz. Mondhatjuk, hogy segít egyhegyűvé tenne az elmét.

Megfelelő atmoszférát hoz létre – Ahogy fontos, hogy tiszta rendezett helyen jógázzunk, és az tisztán tartja az elménket, úgy a füstölő is képes erre. Nem csupán fizikálisan lesz tiszta a szoba, de úgy érezzük, a füstölőtől a lelkünk is jó helyen van, tisztábbnak érezzük magunkat és pihentnek az elménket.

Fokozza a nyugalmat – Egy bizonyos illathoz, vagy illatokhoz jó emlékeink fűződnek, akkor ezek az emlékek hatással lesznek ránk, amikor újra érezzük az adott illatanyagot. Ha ezt az illatot használjuk jógázás közben, megnyugszik az idegrendszerünk, ugyanis a jó emlékek hatására a biztonságérzetünk is megnő.

Spirituális kapcsolatteremtés – Mivel alapvetően ez volt az egyik fő felhasználása már több ezer évvel ezelőtt is, miért ne működne jelenleg is. Felajánlhatod a jógagyakorlásod, az imáidat, a mantráidat és a felfelé szálló füst pedig eljuttathatja azt a címzettnek. Tégy egy próbát, ha még nem próbáltad, a rituálé hozzáad egy kis pluszt.

Láthatjuk tehát, hogy a füstölők nagyon sokrétűen tudják erősíteni a jógagyakorlás pozitív hatásait.


Fotó: Pixabay

Mikor, hol, hogyan füstölj?

A füstölők égetése jógateremben, ahol sok ember gyakorol, vagy gyógyító munkát végeznek – közös légzőgyakorlatok, mantrázás, hangfürdő stb. -, szinte elengedhetetlen. Ilyen esetekben sok ember energiája keveredik a térben és ezen energiáknak érdemes gátat szabni. A felfelé szálló füstölő füstje feloldja az összes negatív és megrekedt energiát így hozva létre egy megfelelő légkört.

Fontos azért megjegyezni, hogy alapvetően érdemes kerülni, a nagyon erős, füstös illatokat, mint például a pacsuli vagy kámfor. Ezen illatanyagokat nehéznek és nyomasztónak érezhetjük, esetenként akár azt is észlelhetjük, mintha elszívnák az energiánkat. A légzőgyakorlatok során pedig kifejezetten irritáló hatásúak lehetnek.

Ha van rá lehetőséged, mindenképpen természetes anyagból készült füstölőket használj, kerüld az illóanyagokkal átitatottakat. Esetleg próbáld ki a füstölő mellett az alapanyagok égetését is. Például a Palo Santo, a zsálya, a tömjén könnyen beszerezhetőek és egy kis égetés után a parázs egy jódarabig még füstöl, és kellemes illatot áraszt. Azonban ezek elég intenzívek, úgyhogy inkább ne ezekkel kezd a kísérletezést.

Ha nehezen bírod a füstölőt, de szeretnéd a jótékony hatásait…

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek egy kis százaléka, nehezen viseli el az ilyen intenzív illatokat, és még fejfájást vagy egyéb kellemetlen érzéseket, rossz közérzetet is okozhatnak. Nyilvánvalóan nekik a füstölő használata nem javallott, vagy ha mégis próbálkoznak vele, akkor kevésbé intenzív típust vagy illatot kell választani. Ilyen lehet a vanília, a citromfű vagy a jázmin, netalán egy olyan különlesség, mint a szantálfa. További megoldás lehet, ha jógázás előtt befüstöljük a szobát, és amikor már a gyakorlásra kerül a sor, az illatanyag halvány emléke marad csak a falak között, ami már nem okoz kellemetlenséget, de mégis kifejtve pozitív hatásait.

 

 

(Borítókép: Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok