Új év, új szokások – Mire jó a spirituális napló?

2023. 01. 04. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Jógapont
 

Új év kezdődik, egy jó lehetőség ilyenkor friss lendülettel, elszántsággal új és jóféle szokásokat kialakítani. Ehhez hoztunk most neked egy szuper módszert, amivel valóban segítheted a lelki fejlődésed, és ha eddig nem csináltad, talán most kedvet kapsz hozzá.

 

Az élet rövid és értékes, így nagyon lényeges, hogy hétköznapjainkat mivel töltjük. A személyiségfejlesztéshez az önmenedzsment is hozzátartozik; meg kell tanulnunk hasznosan beosztani az időnket és közben nem szem elől veszíteni az igazi célt, az önmegvalósítást.

A napi tevékenységek

Egy modern ember életében illetve napjában sok tevékenység kap helyet: család, barátok, hobbi, munka, TV, internet, evés, alvás, tisztálkodás, olvasás, stb. Ezek egy része valóban fontos és szükségszerű, de ha őszintén átvizsgáljuk hétköznapjainkat, rájöhetünk, hogy számtalan felesleges időtöltés van benne: értelmetlen Facebook posztok olvasgatása, bugyuta YouTube videók nézése, bulvár magazinok olvasása, pletykálkodás, számítógépes játékok, a TV hosszas bámulása, mások kritizálása, emberi játszmák, túl sok alvás és evés.

Ha átstrukturáljuk a napjainkat és elhagyjuk a felesleges szokásainkat (illetve rossz természetünket) rengeteg időt nyerhetünk a hasznos és értelmes dolgok javára. Ennek következtében lesz időnk jógázni, lelki témájú könyveket olvasni, értelmes emberekkel társulni, minőségi időt tölteni azzal és azokkal, akikkel szeretnénk. Pusztán tudatosságra és menedzsmentre van szükség. Az átszervezésben nagy segítségünkre lehet egy időbeosztást vezető határidőnapló, amelyben priorizálva le tudunk írni mindent.

Szerencsés időnként számot vetni azzal, hogy mivel töltjük az életünket, hisz nagyon gyorsan elszalad, és véleményem szerint nem mindegy, hogyan telik el. Ha már abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy emberként élhetünk és megkaptuk azt a lehetőséget, hogy testileg, szellemileg és lelkileg fejlődni tudjunk, akkor kötelességünk mindezt kihasználni. Mi emberek azért vagyunk többek, mint az állatok, mert képesek vagyunk tudatosak lenni, intelligenciánkat használni, döntéseket hozni, a szabad akaratunkat használni, amelyek mind egy magasabb szintű életformát adhatnak.

A jógikus életmód egy fenntartható és élhető alternatív életvezetési rendszer. A jóga tanításai segítségünkre vannak abban, hogy eldönthessük mi hasznos és mi nem az, mit együnk és mit ne, mit olvassunk és mit ne, milyen zenét hallgassunk, milyen társaságban legyünk, hogyan ászanázzunk, relaxáljunk, meditáljunk, és végezzük a lelki témájú cselekedeteinket.

A lemondás = változás

Természetesen mindehhez változtatásra van szükség. A változtatáshoz pedig idő, energia, lemondás, türelem, őszinteség, lelkesedés, tudás, gyakorlás, követés kell. Az életünket nem a vágyak, hanem a tettek változtatják meg, amely aktív munka. Ezen munkának nem csak az a része, hogy milyen rossz tulajdonságokat és felesleges dolgokat hagyjunk el, hanem az is, hogy helyükbe milyen erényeket és lényünket fejlesztő tevékenységeket teszünk be.

Valamiről lemondunk és valamit a helyébe teszünk. A lemondás következménye nem az üresség és a semmittevés, hanem a csere, a változás, vagyis új tényezők bekerülése. Lemondunk a hazudozásról és helyette őszinték vagyunk. Lemondunk a húsevésről és ínycsiklandozó vegetáriánus ételeket eszünk. Lemondunk a kritizálásról és bátorítunk, dicsérünk. Lemondunk a Facebook posztokról és meditálunk. A TV helyett jógázunk, a számítógépes játékokkal ellentétben inkább relaxálunk, a söröző látogatása helyett életmód klubba megyünk. Sorolhatnám még tovább a példákat, de úgy érzem ezeken keresztül is érződik, mire gondolok.

Szádhana-napló (jógás gyakorló napló)

A korábban említett határidő napló vezetését kiegészíthetjük egy szádhana- (jógás gyakorló) napló vezetésével is, amelyben hétről hétre leírhatjuk jóga gyakorlásunkat és személyiségünket fejlesztő törekvéseinket. Például ilyeneket:

◦ Előző este mikor feküdtem le aludni? Mikor keltem fel reggel?
◦ Mennyi időt fordítottam mantra-meditációra? Milyen figyelmes voltam közben?
◦ Milyen ászanákat (vagy ászanasort) végeztem?
◦ Milyen pránájáma vagy relaxációs gyakorlatot csináltam?
◦ A jóga gyakorlásaim közben milyen testérzeteim, tapasztalataim, megvalósításaim voltak?
◦ A jóga gyakorlásom során mit szeretnék fejleszteni?
◦ Milyen a pihenés, a munka, a kikapcsolódás, a jógázás időbeli aránya? Ez az arány rendben van, vagy változtatásra szorul?
◦ Mennyit olvastam lelki és/vagy jóga témájú könyvet, milyen új dolgokat tanultam?
◦ Társultam-e minőségileg a szeretteimmel és értelmes, jógás, lelki beállítottságú személlyel, személyekkel? Ha igen, mit adott nekem, hogyan éreztem magam?
◦ Szeretnék-e változtatni a körülöttem lévő emberekkel történő társulásomon? Ha igen, akkor miért és mit?
◦ Milyen rossz tulajdonságomat próbáltam észrevenni és változtatni rajta?
◦ Melyik erényemet igyekeztem fejleszteni?
◦ A jama és nijama elvek közöl melyiket érvényesítettem?
◦ Milyen élmények, érzések értek? Mi váltotta ezeket ki? Mit üzennek ezek nekem?
◦ stb.

Dean Moriarty képe a Pixabay -en.

Saját igényeidhez igazodj

Természetesen a megadott szempontok csupán ötletet adnak. Érdemes a saját igényeidhez mérten összeállítani egy szempontrendszert. Ez a napló rólad szólhat, vagyis arról, hogy igazából mennyit vagy önmagaddal, mennyit adsz magadnak. Hidd el, a tudatosság fontos, és a napló tükörként jelzi vissza azt, hogy mit csinálsz valójában és ki vagy jelenleg. A visszajelzést sose vedd rossz néven, inkább tekints úgy rá, mintha a legjobb barátoddal (aki most te magad leszel) beszélnéd meg a jelen helyzetedet és közösen vonnátok le a következtetéseket. Tanuld meg figyelni és szeretni magad, elkerülve az önbecsapást. Mindig légy őszinte és elfogadó, de ugyanakkor törekvő is. A középutat állítsd be: lépd át a komfort zónád, de ne lépd át a pánik zónád. Vedd észre azt, ami megy és amiben ügyes vagy. Örülj az apró lépéseidnek, így öröm, siker és boldogság fog kísérni az önmegvalósító kalandozásod során.

Fontos, hogy a jógagyakorlásodat és a szádhana-napló vezetését kezd el még ma, ne halaszd holnapra, mert az a holnap nem fog eljönni. Ha már elkezdted írni a naplót, akkor következetesen vezesd, ne hagyj ki belőle semmit, de ne ragaszkodj az eredményekhez sem. Próbáld meg a heti tapasztalataidat az előző héttel összehasonlítani. Ha nem áll módodban ezt minden héten megtenni, akkor havonta végezz összehasonlítást, és lásd meg mi az, amiben szépen haladsz, és mi az amivel még többet kell foglalkoznod. Ha van lelki vezetőd, akkor vele is szerencsés megbeszélni a tapasztalatokat, mert aztán ő jó tanácsokkal tud ellátni.

A tetted legyen imádat

Önmagad szeretetén túl végezd abban a hangulatban a törekvéseidet, hogy minden, amit teszel, legyen imádat, felajánlás Istennek, így az Ő örömére tudsz tenni.

 

 

Cikk forrása: selfnessyoga

(Borítókép: Image by Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok