Ájurvéda télire, avagy már anyukád is megmondta 

2022. 01. 27. | Ájurvéda, Életmód

 

Az ájurvéda, India több, mint ötezer éves, hagyományos, természetes orvostudományi rendszere. Mint ilyen, talán elsőre száraznak, bonyolultnak és unalmasnak tűnhet, pedig egy igen hasznos és gyakorlati tudomány​. Gondoltad volna, hogy nagyon sokat számít, ha egy kicsit figyelmesek vagyunk arra, hogy mi történik a testünkkel, elménkkel a mindennapi behatások közepette? Cikkemben arra szeretnék rámutatni, hogy valójában mennyi mindent alkalmazunk a hétköznapokban anélkül is, hogy tudatosak lennénk róla, és a legparányibb odafigyelés is milyen jótékony hatású lehet az egészségünkre. 

Mivel még jónéhányat kell aludni a tavasz beköszöntéséig, nézzük, hogy mik a leglényegesebb instrukciók az előttünk álló téli napokra. 

Csak józan paraszti ésszel nézve, mi az, amit tapasztalunk ebben az időszakban? Sötét van, hideg van, hó van, eső van, megfázás van, bekuckózás van és egy kis csoki van. Vagy haboskakaó, ami a hangulat miatt egyszerűen csak kötelező. Nálatok is ezek mennek, ugye? És  miért van ez pontosan így a legtöbbünknél? Mert minden, ami körülvesz bennünket, az hatással van ránk. Azzal együtt, hogy mindannyiunkat ​erőteljesen befolyásolnak a testtípusaink  (dósák), mégis vannak általános elvek. Ha kint csipognak a madarak, süt a nap, zajlik a megújulás, az minket is feléleszt, vidámmá, energikussá varázsol. A téli időszak viszont befordít, megnedvesíti az orrunkat, jobban elszeparál, elvész az energia és a kedv.  

Az ájurvéda pedig azt tanítja, hogy a hasonló növeli a hasonlót, míg az ellenkező egyensúlyoz.  

Szóval akkor logikus, hogy a (teljes) bekuckózás helyett érdemes az ellenkezőjét is csinálni, kimozdulni és hogy ne fagyjunk meg, valamit mozogni. És itt jönnek képbe az anyukák.  

Kép: Victoria Borodinova fotója a Pexels oldaláról

Az anyukák tudják. „Menj ki szánkózni, hógolyózni! Miért nem mész korcsolyázni a barátaiddal?” És természetesen, „Öltözz fel rendesen!” Hát így. Ez az egyik nagy teendőnk. Legyünk azokkal, akiket szeretünk​ és​ mozogjunk együtt. Ez majd segíti a vérkeringést és adja a jó hangulatot, kimozdít minden szinten, fizikálisan és mentálisan is, felfriss​ít​ a nagy begubozódásból. Persze, ha elmúlt​unk már 10 éves​ek​, akkor mehet​ünk​ azért jógázni is a barátai​nkka​l, család​unkka​l vagy más mozgásforma gyakorlása is teljesen hiteles.  

Miközben anyuká​nk​ kihajt a haverokkal szánkózni, jön a​z örök​ klasszikus mondat, „Melegzokni-sál-sapka-kesztyű”, megvan? És persze ez is teljesen rendben van. Melegen kell tartani a fejünket, torkunkat, kezeinket és lábainkat, az ájurvéda szerint is. És anya ezt is tudja, így mire ezt olvas​od​, már rég az életed részeivé váltak ezek az instrukciók és talán már épp te mondogatod ezeket a klasszikusokat a gyermekednek.  

Nézzük tovább! Miután megvolt a szánkó, és kipirosodva lehuppansz a kályha mellé, jöhet a forró tea. A nagyitól megtanulta anya is, hogy mik azok a gyógynövények, fűszerek amik igazán átfűtenek ilyenkor. Minden évszaknak megvannak a maga sajátosságai. Ha pedig tél,​ ​akkor biztosan érzitek az orrotokban​ a​ citromos gyömbéres tea illatát vagy a szegfűszeges fahéjas sütiét, a szerecsendióét, a vaníliá​é​t, ​vagy látod a lelki szemeid előtt, ahogy ​az aranyló méz lecsordul a kanálról. Illetve ilyenkor az ember ösztönösen vágyik a meleg, olajosabb, fűszeresebb ételekre – persze sosem lefekvés előtt, de – ebben az időszakban ezeket is mind javallja az ájurvéda. 

Kép: Valeria Boltneva fotója a Pexels oldaláról

És már el is telt a nap, jöhet az esti fürdő. A hideg levegő a többségünk bőrét kiszárítja, így előbb érdemes valamelyik jótékony olajjal átmasszírozni bőrünket (pl.szezám vagy mustármagolajjal), aztán kicsit a tűz vagy fűtőtest mellé ülni, majd a forró zuhannyal mélyebbre juttatni az értékes tápanyagokat. Ha pedig a  kádban fürdés a csábítóbb, oda is cseppenthetünk néhányat az egyik fűtő hatású olajból. 

Mivel korán sötétedik, ​és ​hideg van, ​ilyenkor ​jó érzéssel tölt el időben bebújni a jó ​puha, ​meleg takaró alá. Ha időben ​le​fekszel, könnyebben tudsz felkelni kora reggel, amit szintén támogat az ájurvéda. 

Ha alapvetően egészségesek vagyunk, ez a néhány apró figyelmesség, megelőző lépések rendben tartják a testünket és elménket.
Csupán erre szerette​m volna emlékeztetni mindannyiunkat​, hogy az egyszerűség mennyire szép és hasznos, és ha esetleg nincs ​​időnk belemerülni az ájurvéda részleteibe, az biztosan jó alap, amit kaptunk a szüleinktől, használjuk hát bátran! 

(Borítókép: Yan Krukov fotója a Pexels oldaláról)

​​ 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok