Miért jógázz az ünnepek alatt is?

2023. 12. 22. | Az én jógám

Szerző: Pinke Roland
 

Az ünnepek alatt képesek vagyunk a pihenésből könnyen átváltani a lusta üzemmódba és ez bizony nem jó irány. Egyrészt nagyon nehéz lesz újra visszalendülnünk a hétköznapokba, és ahelyett, hogy kipihentnek éreznénk magunkat, leginkább meggyötörtek és erőtlenek leszünk. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk el magunkat teljesen, és legalább néhány jógagyakorlatot, légzőgyakorlatot vagy meditációt iktassunk be a pihenésünkbe. De mindezt ne csupán a fenti indok miatt tegyük.

Pörgés, stressz, duzzogás.. mit tehetsz ellene?

A karácsonyi készülődés sok stresszel jár, melyet akarva akaratlanul a vállunkra veszünk. Folyamatos pörgés a konyhában, főzés, takarítás, ajándékvásárlás, dekorálás és egyéb teendők észrevétlenül is, de kitöltik az egész napunkat. Sok esetben az ezek miatt kialakuló stressz nagy hatással van a kedélyállapotunkra, és hiába sikerül minden tökélestesen, nem tudjuk azt élvezni, ingerlékennyé válunk és azt a kevés pihenést is belső vagy külső harcokkal töltjük. Veszekedések, sértődöttség, duzzogás stb.

Szóval feszült tempóban zajlik a készülődés, nincs időnk, és nincs is miből feltöltődnünk. Ez pedig a fent említett stresszen kívül energiavesztéshez is vezet, teljes fáradtsághoz, amelynek következtében csak a tv előtti punnyadás az egyetlen tevékenység amire képesek leszünk.

Ezt megelőzendő, heti néhány alkalommal fél óra ászanázás, esetleg néhány kör légzőgyakorlat felturbózhatja a közérzetünket. Minimális időbefektetéssel kihozhatjuk napjainkból a maximumot, hatékonyabbá válhatunk, és mire az ünnepekhez érünk, elégedetten nyugtázhatjuk előkészületeink sikerességét.


Image by Freepik

Jógával a betegségek ellen

Az ünnepek velejárói lehetnek a megbetegedések is. Tömegbe járunk vásárolni, összejövünk a családdal és az időjárás is kedvez a megfázásnak, náthának. Ezért fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Senki nem örülne annak, ha a nagy készülődést követően az ünnepeket ágyban kellene töltenie.

A mozgás hatására a légzési folyamatok hatékonyabbá válnak, fokozzák a tüdő teljesítőképességét, mely által könnyebben meg tud küzdeni az ide bejutó baktériumokkal, amik a leggyakoribb okozói a megbetegedéseknek. Nem meglepő módon – a mozgáson túl – a légzőgyakorlatok is hasonlóképpen jótékonyan hatnak a szervezetre.

Szánj időt magadra – magadért és a szeretteidért

Ahogy fentebb is említettük, a karácsonyi időszakhoz tartozik, hogy szinte folyamatosan emberek között vagy. Ajándékokat vadászol a tömegben, aztán jön a család, barátok, bulik. Hirtelen azon kaphatod magad, hogy az elmúlt két hétben nem töltöttél egy pillanatnyi időt sem egyedül, és nem szántál magadra egy percet sem. A betervezett rövid jógagyakorlatok – legyen az meditáció vagy egyéb – segítenek, hogy egy kicsit magadra is figyelj. Megerősítik a koncentrációdat, és az ünneplés közepette arra tudsz fókuszálni, ami igazán fontos. Önmagadra és a szeretteidre, akik veled vannak. Ha feszült vagy, ezt a környezeted is megérzi, de ha kiegyensúlyozottságot sugárzol magadból, az ünnepi szeretet is ragadósabbá válik körülötted.


Image by Freepik

Miben segítenek az ászanák, a légzőgyakorlatok és a meditáció?

Ahhoz, hogy ezt a kiegyensúlyozottságot elérd, választhatod a mozgás szabadságát ászanázás formájában, a légzőgyakorlatok felemelő érzését, vagy a meditáció befelé figyelő állapotát. A jógapózok gyakorlása erősíti az immunrendszert, a mozgás örömének köszönhetően feltölti az energiaszintünket, segít az alvásban, így kipihenten tudjuk folytatni az előkészületeket a következő napon. Mindemellett a sok étel megemésztésében is segítségünkre van.

A légzőgyakorlatok – hasonlóan az ászanákhoz – immunerősítőek, segítenek befelé figyelni, erősítik a koncentrációnkat. Emellett csökkentik a felgyülemlett dühöt és agressziót, mentálisan és energetikailag is kiegyensúlyoznak. A fűtő légzőgyakorlatok fellobbantják az emésztés tüzét, így segítenek a tömérdek étel feldolgozásában és támogatják a hasi szerveket ebben.

A meditáció a befelé fordulást segíti elő leginkább. Megnyugtat és kiegyensúlyoz, hogy a nyomás alatt is stabilak lehessünk, és élvezni tudjuk ezt az időszakot is.
Ha például egy mantra meditációt választunk, ezek közül pedig a Hare Krisna mahá-mantrát (Hare Krisna, Hare Krisna, Krisna, Krisna, Hare Hare, Hare Ráma, Hare Ráma, Ráma, Ráma, Hare, Hare), segítségével még inkább megérezhetjük az istenszeretetet, ennek hatására mi is könnyebben élhetjük át és áraszthatjuk a szeretetteljes állapotot környezetünkben.

Találd meg a középutat

Fontos, hogy ne hagyjuk el magunkat teljesen, és legyünk tudatosak a karácsonyi időszak alatt, amelyre a két szélsőség, a pihenés és a pörgés jellemző. Találjuk meg a középutat. Ha a gondolataid tiszták és az elméd fókuszált, a legtöbbet tudod kihozni magadból.

 

 

Borítókép: lookstudio on Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok