A kellemes jógázás titka rekkenő hőségben is

2022. 07. 15. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A nyári idő különböző emberek számára mást-mást jelent. Ideje nyaralni, strandolni és pihenni. Bárhogyan is nézzünk a nyárra, egy dolog állandó: meleg van és egyre melegebb. A nyári szezon és kifejezetten a hosszan tartó megszakítás nélküli kánikula általános letargiát hoz magával, ami megnehezíti, hogy nyugodt és energikus maradj. A rekkenő hőség nemcsak közérzetileg kellemetlen, hanem gyakran kiszáradt szájhoz és torokhoz, valamint izzadt és ragacsos bőrhöz is vezet, ami nehezebbé teszi a napi feladatok elvégzését. A forró napok okozta túlhevültség-érzetet, túlzott aktivitást, emésztési zavarokat és a tüzesen lobbanékony temperamentumot érdemes kordában tartani, hogy elérjük a kiegyensúlyozottság érzetét, vagy legalábbis közeledjünk a balanszhoz.

A jógagyakorlások megkönnyítéséhez és a hétköznapok forróságának túléléséhez összeszedtünk néhány tippet a teljesség igénye nélkül, hogy megkönnyítsük a nyári napokat.

Lassítsd le a jógázásod ütemét

A gyengéden és meditatívan gyakorolt jógapózok egyensúlyba hozzák az elmét és a testet, és az év bármely szakában hasznosak. A savászana és a meditáció különösen jótékony hatású nyáron. Bármilyen fizikai tevékenység növeli a testhőmérsékletet, éppen ezért a legjobb elkerülni a túlzott vagy megerőltető ászanákat, amikor nagyon meleg van. Gyakorolj lassabban, vegyél fel kevesebb pózt, hagyd a tested ezekbe belelazulni és az erőfeszítés minimalizálásával csökkenteni a hőérzeted.


Fotó: Max Nikhil Thimmayya

Tervezd át a napod

Ezen tanács kifejezetten a jógagyakorlás áthelyezésére irányul. Ha alapvetően délután jógázol, érdemes átgondolni, hogy a jógaidődet áthelyezd a nyár idején a kora reggeli órákra. Estére is nagyon lassan hűl le a levegő, sőt, sok esetben még nehezebbnek is érződik, mint a nappali. Mindazonáltal  nem meglepő tény, hogy reggel hűvösebb van, tehát ilyen időpontra betervezni a gyakorlást segít megtartani a rendszerességet, és nem fogod kifogásként használni a meleget arra, hogy elnapold a gyakorlást.

Tartsd közel a vizes palackot

Ez nem csupán a jógázás során, de a mindennapokban is fontos, különösen hőség idején. Folyamatosan pótold a folyadékot, előzd meg, hogy a szomjúságérzet kialakuljon, akkor is bátran kortyolj a kulacsodba, ha éppen nem vagy szomjas, így megelőzve a dehidratáltságot. Ászanázás során, vagy egyéb izzadtságot fokozó tevékenység során, könnyen veszíthetünk nagy mennyiségű elektrolitot, melyet például kókuszvíz fogyasztásával könnyen pótolhatunk.

Egyél több víz alapú ételt

Valószínűleg egyértelműnek tűnik, de a nyári jógagyakorlatok után mindenképpen válasszunk vizes ételeket. Az olyan gyümölcsök, mint a görögdinnye, az eper, az ananász és a papaya, nagy százalékban vízből állnak, így ízletes és frissítő nassolnivalók lehetnek az aktivitás után. A zöldségek, például az uborka, a zeller és a cukkini szintén tele vannak vízzel, így a belőlük készült zöld turmixok egy másik nagyszerű opció a felfrissülésre és az energia utánpótlására. Néhány csepp lime leve a vizedbe szintén hűsítőként hathat a nap bármely szakaszában.


Fotó: Andrea Piacquadio

Gyakorolj több pránájámát

Ha minden más egyebet kipróbáltál már, hogy lehűtsd magad, de még mindig túlfűtve érzed magad, nyúlj bátran a pránajáma eszközeihez. Akár a jógagyakorlásodba építed be, akár különállóan gyakorlod, a megfelelő légzéstechnika kiváló metódus a közérzet javítására a kánikula során. A sítalí-pránájáma (Śītalī-prāṇāyāma) a legjobb választás, melynek a neve is erre utal, hűsítő légzés.

Kivitelezés: A nyelvet kiöltve, a két oldalát felgördítve egy csövet formálva belélegzel. A nyelvet visszahúzva a szájat zárva a pedig kilégzel az orron át. Az emberek egy része nem tud a nyelvével csövet formálni, így nekik a szítkárí-pránájáma (sītkārī-prānāyāma) gyakorlása javasolt, mely során a nyelv formázása helyett az ajkak megnyitásával szájon át, a fogak között történik a belégzés. Mindenképpen tiszta levegőjű helyen gyakorlod ezt a légzéstechnikát.

A földhöz közeli pózok gyakorlása

Végezetül gyakorolj sok olyan pózt, amely a talajhoz közel végezhető, így például az ülő és fekvő pózok sokasága mind-mind elősegítik, hogy kevésbé hevüljön fel a tested. A jógázás végeztével a savászana pózt is élvezheted hosszabb ideig a lehűtés érdekében, és ha testi adottságaid is engedik, akár a hasi savászanát is előnyben részesítheted. Így a föld hűsítő hatása jobban érvényesül.

Mindezen trükkök segíthetnek a nyári forróság elviselésében, de ettől függetlenül vigyázzatok magatokra a hőségben és maradjatok hidratáltak.

 

(Borítókép: freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok