Jógainterjú Tamás Edittel

2024. 04. 19. | Jógainterjúk

Szerző: Jógapont
 

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola idén hetedik alkalommal hirdette meg a példamutató jógaoktatók elismerésére alapított, országos Jógarádzsa Kiválósági Díjat, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjat.

A Jógarádzsa Közönség Díjának odaítélése még hátra van, a jelöltekre a jógás társadalom tagjai szavazhatnak 2024.04.02. és 2024.06.07. között.
Ez alkalommal a Közönség Díjra jelöltek közül Tamás Edit mesél egy kicsit magáról. Kérlek, fogadd szeretettel Edit személyes jógatörténetét! 

JP: Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?

E: A hetvenes évek elején az utcán leszólított egy úriember, kezembe nyomta Selvarajan Yesudian: Sport és Jóga c. könyvének egy legépelt példányát.

JP: Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?

E: Egyik unokahúgom mesélte, hogy jár a szomszéd városba jógafoglalkozásokra. Akkor már tíz éve hatha jógáztam, gondoltam, hogy miért kell neki ezért máshová utaznia, majd elvégzek egy jógaoktatói tanfolyamot, és leszek az oktatója. Két hét múlva indult a Sivánanda Jógaközpontban a jógaoktatói tanfolyam, gondoltam ez jó jel, így hát beiratkoztam.

JP: Kit tekintesz mesterednek?

E: Szvámi Sivánanda Szaraszvati Mestert.

JP: A jóga mely elemeit gyakorlod?

E: Rádzsa jóga, dnyána jóga, bhakti jóga, karma jóga, vagyis integrál jógát gyakorlok.

JP: Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaiba a jógát?

E: A jóga az életem. Hajnalban kelek, meditálok (rádzsa és bhakti jóga), majd hatha jógázom. A hét négy napján oktatok karma jógaként. Hetente egy napon védánta klubban gyakorlom a dnyána jógát. Rendszeresen ilyen írásokat tanulmányozok.

JP: Mit ad neked a jóga?

E: Megmutatta, hogy mi az életem célja. Tudatosabban élem az életemet. Megértettem, hogy miért van a világ, és mi az én, és mások szerepe benne. Elfogadóbb lettem magammal és másokkal szemben. Egészséget, önbizalmat, magabiztosságot, koncentrációt. Belső békét, harmóniát, belső egyensúlyt.

JP: Melyik a kedvenc ászanád? És miért?

E: A Viparíta-karani ászana. Egészségügyi szempontból, mert ellensúlyozza a gravitáció lefelé húzó hatását elsősorban a belső szerveinkre vonatkozóan. Friss energiát és vért kapnak, ezáltal felfrissülnek és tisztulnak a testünk felső részében elhelyezkedő szervek, mirigyek, csakrák. Spirituális szempontból nagyon fontos, hogy el tudok rugaszkodni a földtől, vagyis az anyagvilágtól.

JP: Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?

E: Az egyensúlyozó ászanák.

JP: Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?

E: Sajnos, azt kell mondanom, hogy nincsenek céljaim ezzel kapcsolatban. Mert a mai „jógázók” többsége csak tornászni jár a jógaterembe. Én pedig jógaoktató vagyok. Látom, hogy a jógikus ismeretek nem érdeklik őket, csak a gyakorlás, csak a testük alakítása. Azt pedig tudni kell, hogy a test „fényezése” egyenértékű az ego fényezésével, a jógának pedig pont az ellenkező a célja.

JP: A jóga mely területén szeretnél még fejlődni?

E: A meditációban.

JP: Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?

E: Semmit. Szerintem a vágyak belülről fakadnak, az indíttatások belülről érkeznek. A példamutatásommal tudok inspirálni másokat. Ha bárki késztetést érez valami iránt, akár a jóga iránt, azt ki fogja próbálni. Manapság erre sok a lehetőség. A jógának sok szegmense van, tehát semmiképpen sem lehet ajánlani egy „szót”, vagyis a „jógát”. Esetleg, ha jól ismerek valakit, akkor tudom ajánlani neki, hogy kóstoljon bele egy bizonyos jógaág gyakorlásába.

Remélem téged is lelkesítettek Edit szavai!

Nemsokára folytatjuk az interjúsorozatot a következő Közönség Díj jelöltjével, tarts velünk!
A két kategória díjazottjával pedig az ünnepélyes átadón, a VII. Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján találkozhatsz majd 2024. június 8-án, Budapesten az Akváriumban.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok