Tavaszi megújulás a leghatékonyabb gyakorlatsorokkal

2023. 03. 29. | Jóga gyakorlás, Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

Azt hiszem, hogy az év egyik legörömtelibb pillanatának számít, amikor a hosszú, szürke, nyamvadt tél (mert még, ha szép, csillogó fehér hótakaró borítana mindent, igazi télillattal… de nem) a végéhez ér és beköszönt a tavasz. Amikor először érzed meg az aranyló nap sugarainak melegét a bőrödön, egyre csak zengődik a “nyitnikék” mindenhonnan, és az arcodba fújó szél már langyos, finom virágillatú. Életre kel a természet, és ezzel együtt a testünk is.

A tavasz érkeztével elkezdenek beindulni a hormonok, így aztán ebben az időszakban (március-április) különösen jót tesz, ha egy kicsit jobban törekszünk a hormonháztartásunk kiegyensúlyozására.

Ehhez javaslunk most neked egy könnyű ászanákból felépített, rövid, 20 perces gyakorlatsort, amely serkenti a vérkeringést és a hormonrendszer működését is segít kiegyensúlyozni. Kimondottan ezt a videót találod majd lejjebb a cikkben.

Azonban, ha még teljesebbé szeretnéd tenni a hatást, az alábbi linken találsz egy lejátszási listát is. Ha teheted, akkor innen az első 6 videó gyakorlatsorát rendszeresen, felváltva végezd, minden nap csináld meg valamelyiket, szépen sorban haladva, aztán pedig kezdheted újra a sort. Így ezek együtt, egymást támogatva, kiegészítve, különösen jó hatással vannak a különböző szervrendszerekre és, ha elvégzed őket, teljes tavaszi felfrissülésben lesz részed! IDE kattintva találod a lejátszási listát. 

Ha már a kiegyensúlyozásról van szó, és akad még pár perced, akkor egy légzőgyakorlattal is kiegészítheted az ászanázást.
A nāḍī-śodhana-prāṇāyāma (nádí-sódhana-pránájáma), vagyis a váltott orrlyukas légzés szuper hatékony, napi 10 perc csodákra képes! Ám hatásának titka a rendszeresség.
A nádí-sódhanához ITT találsz videót, ITT pedig leírást. 

Az ászanákat és a pránájámát Medvegy Gergely mutatja be, aki vaisnava teológia diplomáját 2011-ben, míg vaisnava jógamester diplomáját 2012-ben szerezte a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán, és nemcsak a Főiskola oktatója, hanem a SelfnessYOGA® alapítója, valamint a Vrindávana-Gangótri Jógarendszer Alapítvány elnöke is.

Illatos, vidám tavaszt, jó egészséget, hasznos és boldog jógázást kívánunk!

 

 

(Borítókép: vitainessere.it)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok