Tanulj a jógáról, tanítsd a jógát

2022. 08. 01. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Jógapont
 

Az egész úgy kezdődött, hogy gyorsan megakartam nézni egy videót, ami a SelfnessYoga jógaoktatói képzéséhez kapcsolódik, néhány „végzett diák” mesél a tapasztalatairól és az oktatói hozzáállásról, főként Medvegy Gergőről. Persze azzal kezdtem, hogy a lejátszás gomb mellett már vizslattam is, hogy milyen hosszú lesz, nehogy túl sok időm elmenjen vele. Megláttam, hogy te jó ég, majdnem 9 perces a videó, hát manapság ez már szinte filmnek számít!

Az őszinte emberek hatása

Aztán úgy alakult, hogy annyira őszintén beszéltek a videóban, és így annyira beleéltem magam, hogy ha valami lágy zene is ment volna a háttérben a vélemények alatt, talán még bőgök is. Na remek. Ráadásul volt még egy videó! 9 perc ide vagy oda, ja, hát csak megnéztem azt is. Szerencsére zene ott sem volt, így csak annyira hatódtam meg, hogy most elkell meséljem én is a saját kis sztorimat Medvegy Gergővel. Megértem, ha ez így már sok lesz a jóból, szóval nem para, ha átugrod az én részem a betűkkel, de a videót mindenképp nézd meg, ha érdekel a hiteles jóga és hozzá a profi jóga oktatás!

Az én kis sztorim a jógával pontosan 2010. július 11-én kezdődött

Ezen a napon volt Budapesten a Szekérfesztivál. Egy számomra nagyon kedves ember kérte, hogy menjünk el, nézzük meg ezt a „bulit”. Igazából fogalmam sem volt róla, hogy eszik-e vagy isszák, mire számíthatok majd. Addig a napig számomra a fesztiválok nagyjából a punk zenékből és fűben fetrengésekből álltak, és próbáltam kitalálni, vajon a krisnások hogyan fesztiválozhatnak. De ehhez nem volt elég képzelőerőm, így hát elmentem vele erre a fesztiválra.

A szekér mellett vonuló hatalmas tömeg, a zenés mantra éneklések, minden csupa szín és illat, vidám volt, barátságos emberekkel, és valahogy jóságos az egész. De ennyi. Az akkori énemnek így jó-jó, aranyosak meg minden, de semmi extra.

Aztán délután odakeveredtem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (BHF) sátrába, ahol éppen kezdődött egy előadás. Igen, hát itt nem emlékszem igazán (mert a memóriám nagyjából egy aranyhaléval vetekszik), de vagy egymás után adtak elő, vagy talán együtt beszéltek, Dr. Tóth-Soma László és Medvegy Gergő. És akkor én ott csak bámultam. Nem értettem, hogy honnan jöttek ezek az emberek (de tutira nem onnan, ahonnan én).

A jógáról, a jógikus életmódról beszéltek, a személyiség fejlesztéséről, tudatállapotról, tisztaságról, annyi mindenről. Nagyon érthetően, egyszerűen, logikusan, intelligensen. Mégis a legáthatóbb az egészben a tisztaságuk és őszinteségük volt, emlékszem, csak úgy sugárzott belőlük. Igazán hitelesek voltak. Ez manapság annyira ritka dolog és akkora ereje van, teljesen lenyűgöztek. Életem során addig a pontig nem akartam semmit sem (őszintén és mélyen) tanulni, egyáltalán nem voltam motivált, ha érdekelt is valami, csak átmenetileg és felszínesen. De akkor és ott, őket hallgatva elkezdtem nyitott és inspirált lenni a hallásra, tanulásra, és a jógára.

Amíg gyerek vagy, nem igazán döntheted el, hogy kitől szeretnél tanulni, de a felnőttségben ez egy szuper dolog, hogy már van választásod.

Én ott akkor eldöntöttem, hogy ilyen tiszta, mély tudású, hiteles emberektől szeretnék hallani, tanulni. A fesztivál után pár héttel volt az utófelvételi a BHF-re, elmentem, felvettek, és már tanulhattam is. Nagyon szerencsésnek éreztem magam és ahogy telt az idő, egyre szerencsésebbnek. Nem az történt, hogy fú de királynak tűnt az egész, de aztán ez megkopott, hanem pont, hogy egyre érdekesebbé és mélyebbé vált a tanulási folyamat, és sokkal többet adott (és ad most is), mint amit eltudtam volna képzelni.

Na szóval én így ismertem meg Gergőt, és ő volt az egyik, aki egy sokkal tudatosabb, lelkibb, boldogabb élet felé inspirált. Ez az út azóta is tart. Gergő pedig azóta is tanít a BHF-en is, illetve a SelfnessYOGA® megalkotója és vezetője, valamint a Vrindávana-Gangotri Jógarendszer Alapítvány elnöke.

Ha szeretnéd jobban megismerni, hogy miről is szól a jóga valójában, vagy még szuperebbül oktatni azt, ne hagyd ki ezt a lehetőséget, ismerd meg őt is, a többi tanárt is, akik szintén szakértők, a legjobbat akarják és adják majd neked, ha őket választod. Ilyen módon pedig a tanulás egy élmény lesz, próbáld ki, drukkolok!

Minden infót megtalálsz, ha ide kattintasz: SelfnessYoga jógaoktató képzés

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok