Újévi fogadalom helyett: SPIRITuálé

2023. 01. 18. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Az újév új lehetőségekkel kecsegtet. Bár valójában nem történik semmi szokatlan szilveszter éjszaka, csupán eltelik egy újabb nap, mégis jelentőséggel bír. De mindez csak azért van így, mert jelentőséget tulajdonítunk neki. Ilyenkor az újév kezdetén fogadalmakkal és ígéretekkel próbálunk változtatni a szokásainkon, „többet mozgok”, „kevesebbet eszem”, „rendszert viszek az életembe”, stb. Aztán jönnek az első nehézségek és január közepére már meg is történt az első csúsztatás, majd szépen lassan visszafolydogálunk a régi mederbe és elmarad a hosszú távú változás.

Bármikor elkezdheted!

A kultúránkban nagy hangsúly van az új évi átmenethez kötött változásoknak, mi az akadálya annak, hogy egy másik napon egy új változást fogadjunk meg magunknak? Ha nem működött, amit elgondoltunk, vagy csupán nem is foglalkoztunk újévkor a fogadalmakkal, megpróbálhatunk egy másik napon, év közben is új rituálékat bevezetni.  Az újévi fogadalmad vakvágányra került? Miért ne változtathatnál kicsit rajta, módosítsd az alapján, ami jobban testhezálló. Mi az akadálya annak, hogy jelentős napnak tűzd ki például január 19-ét? Legyen az új rituáléd kezdőpontja és változásod hírnöke január 19., vagy mondjuk február 5., vagy ami neked szimpatikus. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés.

Fogadalom helyett rituálé

Általában egy cél kitűzését javasolják ilyenkor, amit el akarsz érni. De ez egy nehéz folyamat és sok tervezést és odafigyelést igényel. Biztosan feltűnt már, hogy több ízben is a rituálé szót használtam. Ha eddig a kitűzött célok fogadalom formájában nem működtek, például a „lefogyok”, „lerakom a cigit”, „kedvesebb leszek másokkal”, „kevesebb stressznek teszem ki magam”, próbálj ki valami mást. Legyen a rituáléd egyszerűbb és követhetőbb.

A rituálé olyan szokványos cselekvéssorozat, amely általában mély jelentőséggel bír.  Most az a legfontosabb, hogy mi az, ami neked jelentőséggel bír. Például, „minden kedden elmegyek futni”, „naponta csak X szál cigit szívok el”, „csak hétvégén eszem édességet”, „hétfőn és pénteken elmegyek jógázni”, „reggelente 10 percet meditálok” és így tovább. Ezzel a módszerrel nem fogod azt érezni, hogy összedől a világ, ha nem tartod be egyszer-egyszer, mert ott lesz a következő kedd, amikor mehetsz majd futni. Nem lesz akkora a nyomás rajtad és emiatt felszabadultabban is tudod végezni az új tevékenységet.


Fotó: Image by Freepik

Majd miután berögzült a mindennapjaidba és valóban szokásoddá vált ez a rituálé, emelheted a tétet és elkezdhetsz célokat kitűzni. Ekkorra már nem veszi majd el a kedved egy-egy csúsztatás és nem is esik olyan nehezedre majd betartani a napirendedet. Egy rituálénak nem kell hosszúnak vagy bonyolultnak lennie ahhoz, hogy erőteljes és hatékony legyen.

De nézzük, milyen rituálékat végezhetsz, ha spirituális területen szeretnél fejlődni.

Meditálj

Amennyiben szeretnéd a stresszt csökkenteni az életedben, próbáld ki a meditációt. Az élet más területén jelenleg nem tudsz változtatni, a munkahelyed stresszes, de mégsem tudod otthagyni, feszült a mindennapi tempó, de pont egy olyan élethelyzetben vagy, amikor tudod, hogy nem tudsz megfelelően változtatni ezen? A meditáció a rengeteg pozitív hatását leszámítva a stressz szinted is csökkenti, megnyugtatja az idegrendszert, és még kipihentebbnek is érzed magad tőle. Legyen akár egy reggeli akár esti szertartás, már rövidtávon érezni fogod az eredményt. A legjobb az egészben, hogy bármilyen formáját választhatod a meditációnak, legyen az mantrameditáció, csendmeditáció vagy vezetett vizualizáció, a lényeg hogy törekedj a rendszerességre.

Végezz légzőgyakorlatokat

Hasonló területen érhetsz el előrelépést, ha a légzőgyakorlatokhoz nyúlsz. A nāḍī-śodhana-prāṇāyāma (nádí-sódhana-pránájáma – váltott orrlyukas légzés) kiegyensúlyozza és élénkíti az agyféltekék működését, oldja a stresszt, enyhíti a szorongást.

Oszd meg a gondolataid

Próbáld ki a megosztó köröket. Hívd össze a barátaidat, családtagjaid, rokonaid, akikkel úgy érzed, biztonságos környezetben tudod magad, és megoszthatod az elmúlt időszak történéseit. Tűzzetek ki egy időpontot, teszem azt 2 havonta a hónap utolsó szombatja, és tartsátok magatokat ehhez. Ha együtt ülünk le, hogy megosszuk egymással az elmúlt időszak kihívásait és sikereit, és átgondoljuk, mit szeretnénk átvinni a következő időszakra, az mélyen terápiás hatású és erőt adó lehet. Idővel akár rövid közös meditációt is lehet tartani, vagy idézetekkel készülni az adott alkalomra, melyekről mindenki megoszthatja gondolatait. Igyekezzetek kizárni a társadalmi problémákat és koncentráljatok önmagatokra, valamint a jelenlévőkre.


Fotó: Image by pressfoto on Freepik

Gyakorold a karma jógát

A karma jóga az önzetlenség, a kedvesség és az együttérzés gyakorlása azáltal, hogy nyereségvárás nélkül végzünk szolgálatot. Mint eddig minden esetben, itt is fontos a rendszeresség, így most is az első javaslat, hogy jelöljünk ki egy-egy napot, amikor az időnket erre a tevékenységre szánjuk. Az önkéntes munka egy helyi nonprofit szervezetnél erőteljes módja a karma jóga gyakorlásának, valamint értékeink és céljaink megerősítésének. Amikor olyanokon segíthetünk, akiknek nincs módja ezt visszaadni, az egy olyan tapasztalás, amelyet más módon nem élhetünk meg. Szánj időt arra, hogy felkutasd, mely helyi eseményekkel tudnád a legjobban összeegyeztetni a képességeidet és az igényeiket.

Bármilyen módot is választasz, akár ezek közül akár saját kútfőből, a lényeg hogy olyanra essen a választás, amely a te fejlődésed szolgálja, miközben a környezetedre is pozitívan hat.

 

 

 

(Borítókép: Jerry Moreno)

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok