Mudrák a jógában

2023. 06. 07. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A jógának vannak olyan részei, amelyekről ritkán esik szó a jógaórákon, vagy csak bizonyos beállítottságú jógaoktatók használják ezeket a csoportos órák során. Ilyenek a mudrák is.

Mi az a mudrá?

A mudrā szanszkrit szó, sok jelentéssel bír, de a zár, a jel és a pecsét szavak határozzák meg leginkább.
A gyakorlatban olyan szem-, kéz-, ujj- és testtartásokat foglal magába e szó, mely az életenergia (prāṇa) áramlását valamilyen módon megváltoztatja, befolyásolja.

Az ujjaink egyenként az öt elemet jelképezi. A hüvelykujj a tüzet, a mutatóujj a levegőt, a középső ujj az akashát (a mindenséget betöltő, mindenen átható, láthatatlan anyag), a gyűrűsujj a földet, a kisujj pedig a vizet jelképezi. Mindegyik elemnek külön-külön szerepe van fizikai testünk, lelkiállapotunk és mentális jólétünk egyensúlyában. Az öt elemet egyensúlyban hozva, távol tarthatjuk a betegségeket magunktól, és ennek fenntartására használhatjuk ezeket a mudrákat.

Añjali-mudrā (andzsali mudrá)

Ha jógáztál már, biztosan megvan a mozdulat, amikor a mellkas előtt összeérintve a tenyereinket felvesszük a tiszteletadó pózt. A tenyerek összeérintése is egy bizonyos mudrá, nevezetesen az añjali-mudrā (andzsali mudrá) vagy namaskāra mudrā (namaszkára mudrá).

Bár csupán egy tenyér összeérintésnek látszódik, további instrukciók betartásával tökéletesíthetjük a kézjelet. Ha szeretnéd a következő gyakorláskor tökéletesen felvenni a pózt, törekedj, hogy a kezek a szív előtt érjenek össze, a fejed kissé hajtsd előre, és az alkarokat helyezd úgy, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal, valamint a könyökök egy vonalban legyenek. Ez a mozdulat nem csupán üdvözlés, de az imádat és az odaadás felajánlásának gesztusa is, így érdemes pontosan csinálni.

Image by karlyukav on Freepik

Jñāna-mudrá (Dzsánya-mudrá)

Keresztezett lábú ülésben is gyakran helyezkedünk el úgy, hogy a kezünk a térdeken pihen miközben a mutatóujjunk és a hüvelykujjunk hegyét összeérintjük, a másik három ujjunkat pedig kinyújtjuk. Ez a dzsánya mudrá (a tudás mudrája) mely növeli a koncentrációt, a kreativitást és csökkenti a negatív érzelmeket, így segítve a meditációt.

Nézzünk meg néhány kevésbé ismert kéztartást is.

Sūrya-mudrā (Szúrja-mudrá)

Szúrja, vagyis a Nap vagy Napisten mudrája. Segíti a rossz koleszterinszint és a súlygyarapodás csökkentését. Segítség az emésztés, valamint a szorongás kezelésében is.

Hajlítsd be a gyűrűsujjad, simítsd rá a hüvelykujjad és nyomd kissé befelé. a Többi ujjad legyen nyújtva. A jótékony hatás növeléséhez gyakorold reggel a felkelő nap fényében.

Prāṇa-mudrā (Prána-mudrá)

Az élet mudrája, a prána kiegyensúlyozására szolgál. Erősíti az immunrendszered, javítja a látásod és segít a letargikus állapoton való túllendülésen.

Érdemes ülőpózban gyakorolni, hogy kényelmesebben tudd elhelyezni majd a kézfejed a térdeden. Hajlítsd be a gyűrűs és a kisujjadat, és helyezd mindkét ujjad hegyét a hüvelykujjad hegyére, a másik két ujjad egyenesítsd ki. A kezed fordítsd tenyérrel felfelé és helyezd a kezeket lazán a térdeidre. Ha állva gyakorlod, akkor a tenyereid előre néznek körülbelül vállmagasságban.

Vāyu-mudrā (Váju-mudrá)

A váju, vagyis a szél mudrája segít a levegő egyensúlytalanságai okozta betegségek helyreállításában, mint a puffadás vagy a has körüli görcsök enyhítése, valamint szabályozza a vátával (ájurvédás testtípus) kapcsolatos problémákat. Enyhíti a nyak merevségét, és a mellkasi fájdalmakat. Kivitelezése hasonló mint a dzsánya mudrának.

A mutatúujjad behajlítva érintsd hozzá a hüvelykujj tövéhez, a hüvelykujjat pedig simítsd a behajlított mutatóujjra és kissé nyomd azt le. A többi ujj nyújtott.

Ādi-mudrā (Ádi-mudrá)

Jótékony hatással van a tüdőre, és növeli annak kapacitását, serkenti a véráramlást, csökkenti a vércukorszintet. Mentális szinten csökkenti a depressziót és a stresszt, valamint az arra való hajlamosságot.

A felvétele nagyon egyszerű, csak szorítsd ököl az ujjaid úgy, hogy a hüvelykujj a tenyér tövében legyen, és kész is. Ülő pózban gyakorolható, ilyenkor a kezek pihenjenek a combon, de akár jógapózok közben is alkalmazható.

Idő-mudrā

Pozitív hatását a pajzsmirigyre fejti ki, mely az időérzékelésében is szerepet játszik. Ha időhiányban stressz lép fel, mely hatására a sok teendő miatt kedvetlenné válunk, az a pajzsmirigy alulműködésének is lehet a jele.

Az ujjak hátoldalát érintsük össze és dörzsöljük egymáshoz, majd érintsük össze a hüvelyujjakat, a többi ujjat simítsuk a tenyerünkbe. A kezek legyenek a gyomor magasságában és az alkarok pedig legyenek vízszintesek. Elnyújtott hosszú légzéssel lélegezzük át a tüdő hasi és mellkasi szakaszát is.

Linga-mudrā (Linga-mudrá)

Ezt a mudrát naponta háromszor 15 percig javasolt gyakorolni, hatására elmúlik a köhögés, a megfázás, a légúti megbetegedések, tisztulnak a hörgők. Segít azoknak is, akiknek légzési nehézséget okoznak a szélsőséges időjárási változások.

Kulcsoljuk össze a kézujjakat, majd a bal hüvelykujjunkat nyújtsuk ki és a jobb hüvelykujj és mutatóujj ujjperceit összeérintve fonjuk körbe azt.

A múdrák sokrétűen alkalmazhatóak a gyakorlás során. Akár az ászanák közben felvehetőek, ha nincs követelmény a póz esetében a felvétel közben. De alkalmazhatóak a meditáció során is – a mudrá hatását erősítve az elme által is -, vagy csak úgy, ha van néhány perced és szükséged van egy kis összpontosításra vagy megnyugvásra. A lényeg, mint minden esetben a rendszeresség és a türelem.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok