5 dolog, amit mindennap megtehetsz a boldogságodért

2023. 01. 09. | Életmód

 

A Védák ősi tanításai szerint van 5 dolog, amit mindennap megtehetsz, hogy boldog legyél.
Ha te is egyetértesz azzal, hogy az élet célja az önmegvalósítás, akkor olvasd el a következő 5 gyakorlatot, amellyel segítheted ennek a célnak az elérését. Ha ezek közül csak egyet is megtudsz tenni naponta, már az is garantáltan felemeli a tudatod és boldogabbá teszi az életed.

Tehát az 5 dolog, ami segíti a spirituális fejlődésed és boldogságod:

Kelj fel a Nap előtt

Ez valakinek könnyen megy, de sokunknak nem nagyon akaródzik kimászni a pihe-puha ágyikóból hajnalok hajnalán. A kulcs ehhez: az előre tervezés. Ez azt jelenti, hogy korán kell lefeküdnöd aludni, ami azt jelenti, hogy időben ki kell kapcsolnod a laptopod, telód vagy más kütyüket. Ez nem is olyan könnyű, ha már kialakultak ezek a nem túl jó szokásaid. Ezért ahhoz, hogy valóban megtudd tenni ezeket a lépéseket (kütyük off, korai fekvés) arra van szükség, hogy tényleg, igazán értékeld a hajnali órákat, hogy ráérezz a napfelkelte előtti percek hihetetlen lelki ízére és erejére. És igazából maga ez az új és jó élmény fogja segíteni az elszántságod az esetlegesen berögzült rossz szokásaid megváltoztatásában. Az elv az, hogy ismertess meg az elméddel egy jobb, felemelőbb dolgot, mint amit már megszokott, ezt csináld rendszeresen, és akkor az elme ehhez a jobbhoz fog majd ragaszkodni, így ez válik majd az új és jóféle szokásoddá.

Szóval csak kóstoltasd meg vele a korán kelés ízét. És hogy milyen ez az íz? Kelj korán, és megtudod!

Tipp: Ne add fel 1-2 hajnal után, tarts ki, a rendszeresség az, aminek a jutalma lesz az íz.


Photo by Ian Stauffer on Unsplash

Tisztulj meg

Ez nem csak a fogmosásra, zuhanyzásra és magára a testre vonatkozik. Ez a terünkről, környezetünkről is szól. A tiszta test és a tiszta tér segít irányítani az elmét. Ez elég nagy dolog, hiszen már biztos tapasztaltad az elme erejét, és, ha ő irányít, az inkább nyomorúsághoz vezet, mint boldogsághoz. A tested és a környezeted tisztántartása egy viszonylag könnyű módja annak, hogy kontrollálhatóbbá tedd az elmédet.
Ha a takarítás nem annyira a te világod, vagy nehezen fér bele a reggeledbe, akkor próbáld ki azt, hogy beállítod a telefonod időzítőjét 15 percre, és csinálj csak egy villámgyors takarítást.
Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent tudsz csinálni ennyi idő alatt is és, hogy aztán milyen jól fogod érezni magad!

Gondolj Istenre

Legyen az 5 perc, 15 perc vagy néhány óra, a legjobb dolog, amivel kezdheted a napod, hogy Istennel kapcsolódsz. Természetesen ezt a nap folyamán bármikor megteheted, de a tendencia sajnos az, hogy túlságosan tele lesz a fejed minden mással és egyszerűen csak elfelejted. Ezért, ha van kedved, próbáld ki: kelj fel (korán), tisztálkodj, és rögtön utána merülj el valamilyen „imádatban” – ez lehet mantra meditáció, esetleg egy virág, mécses vagy füstölő felajánlása Istennek, vagy mondjuk néhány vers és magyarázat olvasása a Bhagavad-gítából, illetve bármi más lelki műből.
Ez a néhány perc is egészen más, békés, lelki alapot ad majd a napodnak, hosszú távon pedig az életednek.

Adakozz – de kinek?

A szentírások azt mondják, hogy különbség van a rászorulóknak és Istennek való adakozás között. Mindkettő szép dolog! Azonban, míg a rászorulóknak adott adomány megosztja a gazdagságodat, addig Istennek adott adományoddal elismered azt, hogy valójában mindent Tőle kapsz, Ő minden gazdagság forrása és ezért abból amid van, szeretettel „visszaajánlasz” Neki. Isten egyáltalán nem szorul az adományunkra. Ez számunkra egy jó lehetőség és lelki szempontból fontos dolog, így az efféle adakozással mélyítheted Istennel való kapcsolatodat. Az adakozás az önmegvalósítás egy alapvető összetevője – lemondás, odaadás, visszaadás -, de egyben összetett és árnyalt tevékenység is.
Ha ez így elméletben nem teljesen érthető, próbáld ki, adakozz Istennek és meglátod milyen változás történik a szívedben és az életedben.

Fogadj vendégeket

A Védák szerint a vendégekkel olyan szépen kell bánni, mint magával Istennel. Különösen a váratlan vendégekkel – rájuk a jószerencse jeleként tekintenek. Igazából az is mindegy, hogy otthon vagy, a suliban vagy a munkahelyeden, bármelyik helyszínen megpróbálhatsz úgy viselkedni másokkal, mintha a vendégeid lennének. Megkínálhatod őket egy pohár vízzel vagy valami kis frissítővel, és néhány kedves szóval. Ezek nem nagy dolgok, mégis örömet szerezhetsz vele másoknak és számodra is jó érzés lesz.
Tehát fogadj be minden nap legalább egy vendéget az életedbe, és az együtt töltött néhány pillanat erejéig légy boldog a társaságában, és értékeld a jószerencséd!

 

 

 

Cikk forrása: ISKCON News

(Borítókép: Image by wayhomestudio on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok