Itt a Jóga-szútra 4. kötete!

2022. 09. 09. | Érdekesség, Filozófia

Szerző: Jógapont
 

Ezennel elkészült a Jóga-szútra várva várt befejező kötete, amely Patandzsali művének negyedik fejezetét foglalja magába, Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) fordításában és kommentárjaival. 

Az elmúlt csaknem két évtized rendkívül mély elméleti és tapasztalati kutatásának eredményeként végre a Jóga-szútra utolsó fejezetét tárgyaló kötet is az olvasók kezébe kerülhet. Nagy utat tettünk meg a jóga ösvényén az első fejezetben tárgyalt alapvető tanításoktól a negyedik fejezetig, a Kaivalya-pádáig, melynek témája az anyagi világtól való eltávolodás és a felszabadulás. Ez a kötet az emberiség egy ősi vágyálmát, a tényleges szabadságot hozza elérhető közelségbe.

A boldogságot kutató ember számára a boldogság fogalma kimondva-kimondatlanul összekapcsolódik a szabadság gondolatával. A szabadság mint eszme a történelem során számtalanszor előkerült már az emberi társadalom különböző irányú törekvéseiben, s a filozófiai gondolkodásnak is az egyik központi témájává vált. Ennek az oka az, hogy az ember a boldogságot és a szabadságot is úgy szomjazza, mint a halál peremére sodródott, sivatagban bolyongó vándor a vizet.

Ennek az erős szomjnak a jelenlétéből azt a nagyon egyszerű következtetést vonhatjuk le, hogy az emberek nem boldogok, és nem is annyira szabadok, mint amennyire azok szeretnének lenni. A szabadság és a boldogság kizárólag a lélek útján, a lélek megismerése által érhető el, s ezt az utat az ősi védikus szentírások jógának, vagyis az Abszolútummal való összekapcsolódásnak nevezik.

Jelen kötet szerzője, Gaura Krisna Dásza (Dr. Tóth-Soma László), a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanára, aki Patandzsali Jóga-szútráit az eredeti szanszkrit szövegből fordította le, s a szútrákhoz írt magyarázataiban a jóga elméleti tanításai mellett az önmegvalósítást gyakorló jógík életére vonatkozó számtalan útmutatást is közkinccsé tette. Tudásának és több mint negyedévszázados gyakorlati tapasztalatának fényében megbízható segítség mindazok számára, akik a jóga útján szeretnék megismerni önmagukat és örök kapcsolatukat mindenek végső forrásával.

E négykötetes sorozat könyveit te is megvásárolhatod személyesen a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola könyvtárában (1039 Budapest, Attila u. 8.) vagy ide kattintva online megrendelheted őket.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok