Vegán hortobágyi palacsinta borsófehérjével és hamis túrós rétes eperszósszal

2022. 02. 02. | Vegetáriánus

 

Egy nagyon tartalmas, téli fűszerezésű, és – ha jártas vagy a palacsinta sütésben, akkor egy – könnyen elkészíthető ételt hoztam neked mára. Ha nem szoktál palacsintát sütni, akkor itt az ideje, hogy neki kezdj, hiszen a palacsintát mindenki szereti, minden formában! 

Fűszeres-töltött-vegán palacsinta hortobágyi módra

Hozzávalók:

Töltelék:

1 csomag borsó protein granulátum
◦ 2 dl növényi tejszín
◦ kis darab növényi sajt
◦ 2 ek kókuszzsír
◦ 1 db paradicsom
◦ 1 db paprika
◦ fél kk só
◦ fél kk bors
◦ 1 tk pirospaprika
◦ 1 kk borsikafű
◦ 1 tk asafoetida vagy kis fej hagyma
◦ fél kk őrölt fűszerkömény

Palacsinta:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
◦ 1 tk kurkuma
◦ fél kk só
◦ víz (annyi, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk)
◦ kis olaj a sütéshez

Elkészítés:

A borsófehérjét forró vízbe beáztatom, de csak épp feligya a vizet, nem kell eláztatni! Tettem rá még egy löttyintésnyi szója szószt, és egy teáskanálnyi folyékony füstöt is, hogy megízesítse. Ha nincsen otthon ilyen, akkor is tökéletes lesz, akkor kicsi sót, borsot szórhatunk rá már ilyenkor. 

Közben bekeverem a palacsinta tésztát, ami kicsit sűrűbb legyen, mint a hagyományos tészta. A tönkölybúzalisztből minden tojás és egyéb összetevő nélkül süthető palacsinta, tehát jó, ha mindig van otthon!

A tészta előkészítése után apróra vágom a paprikát és a paradicsomot. A serpenyőbe beleteszem az olajat, azután a fűszereket és a paprikát. Amikor a paprika megpuhul, hozzáteszem a paradicsomot, és pár perc múlva a borsó granulátumot is. Kicsit összefőzöm, hozzáadom a másfél deci tejfölt. Fél decit hagyjunk meg a végére, mert amikor a tepsibe tesszük a palacsintákat, a tetejére rá fogjuk tenni.

Ezután kisütöm a palacsintákat, de ne legyenek túl vastagok, mert akkor nehéz lesz betekergetni.  Annyifelé osztom a tölteléket, ahány palacsintát készítek. Egy kanálnyit hagyjunk a végére a töltelékből, ezt fogjuk a tejszínnel bekeverni, és a tetejére kenni. Ez az adag nekem 8 palacsintát adott ki.

Amikor betekergettem a palacsintákat, és belehelyeztem a kibélelt tepsibe, a tetejére tettem a tejszínes keveréket, és rászórtam a sajtot. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt 180 fokon készre sütöm. Nem kell neki sok idő, hiszen már semmi nem nyers benne! Vigyázz, ne szárítsd ki a tetejét, épp csak megpiruljon és már ki is veheted! 

Ezután már tálalhatjuk is! Ehetjük önmagában, vagy salátával, savanyúsággal, ki hogyan szereti.

Hamis túrós rétes eper szósszal 

Hozzávalók:

Hamis túrós rétes:

7 dl fermentált köles
◦ 1,5 liter növényi tej
◦ 1 csomag réteslap (6db lap)
◦ 1 db citrom
◦ 2 db vaníliás cukor
◦ kis só

Eperszósz:

◦ 5 ek nádcukor, de bármilyen édesítőszer is megfelelő ízlés szerint
◦ 1 csomag mirelit eper
◦ fél citrom

Elkészítés:

Hamis túrós rétes:

A kölest előre fermentáltam, így jobban kiadja ezt a hamis túrós, savanykás ízt, de ha citromos növényi tejjel főzöd a kölest, úgyis finom lesz. Tehát odatettem főni a kölest dupla adag növényi tejjel, hozzáadtam kis sót, 2 vaníliás cukrot, nádcukrot, és puhára főzöm. Utána hagyom kissé kihűlni.

Sima bolti vékony réteslapot használtam hozzá, ez általában 6 db, így ez pont elegendő 3 rúdhoz dupla lappal. Kiterítem a réteslapot egy nedves konyharuhára, elterítem rajta egy csíkban a megfőtt, kihűlt kölest. Betekerem és beteszem a tepsibe, amit kibéleltem sütőpapírral, szépen egymás mellé a hármat, és vajjal, kókuszolajjal megkenem a tetejét. Kicsit megszurkálom, és beteszem az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütöm.

Eperszósz:

Az öntethez semmi extra nem szükséges, a csomag mirelit epret egy megfelelő méretű edényben odateszem normál lángon főni, hozzáadom a cukrot, vagy édesítőt, ami ízlés szerint lehet több vagy kevesebb. Adtam még hozzá egy pici csipet sót és egy fél citrom levét is, és hagyom kis lángon néha kavargatva besűrűsödni.

(Borítókép: Gustavo Fring fotója a Pexels oldaláról)

 

Csábrági Marianna

Született vegetáriánusként 2019-ben döntött úgy, hogy szeretne túllépni az otthoni főzés keretein, azóta mint okleveles vegán szakács osztja meg receptjeit és konyhai tapasztalatait a Taste of my love – Forevermanna oldalon.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok